Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αγριλιά Μεσολογγίου


Μια δυσάρεστη ανάμνηση για τους κατοίκους του Μεσολογγίου αποτελεί η χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά στην Αγριλιά, αφού το πρωί σήμερα οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. Πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι δυνάμεις της πυρόσβεσης έδρασαν με άριστο συντονισμό και συνεπικουρούμενες από υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας καταφέρνοντας να δαμάσουν το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς που κινούταν προς δυο κατευθύνσεις.
Το έργο των πυροσβεστών δεν σταματά στην κατάσβεση αφού ήδη έχει πιάσει δουλειά το ανακριτικό της πυροσβεστικής για τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν τον πύρινο όλεθρο κι αυτό γιατί όλες οι αρχικές εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι.
Ως MessolonghiNews θα πρέπει να υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά την αυταπάρνηση των πυροσβεστών της Π.Υ.  Μεσολογγίου αλλά και των συναδέλφων τους που ήρθαν από άλλες περιοχές και την άμεση και αποτελεσματική συνδρομή της πολιτικής προστασίας .
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει και πλήρη εικόνα για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το συμβάν:



«Στις 31-08-10 και περί Ω: 18:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική-χορτολιβαδική έκταση στο Δ.Δ – Αγριλιά του δήμου Μεσολογγίου. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν υδροφόρα οχήματα. και πεζοπόρα τμήματα.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε και εξελίχθηκε με μεγάλη ταχύτητα λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή .
Συνολικά συνδράμανε οι εξής δυνάμεις : Πυρ/στες: (74) - Πεζοπόρο: (41) - Πυρ. Οχήματα: (37) Οχήματα ΟΤΑ - ΕΛ.ΑΣ με περιπολικά οχήματα, Α/Φ CANADAIR (3)- Ελικόπτερα: (1) - Α/Φ Pezedel: (2) .
Η πυρκαγιά κατέκαψε Δασική έκταση περί των 300 στρεμμάτων και χορτολιβαδική περί των 300 στρεμμάτων και απειληθήκαν κατοικίες. Τα αίτια αυτής ερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής , ενώ στον τόπο της πυρκαγιάς οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.
Στην κατάσβεση των παραπάνω πυρκαγιών συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την ΠΥ Μεσολογγίου την Δ.Π.Υ. Πατρών την 6η ΕΜΑΚ την ΠΥ Ναύπακτου, την Π.Υ Αγρινίου το Π.Κ Θέρμου την ΠΎ Αμφιλοχίας , την Π.Υ ΒΙΠΕ Πατρών, την Π.Υ Καλαβρύτων την ΠΥ Λεχαινών, την Π.Υ Αμαλιάδας την ΠΥ Πύργου την Π.Υ Αιγίου, την Π.Υ. Φιλιππιάδας, την Π.Υ Άρτας, την Π.Υ Ιτέας, την Π.Υ. Κιάτου καθώς και Πυροσβεστικά οχήματα από την Αττική.
Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος Υποστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος . Στην κατάσβεση συμμετείχε ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων Α.Π.Σ Αρχιπύραρχος Γεωργακόπουλος Σωτήριος, ο Διοικητής Πυρ/κων Υπηρεσιών Νομού Αιτ/νιάς Πύραρχος Σφήκας Νικόλαος ,ο Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πύραρχος Καννελόπουλος Διαμαντής.
Άμεση ήταν η συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, παρόντων κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κου Αποστολόπουλου Τάσου, του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Σώκου Ευθυμίου, του Δημάρχου Μεσολογγίου Αναγνωστόπουλου Ιωάννη, καθώς και του Αντινομάρχη Αχαΐας Φιλιππάτου Δημήτριου ο οποίος συνέδραμε με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.