Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Για περιβαλλοντική υποβάθμιση της Πλώσταινας καταγγέλλει τις Αλυκές ο Π. Παπαδόπουλος

Υπ. Δήμαρχος Πάνος Παπαδόπουλος:Να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πλώσταινα.

 

Για περιβαλλοντική υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας της Πλώσταινας στο Μεσολόγγι καταγγέλλει τη διοίκηση των "Ελληνικών Αλυκών Α.Ε.", ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Π. Παπαδόπουλος, καθώς όπως υποστηρίζει σε δήλωσή του γίνεται υπέρμετρη άντληση υδάτων με αποτέλεσμα αφενός να εξολοθρεύονται μικρόοργανισμοί και αφετέρου δυσοσμία να καλύπτει τη δυτική πλευρά της πόλης του Μεσολογγίου.

Η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

"Την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή της Πλώσταινας δημιουργήθηκε τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα από ενέργειες της διοίκησης των Αλυκών που με την πτώση της στάθμης πάνω από 30 cm αποκαλύφθηκε πολύ μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα με αποτέλεσμα το φυσικό περιβάλλον να διαταραχθεί και οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ανάστατοι.

Ενώ κάθε χρόνο πριν την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας γινόταν άντληση των νερών της Πλώσταινας με τμηματική ανανέωση και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας την φετινή χρονιά το άδειασμα έγινε με άνοιγμα του υδατοφράγματος και όχι τμηματική ανανέωση με αποτέλεσμα η στάθμη να πέσει και να αποκαλυφθεί το 100% της λεκάνης Δ το 50% της λεκάνης 8 και 10% της λεκάνης 7 και ταυτόχρονα να αποκαλυφθούν μεγάλες εκτάσεις του πυθμένα.

Το ενδεχόμενο των μαζικών θανάτων μικροοργανισμών και η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί μια πραγματικότητα που ενδεχομένως αν συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο που έγινε ο παραπάνω χειρισμός να είναι μη αναστρέψιμη.

Ο συνδυασμός Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ θεωρεί ότι πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους τόνους:

  1. Η Πλώσταινα δεν είναι χωράφι της Αλυκής
  2. Απαιτείται άμεσος έλεγχος νομιμότητας αναφορικά με τις προβλέψεις των περιβαλλοντικών όρων
  3. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση κυρώσεων για παραβίαση των αδειών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και εφαρμογή των αντίστοιχων υγειονομικών διατάξεων.
  4. Η Πλώσταινα πρέπει να επανενταχθεί στον λιμνοθαλάσσιο χώρο και να αποδεσμευτεί από την παραχωρημένη στην Αλυκή έκταση.
  5. Ήδη επικοινωνούμε με τους αρμόδιους φορείς για την λήψη άμεσων μέτρων. "