Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Μαρία Σπυράκη: "Νέα μέτρα δεν υπάρχουν"

«Νέα μέτρα δεν υπάρχουν. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή το λέει η κυβέρνηση, συμβαίνει γιατί στην πράξη όλες οι δυσμενείς προβλέψεις από την πλευρά της τρόικας διαψεύστηκαν» τόνισε μεταξύ άλλων η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη στο debate που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα του Euronews.

Το μεγάλο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό κανάλι επέλεξε την υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. ανάμεσα σε 42 συνυποψηφίους της για να εκπροσωπήσει το κόμμα της στο debate πραγματοποίησε με υποψήφιους ευρωβουλευτές από τέσσερα κόμματα αμέσως μετά το debate των υποψηφίων προέδρων για την προεδρία της Κομισιόν.

Στις ερωτήσεις του ανταποκριτή του Euronews στην Αθήνα, Σταμάτη Γιαννίση, απάντησαν εκτός από τη Μαρία Σπυράκη, ο Γιώργος Κυρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος από την ΔΗΜΑΡ, και ο Κώστας Αργυρός από το ΠΟΤΑΜΙ.


Σε ερώτηση για το ποιο ήταν το βασικό στοιχείο της παρουσίας των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της Κομισόν η κ. Σπυράκη τόνισε: «Η πρόταση του Jean Claude Juncker υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισόν, έχει δυο πολύ σαφείς στόχους. Ο πρώτος είναι στο να δημιουργηθούν οι γέφυρες ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο που αποτελεί στην ουσία την αιτία της κρίσης χρέους που βίωσαν οι χώρες του νότου, η κρίση χρέους που βίωσε η Ελλάδα. Ο δεύτερος στόχος είναι οι πραγματικές ενέργειες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ειδικά για τους νέους αυτό θα γίνει με το να ξεκλειδώσουν τα προγράμματα μαθητείας για να γίνουν πραγματικές δουλειές, και σε ότι αφορά στους ανθρώπους της μέσης ηλικίας που μαστίζονται από την ανεργία λύση μπορεί να βρεθεί μέσω της επανεκπαίδευσης τους ώστε να μπορέσουν να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας».

Σε ότι αφορά στο πως κρίνει το μέλλον της Ευρώπης η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. διευκρίνησε: «η πλατφόρμα που φέρνει ως υποψήφιος για την Κομισιόν ο Jean Claude Juncker, είναι μια πλατφόρμα που έχει τα μάτια της στραμμένα στην πηγή της κρίσης. Ταυτόχρονα δεν σερβίρει ψευδαισθήσεις στους ευρωπαϊκούς λαούς. Δηλαδή ο Jean Claude Juncker δεν είπε ότι είναι κατά της δημοσιονομικής προσαρμογής , δεν είπε ότι είναι κατά της διαφορετικής φορολογικής πολιτικής σε χώρες. Δεν είπε ότι είναι υπέρ της διαγραφής χρεών αλλά μίλησε για την προοπτική αμοιβαιοποίησης του χρέους , αφού προηγηθεί όμως η διαδικασία του έλεγχου των προϋπολογισμών. Να ξέρουμε δηλαδή, εμείς τι ξοδεύει ο Αυστριακός και ο Φιλανδός τι ξοδεύουμε εμείς. Προκειμένου να μπορούμε να δανειστούμε με το κόστος δανεισμού του Φινλανδού».

Η κ. Σπυράκη επεσήμανε την ανάγκη εύρεσης λύσεων στα κοινωνικά ζητήματα προκειμένου να έχει μέλλον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε ότι αφορά στην αυξανόμενη τάση του ευρωσκεπτικισμού η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τόνισε: «Η ΕΕ είναι το μόνο που έχουμε. Είναι μια πρωτόγνωρη προσπάθεια μετά τον πόλεμο, είναι μια προσπάθεια που μας χάρισε ασφάλεια, είναι μια προσπάθεια που ενίσχυσε τη δημοκρατία. Όμως είναι και μια προσπάθεια που τώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Λιθοβολώντας τη, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αυξήσουμε τον κίνδυνο της αστάθειας».

Στη διεύθυνση http://gr.euronews.com/2014/04/28/european-debate-euronews-athens-candidates-greece/ μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το debate του Euronews.