Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

"Τα εγκλήματα που συγκλόνησαν την Ελλάδα" από τον Πάνο Σόμπολο παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος

Το νέο του βιβλίο, με τίτλο: "Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα - Όπως τα έζησα" παρουσίασε χθες στην Αθήνα ο συμπατριώτης μας, δημοσιογράφος και πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Πάνος Σόμπολος. 
Το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο του επί σειρά δεκαετιών αστυνομικού ρεπόρτερ καταγράφει όλα εκείνα τα στυγερά εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη όπως ο ίδιος τα κατέγραψε με την πένα του αλλά και το μικρόφωνο της τηλεόρασης.
Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο εκδότης και διευθυντής της Realnews Νίκος Χατζηνικολάου ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Σταμάτης Μαλέλης, Παύλος Τσίμας, Μαρία Χούκλη και ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης. 
Στον κατάμεστο πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και όλοι οι δημοσιογράφοι συνάδελφοι που γνώρισαν και συνεργάστηκαν με τον Πάνο Σόμπολο όλα τα χρόνια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας. 



Παρουσία επίσης του εκπροσώπου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου και του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, Κώστα Γκιουλέκα αλλά και αρκετών πολιτικών, την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Χατζηνικολάου παρακαλώντας τον Πάνο Σόμπολο να του παραχωρήσει σε καμιά 20αριά χρόνια τον τίτλο "με τη διαφορά ότι εγώ θα γράψω για άλλα εγκλήματα".
Ο Σταμάτης Μαλέλης, μίλησε περισσότερο για τον άνθρωπο και δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο παρά για το βιβλίο. Θυμίζοντας αρχικά την πρώτη τους γνωριμία το 1982 σε ρεπορτάζ, είπε πως ο Πάνος Σόμπολος ήταν πάντα εκεί για να βοηθάει όλους τους συναδέλφους του, ακόμα και τους πιο νέους και τον ευχαρίστησε για όλη τη βοήθεια που του προσέφερε στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του.
Ο Παύλος Τσίμας, χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα ως "πρύτανη του αστυνομικού ρεπορτάζ" είπε πως "έλιωσε παπούτσια στο δρόμο και στο ρεπορτάζ" ενώ αναφερόμενος στο βιβλίο είπε πως “σου ξυπνάει μια ολόκληρη εποχή. Κάθε σελίδα σου θυμίζει και κάτι. Είναι μια ιστορία του εγκλήματος στην Ελλάδα αλλά και ένα εγχειρίδιο για τις σχολές δημοσιογραφίας". 
Η Μαρία Χούκλη είπε πως "το βιβλίο δεν είναι αστυνομική λογοτεχνία αλλά διαβάζεται ως έτσι. Είναι ένα βιβλίο βγαλμένο από το πλούσιο δημοσιογραφικό αρχείο του Πάνου Σόμπολου. Ένα βιβλίο που αναδίδει μυρωδιά αίματος αλλά και μυρωδιά καλής δημοσιογραφίας και νομίζω ότι η τελευταία υπερισχύει". 
Ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης μίλησε για τις κατηγορίες των εγκλημάτων που περιέχονται στο βιβλίο, τα ίδια τα εγκλήματα και τους πρωταγωνιστές τους ενώ για τον Πάνο Σόμπολο είπε πως "κατά βάθος είναι ένας "ζωγράφος" καταραμένων ανθρώπων. Κάτι σαν ντετέκτιβ, ένας αρχαιολόγος που σκάβει για να βρει την αλήθεια. Ζωγράφισε την εποχή του σκιαγραφώντας τους χαρακτήρες οι οποίοι "συνυπογράφουν" το βιβλίο". 
Ο εκδότης και διευθυντής της Realnews, Νίκος Χατζηνικολάου, είπε για το βιβλίο πως "είναι συναρπαστικά γραμμένο και από τη στιγμή που θα το ξεκινήσεις δεν το σταματάς με τίποτα. Εάν ήμασταν στο Χόλιγουντ θα είχε γίνει ανάρπαστο" ενώ θύμισε όταν είχε προτείνει παλαιότερα στον
Πάνο Σόμπολο να κάνει την εκπομπή "Αυτόπτης Μάρτυρας" και παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, έγινε τελικά η πρώτη εκπομπή σε τηλεθέαση. "Θα το διαβάσετε με κομμένη την ανάσα" είπε χαρακτηριστικά.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, που όπως συνηθίζεται, μίλησε τελευταίος, αφού ευχαρίστησε, είπε πως "έζησα λεπτό προς λεπτό όλες αυτές τις υποθέσεις που περιγράφονται στο βιβλίο. Δεν μου τις είπε κάποιος ούτε τις διάβασα. Είναι 100% αυθεντικές, χωρίς ίχνος υπερβολής ή διαστρέβλωσης με σεβασμό και στον δράστη και στο θύμα. Είναι η παρακαταθήκη μου που είχα χρέος να παραδώσω". Τέλος, προανήγγειλε και το επόμενο του βιβλίο που βρίσκεται στα σκαριά και θα αφορά, όπως είπε, τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από το real.gr