Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Και τυπικά δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου ο Βασίλης Μπρούμας

Με γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της "Συμμαχίας Δημοτικής Αναγέννησης", Βασίλης Μπρούμας εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να μην κατέλθει τελικά στις εκλογές ο συνδυασμός του.

Η δήλωση του κ. Μπρούμα έχει ως εξής:

" Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

 

Οφείλουμε σήμερα να σας ενημερώσουμε ότι ο συνδυασμός μας «Συμμαχία Δημοτικής Αναγέννησης» δεν θα συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, καθώς δεν κατέστη δυνατό να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο όπως θα το επιθυμούσαμε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε καθ’ όλο το διάστημα των τελευταίων μηνών. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να συγκροτήσουμε το ψηφοδέλτιο που θα θέλαμε και που θα μπορούσε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά και επάξια στις αντίστοιχες σημερινές ανάγκες του Δήμου μας.

 

Πρώτη φορά που ελάχιστοι – πέρα φυσικά από τους υποψήφιους και τους συγγενείς και φίλους τους – ενδιαφέρονται για τις δημοτικές εκλογές.

 

Το δικό μας μη συγκροτηθέν τελικά ψηφοδέλτιο επιθυμούσαμε αφενός να έχει αφετηρία και αναφορά στην κοινωνική πλειοψηφία του δήμου μας, να σηματοδοτεί συσπείρωση και διεύρυνση και αφετέρου να μην είναι κατώτερο της κρισιμότητας των περιστάσεων στο Μεσολόγγι ιδιαίτερα, να είναι ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο, να μην είναι απερίγραπτης μετριότητας, χωρίς τα μαύρα χάλια άλλων που βλέπουμε, να μην είναι για τα πανηγύρια. Αυτό μόνο με τη σταθερή τήρηση αρχών και κανόνων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί και αυτό κάναμε.

 

Εμάς μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η τύχη του Δήμου μας και η πραγματική κατάσταση των δημοτών μας. Το μόνο που μας νοιάζει είναι τα δίκαια και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.

 

Δεν υποτιμούμε καθόλου τον προπαγανδιστικό πόλεμο που υποστήκαμε από το τοπικό κατεστημένο, αλλά εμείς δίνουμε βαρύτητα και προτεραιότητα σε άλλους καθοριστικούς παράγοντες και για τη δική μας εκλογική δυσκολία. Η σταύρωση του ελληνικού λαού, των δημοτών μας φυσικά και του Μεσολογγίου συνεχίζεται και ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη εξαθλίωση, με την ανεργία να θερίζει και το λαό να παραμένει διχασμένος ανάμεσα στο «δεν γίνεται τίποτα» και στο «πρέπει να αλλάξουν όλα».

 

Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάσταση- αναγέννηση του τόπου μας δεν μπορεί να έρθει ούτε από την κρίσιμη εκλογική μάχη που έρχεται με τη λογική της ανάθεσης της τύχης και των αγώνων μας σε σαράντα «μικρούς… Καραμήτσους». Όπως η ανατροπή δεν είναι εκπομπή και δεν μπορεί να εκφυλιστεί σε ιλουστρασιόν προεκλογικό σποτ, έτσι και οι αγώνες δεν κεφαλαιοποιούνται στις κάλπες, αλλά αποτελούν παρακαταθήκη για ένα εν προκειμένω μεσολογγίτικο κίνημα που μπορεί να πετυχαίνει ουσιαστικές νίκες και κατακτήσεις, να υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Δήμου και να διεκδικεί την Ανάσταση-Αναγέννηση χωρίς συμβιβασμούς και αναθέσεις σε Μεσσίες.

 

Το πρώτιστο για μας είναι φυσικά η απαλλαγή από τη «μνημονιακή πανούκλα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο δεν αρκεί για το λαό μας και τους δημότες μας εννοείται. Το παν είναι να μη συνεχιστεί και τοπικά η ίδια περίπου πολιτική με άλλους πρωταγωνιστές. Είναι φανερό πως και η εκλογική δική μας παρουσία και ενίσχυση θα συνιστούσε ουσιώδη παράγοντα οργάνωσης του αγώνα εναντίον της καταπάτησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Δήμου.

 

Να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό ένα πράγμα. Στο βαθμό που δεν υπάρχει από άλλες δημοτικές παρατάξεις ξεκάθαρη θέση για τα Μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα της κεντρικής πολιτικής, αυτό και μόνο καθιστά περιττή τη συζήτηση μαζί τους και ανιαρή την αντιπαράθεση αναμεταξύ τους επί των δήθεν διαφορετικών προεκλογικών προγραμμάτων τους στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

 

Επειδή ορισμένοι, μέσα στη δική τους πολιτική αφέλεια και ανεπάρκεια, μας έχουν συνειδητά ή ασυνείδητα αντιμετωπίσει με κάποια πολιτική υποτίμηση, θέλουμε να κάνουμε σαφές, για μια ακόμη φορά, πως είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τις ασταμάτητες προσπάθειες του κατεστημένου να παγιώσει και τοπικά ένα μετα ΠΑΣΟΚ (τύπου Ποταμιού, Ελιάς, …δάφνης και πικροδάφνης…) με το οποίο και τις δημοτικές εκφράσεις του εμείς ουδεμία σχέση είναι δυνατόν να έχουμε. Εμείς πιστεύουμε και ελπίζουμε στην ενδυνάμωση των τοπικών αγώνων. Είμαστε και θα παραμείνουμε αληθινοί, πραγματικά αυτόνομοι στα δημοτικά, με συνέπεια λόγων και έργων, σταθερά προσηλωμένοι σε μια ουσιαστική τοπική πολιτική ιδεών, αρχών και αξιών, εμπνεόμενοι και κινητοποιούμενοι ιδιαίτερα από τα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Απεχθανόμαστε την εθελοδουλεία, τη δουλοπρέπεια, το γραικυλισμό και το ραγιαδισμό σε όλες τους τις εκφάνσεις. Μας αηδιάζουν και μας πεισμώνουν. Δεν αισθανόμαστε βαρύ το χάλκεο χέρι του φόβου.

 

Και κάτι τελευταίο. Βλέπουμε ότι η ανεπανόρθωτη φθορά του κομματικού συστήματος επιχειρείται να εμφανιστεί και μέσω των δημοτικών σαν φθορά προσώπων. Γι’ αυτό αποθεώνονται τα δήθεν νέα πρόσωπα, που όμως εδώ και χρόνια συντηρούν την ίδια γερασμένη και αδιέξοδη και για το Μεσολόγγι ιδιαίτερα εγκληματική πολιτική. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με παλιά πρόσωπα ασήμαντου πολιτικού βάρους που κάνουν ακριβώς το ίδιο. Τους ενοχλεί όλους αυτούς που δεν καταπίνει ο κόσμος αμάσητα τα παραμύθια τους περί «ανεξαρτησίας» τους, και χαρακτηρίζουν …άπιστους Θωμάδες όσους δεν χειροκροτούν τα ψεύτικα προεκλογικά λόγια τους και τις απατηλές τους υποσχέσεις. Σ’ αυτούς ιδιαίτερα αφιερώνουμε τους στίχους του Καβάφη που τους ταιριάζουν:

 

Το πρώτο σκαλί

 

«…Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο

πρέπει με το δικαίωμά σου να σαι

πολίτης εις των Ιδεών την Πόλι.

Και δύσκολο στην Πόλι εκείνη είναι

και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.

Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας

που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης…»"