Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Αναγνωστόπουλος: «Είναι απύθμενη η εις βάρος μας λασπολογία»

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στη εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ» (16/9/2010) στο οποίο αναφέρονται αυθαίρετες παρατηρήσεις, σχετικά με την πρόσφατη αγορά δυο απορριμματοφόρων και ενός πλυντηρίου κάδων, από το δήμο Μεσολογγίου, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Αναγνωστόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο θλιβερός κατήφορος της εν λόγω εφημερίδας αλλά και των πληροφοριοδοτών της συνεχίζεται.
Κι αυτό διότι, πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί; ο πηχυαίος τίτλος σημερινού  δημοσιεύματος το οποίο αναφέρεται στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας και στο οποίο γίνεται λόγος περί «διπλάσιου κόστους της αγοράς απορριμματοφόρων».
Το δυστύχημα είναι ότι τα στοιχεία του δημοσιεύματος στηρίζονται σε πληροφορίες από τον μέχρι πρότινος αντιδήμαρχο καθαριότητας, κ. Γιάννη Σπανό…
Και είναι δυστύχημα διότι προφανώς για λόγους δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων για τη δημοτική μας αρχή, ο κ. Σπανός σκόπιμα απέκρυψε ότι:
1.         Ότι το αρχικό συνολικό κόστος για τα τρία οχήματα είναι 438.000€ και όχι 350.000€ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
2.         Η συνολική δαπάνη για την προμήθεια των οχημάτων είναι 549.460€ και όχι 675.000€ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Δηλαδή το επιπλέον κόστος λόγω της χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι 111.460€. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ¼ της αρχικής αξίας των οχημάτων και σε καμιά περίπτωση δεν είναι το διπλάσιο αυτής.
3.         Η τελική διαδικασία για την προμήθεια των τριών οχημάτων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 πριν ένα χρόνο δηλαδή και έγινε με την επίβλεψη της ΤΥΔΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας και τον έλεγχο της δημαρχιακής επιτροπής.
4.         Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού που έγινε για την προμήθεια οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, αφού λόγω λανθασμένων στοιχείων που προσκομίστηκαν, ο ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού τον Ιανουάριο του 2010 επειδή στο φάκελο περιλήφθηκε  μόνο το ένα εκ των έξι φύλλων εφημερίδων που δημοσιεύονταν τον Σεπτέμβριο του 2009 η προκήρυξη του διαγωνισμού. Ως δήμος προσφύγαμε στην αρμόδια επιτροπή και τον Ιούνιο του 2010 που συζητήθηκε η προσφυγή, αυτή έγινε δεκτή.
5.         Τον Ιούλιο του 2010 υπέγραψα το συμφωνητικό για τη χρηματοδοτική μίσθωση των τριών οχημάτων τα οποία από τις αρχές του επόμενου μήνα θα τεθούν στη διάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας.



Από τα παραπάνω γίνεται σαφές και στον πλέον κακόπιστο απέναντι μας, συμπολίτη, ότι η εις βάρος μας λασπολογία είναι απύθμενη.
Κυριολεκτικά λυπάμαι… που βρίσκομαι «απολογούμενος» για το γεγονός ότι εξοπλίζεται η υπηρεσία καθαριότητας με υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελειότατου τύπου, ώστε το έργο της να είναι πιο αποτελεσματικό για τους κατοίκους της πόλης αλλά και του νέου δήμου.
Όμως το βέβαιο είναι ότι και οι κρίνοντες κρίνονται από τους πολίτες, για τα έργα, τις πρακτικές τους και τις συμπεριφορές τους.
Αλήθεια ο κ. Σπανός σε άλλο δήμο ήταν αντιδήμαρχος; Και προς τι η προσπάθεια δημιουργίας σκιών σε μια καθόλα νόμιμη, συμφέρουσα και διαφανή αγορά απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού;
Δυο σύγχρονα απορριμματοφόρα και ένα πλυντήριο κάδων δεν αποτελούν χρήσιμα εργαλεία πολιτισμού για το Δήμο μας;»