Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η κατανυκτική πομπή του Σαββάτου για την 188η επέτειο της Εξόδου (VIDEO)



«Το συμβολικό μήνυμα που εκπέμπει το Μεσολόγγι, μπορεί ν’ αποτελέσει και σήμερα την έμπνευσή μας, αλλά και το περιεχόμενο της χειραφέτησής της πατρίδας μας. Αρκεί να πιστεύουμε πραγματικό σ αυτό και να θέλουμε να το ανεμίσουμε στα πέρατα της γης». 

188 χρόνια μετά, στον τόπο όπου οι Εξοδίτες – Έλληνες και Φιλέλληνες – με το παράδειγμα της αυτοθυσίας τους περνούσαν στην αιωνιότητα της Ιστορίας, εξυμνούνται ακόμη ιδανικά και ανθρώπινες αξίες, όπως η Ελευθερία,  η  Αξιοπρέπεια, η  Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Αυτοδιάθεση. Σεμνοί προσκυνητές του Μεσολογγίου και όσων αντιπροσωπεύει, χιλιάδες  λαού που βρέθηκαν απόψε σ’ αυτόν το τόπο. Ανάμεσά τους, πρέσβεις και εκπρόσωποι  έντεκα ξένων κρατών, του εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτών, εκπροσώπων  κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και του εξωτερικού, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων καθώς και εκπροσώπων αδελφοποιημένων πόλεων.




Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης  τόνισε μεταξύ άλλων πως η ιστορία διδάσκει ότι ποτέ δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς κόστος. Η ανεξάρτητη εθνική υπόσταση της χώρας, είναι πραγματική και αδιαμφισβήτητη, όταν ο λαός είναι κυρίαρχος και ελεύθερος  για  «να διαθέτει τον εαυτόν ως βούλεται». Όπως είπε, «…το πολιτικό δίδαγμα που σηματοδότησε η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου, ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα. Η μετατροπή μιας στρατιωτικής ήττας, της στρατιωτικής ήττας της ίδιας της Ελληνικής Επανάστασης που δύναται ν αποτελέσει τον τροφοδότη, το άκαυστο φυτίλι μέσω της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, για την τελική πολιτική νίκη της ίδιας της Ελληνικής Επανάστασης». 

Αθανάσιος Ραζηκότσικας και κληρικός Ιωσήφ Ρωγών, είναι δυο παραδείγματα φλογερών πατριωτών που πρωτοστάτησαν στην απόφαση και το μεγαλείο της Εξόδου. Ο δήμαρχος Ιέρας Πόλεως Μεσολογγίου, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη θυσία τους, λέγοντας ότι «έπραξαν το καθήκον τους και έμμειναν στην Ιστορία. Επέλεξαν να πεθάνουν όρθιοι παρά να ζουν γονατιστοί. Γιατί σε στιγμές ιστορικές για την πατρίδα μας, σε στιγμές κρίσιμες σαν κι αυτές που ζούμε εδώ και τρία χρόνια, εμείς πρέπει ν αποφασίζουμε όπως κι εκείνοι αποφάσισαν τότε».

Η τελετή του Σαββάτου έκλεισε με την συγκινητική για μια ακόμη φορά αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.