Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκινά σήμερα στο Μεσολόγγι η 8η Πανελλήνια συνάντηση φορέων πρόληψης

Ο Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του ΟΚΑΝΑ, διοργανώνει την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου από την 22η έως και την 25η  Σεπτεμβρίου 2010 με γενικό τίτλο «Η πρόληψη ως αναγκαιότητα και δικαίωμα μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις».
Επιστήμονες από όλες τις πόλεις της Ελλάδας  και την Κύπρο θα συμμετάσχουν στην 8η Πανελλήνια Συνάντηση στην Ιερή Πόλη, όπου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης.
Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών και η δικτύωση μεταξύ των φορέων για την προώθηση της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της υγείας στην Ελλάδα.
Τα τελευταία 17 χρόνια έχει παραχθεί σημαντικό έργο, το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως καινοτόμο, στον τομέα της Πρόληψης των εξαρτήσεων στη χώρα μας, όπου επαγγελματίες και εθελοντές εργάζονται με δέσμευση, αξίες και όραμα.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο  για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι Φορείς Πρόληψης στην Ελλάδα «συνιστούν ένα αξιόλογο δίκτυο πρόληψης ως χαρακτηριστικό παράδειγμα …. μιας πραγματικής στρατηγικής για την δημόσια υγεία». Η 8η Πανελλήνια Συνάντηση έχει θέσει ως στόχο να προβάλλει το έργο αυτό στο Πανελλήνιο αλλά και διεθνώς μέσω του διαδικτύου ώστε να τύχει της ανάλογης στήριξης από την Πολιτεία και επίσης να αξιοποιηθεί καλύτερα από όλους τους πολίτες.
Το Επιστημονικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών, προφορικές ανακοινώσεις, αναρτημένες ανακοινώσεις (posters) και βιωματικά εργαστήρια.




Η θεματολογία της 8ης πανελλήνιας Συνάντησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Ευρωπαϊκές και Εθνικές Στρατηγικές στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. Παρούσα κατάσταση. Προοπτικές.
Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας: Κοινωνικές, Πολιτικές και  Οικονομικές Μεταβλητές.
Ψυχική υγεία και Πρόληψη των Εξαρτήσεων.
Εκστρατείες Πρόληψης.
Πρόληψη της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες.
Διαπολιτισμική προσέγγιση στην Πρόληψη.
Ιδεολογικές, κοινωνιολογικές, οικολογικές προσεγγίσεις στο πεδίο της Πρόληψης.
Εφαρμογές Κοινωνικού Σχεδιασμού στην Πρόληψη.
Δικτύωση και συμπληρωματικότητα υπηρεσιών.
Επαγγελματίας και Πρόληψη – η μεταξύ τους αλληλεπίδραση: αρχές, ανάγκες, προοπτικές.
Δεοντολογία στην επαγγελματική εφαρμογή της Πρόληψης.
Καινοτομίες και καλές πρακτικές στην Πρόληψη.
Προγράμματα που πραγματοποιούνται σε εκπαιδευτικούς χώρους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Παρεμβάσεις σε γονείς-οικογένεια.
Παρεμβάσεις σε παιδιά και νέους εκτός σχολείου.
Παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας.
Παρεμβάσεις σε χώρους ψυχαγωγίας.
Παρεμβάσεις σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Συμμετοχή των Εθελοντών στην Πρόληψη.
Συνεργασία των ΜΜΕ στην Πρόληψη.
Η νέα τεχνολογία και η αξιοποίησή της στην Πρόληψη.
Αποτελεσματικότητα των Προγραμμάτων Πρόληψης.
Αξιολόγηση των Προγραμμάτων Πρόληψης.
Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Εποπτεία των Εργαζομένων στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές θα είναι, με αλφαβητική σειρά οι:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κύριος Ιερόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων
Μαργαρίτα Κρητικού, Ψυχίατρος, Ομαδική Αναλύτρια, Διευθύντρια των Εκπαιδεύσεων του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση
Μένη Μαλλιώρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ
Γεώργιος Μητακίδης, Καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΑΙΤΥ, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Τεχνολογιών (ESPRIT - Το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πρόγραμμα για την
Έρευνα και την Ανάπτυξη στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας) για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Υπεύθυνος του Κύκλου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Ιουλία Μπάφη, Ψυχολόγος, Στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά
Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Executive MBA
Βασίλης Πασσάς, Ιατρός, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτής Κίνησης “Πρόταση”, Επιστημονικός Υπεύθυνος Συστήματος Πρόληψης Νομού Αχαΐας
Χαράλαμπος Πουλόπουλος, PhD, Διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ
Μανίνα Τερζίδου, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά

Η ανοιχτή για όλους Εναρκτήρια Ολομέλεια με θέμα «Η Πρόληψη των Εξαρτήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και ομιλήτριες την κυρία Μένη Μαλλιώρη Πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ και την κυρία Μανίνα Τερζίδου Επιστημονικά Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 19.00, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης δημιουργήθηκε το 1993, με πρωτοβουλία της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ για έναν άλλο τρόπο ζωής», ενός εθελοντικού μη κυβερνητικού οργανισμού της Πάτρας, με σκοπό να συνενώσει τις δυνάμεις της πρόληψης στον Ελλαδικό χώρο. Το Δίκτυο αποτελείται από όλους τους αναγνωρισμένους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό (Ο.ΚΑ.ΝΑ., Κέντρα Πρόληψης, ΚΕ.Θ.Ε.Α., ΕΠΙΨΥ, ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου κ.ά.). Ένας από τους βασικούς του στόχους του Δικτύου είναι η διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης.
  Η Συνάντηση αυτή διεξάγεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας, και πρόσφατα και στην Κύπρο, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα για  τους ειδικούς στο χώρο της πρόληψης.


Όλες τις πληροφορίες για την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης θα τις βρείτε στις Ιστοσελίδες
www.8thpanhellenic-messolonghi.gr