Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Θ. Μωραΐτης: «Δεν θα σας προδώσω ποτέ»

"Παρών" και από τον δήμαρχο Μεσολογγίου Π. Κατσούλη στην εντυπωσιακή συγκέντρωση του υφυπουργού Ανάπτυξης στην Αθήνα



Την προεκλογική του ομιλία στους ετεροδημότες της Αθήνας, πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 25 Απριλίου , ο υφυπουργός Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και  υποψήφιος βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης.
Τον Θάνο Μωραΐτη προλόγισε η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, που δήλωσε εντυπωσιασμένη με την συγκέντρωση, κάνοντας συγκρίσεις με το 2009 «Σήμερα αποδεικνύεται πως το ΠΑΣΟΚ είναι εφτάψυχο. Η Αιτωλοακαρνανία είναι εδώ. Χαιρετίζω ένα από τα πιο δυναμικά νέα στελέχη που έχει η παράταξη. Έναν άνθρωπο με σταθερές απόψεις, αποτελεσματικό, που δεν διστάζει να συγκρουστεί, που τίμησε κάθε θέση ευθύνης ανέλαβε.» είπε, μεταξύ άλλων η υπουργός. 



Παίρνοντας τον λόγο  υφυπουργός απευθυνόμενος με εμφανή συγκίνηση στο πολυπληθές ακροατήριο , αφού ευχαρίστησε τους ετεροδημότες για την παρουσία τους,  είπε  πως μέσα σε δυόμιση χρόνια, άλλαξαν  πολλά και πως γνωρίζει ότι πολλοί από τους παρευρισκομένους πιθανώς να έχουν αφήσει πίσω στο σπίτι τους και  έναν άνεργο. Στο δε ερώτημα εάν πιστεύει πως παρά τα λάθη που έγιναν,  η κυβέρνηση βρίσκονταν στον σωστό δρόμο , η απάντηση είναι Ναι: «Και πιστέψτε με, αυτό το Ναι, δεν είναι και αυτό εύκολο. Αυτό το ναι όμως είναι αληθινό. Είναι έντιμο. Αυτό το ναι είναι βαρύ.  Αισθάνομαι πως έκανα αυτό που έπρεπε για να είναι όρθια η πατρίδα.  Ξέρω όμως πολύ καλά ότι αυτό δεν αρκεί …αν η κοινωνία είναι στο πάτωμα. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλη την προσπάθειά μας. Να σταθεί ξανά όρθια η κοινωνία.»
Στη συνέχεια ο Θάνος Μωραΐτης, αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που πάρθηκαν από το 2009: «Επέλεξα το δύσκολο δρόμο που δεν γνωρίζω αν θα κοντύνει ή  θα παρατείνει την πολιτική μου πορεία… Όσα έζησα αυτά τα δυο χρόνια άλλαξαν και εμένα. Με καθόρισαν και θα με καθορίζουν από εδώ και στο εξής ως άνθρωπο και ως πολίτη. Και πιστέψτε με δεν τρελάθηκα ξαφνικά και άρχισα να ψηφίζω μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα στα 40 μου… Θα μπορούσα να έχω φύγει,  να φτιάχνω το αριστερό, λαϊκό προφίλ μου . Να κάνω έστω ένα μικρό διάλλειμα και να κοιτάω πώς θα επανεκλεγώ στο μέλλον. Επέλεξα όμως έναν δρόμο ευθύνης.», είπε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας όμως πως στις πλάτες νέων ανθρώπων που δυο χρόνια τήρησαν εθνικά υπεύθυνη στάση, δεν θα επιτρέψει να φορτωθούν οι σωρευμένες αμαρτίες τριάντα χρόνων.
Όπως τόνισε, με την υπεύθυνη αυτή στάση, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ ασφάλειας για τη χώρα, ενώ μοιραία ήρθε και η σύγκρουση με ένα πολιτικό σύστημα που δηλητηρίασε γενιές και «που κυβέρνησε επί δεκαετίες βολεύοντας,  δανειζόμενο και βολευόμενο. Είναι η δική μας ευθύνη και το δικό μας χρέος μας να πάρουμε οριστικά διαζύγιο με παθογένειες και  νοοτροπίες που μας οδήγησαν εδώ. Σε αυτή τη σύγκρουση με την αρνητική πλευρά της ιστορικής μας διαδρομής . Δίνω το παρών και σας καλό να δώσουμε τη μάχη μαζί.»
Ο υφυπουργός χαρακτήρισε μέγα λάθος την  πολιτική αμνήστευση  της ΝΔ και της καταστροφικής πενταετίας της κυβέρνησης Καραμανλή για να αναφερθεί στη συνέχεια στις μάχες που δόθηκαν και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την σωτηρία της χώρας. Μάχες που άλλες χάθηκαν και άλλες κερδήθηκαν , αλλά που τελικά κράτησαν όρθια τη χώρα και την επανέφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Μωραΐτης, δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική, αναφερόμενος στα λάθη που υπήρχαν αλλά και στα άδικα και οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν, ή στην μη ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου.
