Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου τίμησε την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου στις 11:30 το πρωί στο Βυρώνειο Κτήριο  υπό την Αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου η εκδήλωση που διοργάνωσε  η Βυρωνική Εταιρεία για να τιμήσει την 4η επέτειο του εορτασμού της «Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης 2012».
Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Βυρωνικής Εταιρείας το κοινό με ενθουσιασμό παρακολούθησε την εμπεριστατωμένη και γεμάτη μηνύματα διάλεξη της Δρος Φιλοσοφίας κ.  Ευγενίας Κεφαλληναίου, Ιστορικού-Αρχαιολόγου και τ. Διευθύντριας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η θεματολογία της ήταν, Λόρδος Βύρων: «Το Φιλελληνικό κίνημα Τότε και Τώρα 200 χρόνια από την έκδοση της Κατάρας της Αθηνάς και του Childe Harold».



Καθώς και της επετείου των 200 χρόνων από την παρθενική ομιλία του Μπάυρον στην Βουλή των Λόρδων υπέρ των εξεγερμένων κλωστοϋφαντουργών στο Νότιγχαμ, τους λεγόμενους Λουδίτες, που αντιμετώπιζαν την ποινή του θανάτου.
Εντύπωση προκάλεσε η τόσο ενδιαφέρουσα μέχρι σήμερα ενημέρωση της κ.  Κεφαλληναίου για την πορεία της υπόθεσης της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Στην συνέχεια η Ράνια Αναστασίου, μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πρόβα, διάβασε μέρος του ποιήματος η Κατάρα της Αθηνάς, με ένα θαυμάσιο λυρικό συγκινητικό τρόπο.
Η κ. Σπυριδούλα  Αλεξανδροπούλου ιδρυτικό μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, έκανε παρέμβαση για να τιμηθεί  στην επόμενη επέτειο το 2013, η μνήμη του Αμερικανού Φιλέλληνα και φιλομεσολογγίτη   Πάουελ Τζένκινς , ο οποίος ήταν στέλεχος στην Διεθνή Αλληλεγγύη της εποχής του μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με την ονομασία U.N.R.A.. Εργάσθηκε  στο Μεσολόγγι αγάπησε τους ανθρώπους και την πόλη με αμοιβαία ανταπόδοση από αυτούς.  Άφησε δε εντολή στον υιό του  μετά τον θάνατό του η τέφρα του να ταφεί στο Μεσολόγγι. Αυτό πραγματοποιήθηκε και με ιδιαίτερη τελετή  έγινε η ταφή της σε περίοπτη θέση στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, και προλόγισε η πρόεδρος της  Β.Ε.Μ., Ροδάνθη Φλώρου, συντονίστρια της εκδήλωσης, ενώ στο τέλος  το Διοικητικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τους παρευρισκόμενους.