Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μια ακόμη πετυχημένη εκδήλωση από τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου


Το αδιαχώρητο σημειώθηκε από την προσέλευση του κόσμου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την περασμένα Δευτέρα 26 Μαρτίου, όταν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσίασε την εκδήλωση « Ηρωικές Μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας: Αφιέρωμα στους Σουλιώτες» που διοργάνωσε στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2012,υπο την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας κα Ροδάνθη Φλώρου προλόγισε την εκδήλωση  αναφερόμενη στην σχέση Λόρδου Βύρωνα και Σουλιωτών, αλλά και στην φιλία του φλογερού φιλέλληνα και ποιητή με τον γενναίο οπλαρχηγό Μάρκο Μπότσαρη. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει  και να καυτηριάσει την προσπάθεια ορισμένων κύκλων  που προσπαθούν την αποδυνάμωση των εθνικών ταυτοτήτων και την «αποδόμηση των παραδόσεων », όπως είναι και η κατάρριψη της ιστορικής παρακαταθήκης των Σουλιωτών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Δημάρχου που απουσίαζε σε αποστολή εκτός πόλεως ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Αριστείδης Καβάγιας, και συντόνισε το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Β.Ε.Μ,  Γεώργιος Λύτρας.



Ο Π. Μανιώτης αναπτύσσει
το θέμα: "Σουλιώτες και Εθνεγερσία"
Στην συνέχεια  μίλησαν με μοναδικά ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο που κυριολεκτικά καθήλωσε το ακροατήριο και  μας έκανε όλους να αισθανθούμε πατριωτικά  υπερήφανοι,  οι ομιλητές κ.  Παναγιώτης Μανιώτης,  συμπολίτης μας φιλόλογος, με θέμα: «Σουλιώτες και Εθνεγερσία», και ο φιλόλογος-συγγραφέας, Λαοκράτης Βάσσης με θέμα: «Το διαχρονικό ήθος του Μάρκου Μπότσαρη».
Ομιλίες καταπληκτικές που θα συζητούνται για καιρό στο Μεσολόγγι αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε ως Έλληνες.
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την ανταπόκριση του κόσμου στο άκουσμα της συγκλονιστικής απαγγελίας ποιημάτων για τους Σουλιώτες από τον διακεκριμένο, πολυτάλαντο και σεμνό ηθοποιό-σκηνοθέτη, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, και  στην  παρουσίαση  του κλέφτικου δημοτικού τραγουδιού « Ο Θρήνος για τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη» από τον ζωντανό θρύλο στην Ελλάδα, δεξιοτέχνη του στεριανού λαούτου, Χρήστο Ζώτο.
Για το διαχρονικό ήθος του Μάρκου Μπότσαρη μίλησε ο Λαοκράτης Βάσσης

Ο Χ. Ζώτος με το λαούτο αποδίδει ιστορικά τραγούδια


Τέλος μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους  όταν ο καθηγητής Peter Myrian, επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις, δώρισε στην Βυρωνική Εταιρεία, αντίγραφο του πίνακα της Σημαίας των Μποτσαραίων, δώρο της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β ΄της Ρωσίας προς τον Δημήτριο-Τούσια Μπότσαρη (αδελφό του πατέρα του Μάρκου Μπότσαρη), όταν νεότατος ακόμη μετέβη επικεφαλής αντιπροσωπείας  οπλαρχηγών στην Αγία Πετρούπολη,… ονομάζοντας τον  επίσης  « ταγματάρχη του ρωσικού στρατού».
Αυτή η πολεμική  Σημαία υπήρξε το Μπαϊράκι  της Σουλιώτικης Συμπολιτείας σε όλες τις μάχες του Σουλίου και στην ΕΞΟΔΟ του Μεσολογγίου. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου για την άρτια και ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε και στον Δήμο Μεσολογγίου που για ακόμη μια χρονιά την συμπεριέλαβε στις Εορτές Εξόδου.