Παρέθεσε στην συνέχεια τα αποτελέσματα που έχουν επέλθει μέσα από τις θυσίες των πολιτών, όπως η μείωση του ελλείμματος, η μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους και η προβλεπόμενη από τον Ιούνιο παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ακολούθησε ο απολογισμός σε άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από  την κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ, όπως η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, οι δραστικές αλλαγές στην Υγεία, το πρόγραμμα Διαύγεια, ο Καλλικράτης, οι ΑΠΕ, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι δασικοί χάρτες, η πλήρης εφαρμογή του ΑΣΕΠ κλπ
Ο Θάνος Μωραΐτης στη συνέχεια, έκανε απολογισμό της θητείας του,  στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
Επιγραμματικά αναφέρθηκε στην μεγάλη παρακαταθήκη των δασικών χαρτών, την δημιουργία του Πράσινου Ταμείου και την ίδρυση  της ειδική γραμματείας επιθεωρητών περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επίπονες προσπάθειες  που έγιναν για την επιτάχυνση του  ΕΣΠΑ, που πλέον έχει φτάσει στον κοινοτικό μέσο όρο, την αλλαγή της φιλοσοφίας του ΠΔΕ και τις αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο.
Ο Θάνος Μωραΐτης, επέκρινε την προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «εμπόριο ψευδαισθήσεων» κατηγορώντας προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά ότι «τον ενδιαφέρει μόνο να αποφύγει τα δύσκολα. Γι’αυτό και φυγομάχησε αποχωρώντας από το διάλογο για το φορολογικό. Τον ενδιέφερε να κλείσει το μάτι πονηρά σε κάποιους εξαγγέλλοντας φορολογική αμνηστία σε όσους έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό. Και το λέει αυτό χωρίς ίχνος ντροπής στους πολίτες που τις δύσκολες ώρες κράτησαν τα λεφτά τους στην χώρα. Αυτός είναι ο βαθμός πολιτικής σοβαρότητας των εξαγγελιών και των προτάσεων του κ. Σαμαρά.»
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, απέναντι στην ανευθυνότητα της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Β. Βενιζελος «καθημερινά με λόγο εθνικής ευθύνης,  ξεδιπλώνει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, λέγοντας την αλήθεια. Λέγοντας λέξη προς λέξη μόνο τι είναι εφικτό να γίνει. Με υπευθυνότητα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα. Για ένα νέο σχεδιασμό για τη χώρα, που θα ανταποκρίνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο.»
Στη συνέχεια, παρουσίασε τα όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια για την Αιτωλ/νία , λέγοντας χαρακτηριστικά πως επιτέλους για τον τόπο, υπάρχουν καλά νέα. Μέσα από συγκεκριμένη στοχοθέτηση , τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με τους δημάρχους και την Περιφέρεια, έγινε μια συστηματική, σκληρή και συλλογική δουλειά μηνών , με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων  χρηματοδοτικών  και αναπτυξιακών εργαλείων:To ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, το ΠΔΕ, τα προγράμματα ΠΙΝΔΟΣ και ΑΝΑΣΑ.
Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που όπως είπε «ανοίγουν μια νέα σελίδα για τον τόπο και που θα αφήσουν αναπτυξιακό αποτύπωμα. Το 2012 θα είναι η χρονιά του ΕΣΠΑ για την Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ που ο τόπος μας δεν θα το πάρει από την πίσω πόρτα. Θα το πάρει με το σπαθί του γιατί δουλέψαμε σκληρά,  ομαδικά και φέραμε αποτέλεσμα»

Παρών στην ομιλία του Θ. Μωραΐτη στην  Αθήνα
και ο δήμαρχος  Μεσολογγίου Π. Κατσούλης
έχοντας δίπλα του  τον κ. Μ. Τερζάκη
από το Γραφείο Επιχειρηγματικής δράσης του δήμου

Ο υφυπουργός, ακολούθως, αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και  σημειώνοντας πως «από αυτή την κάλπη πρέπει να υπάρξει επόμενη μέρα για τη χώρα. Και αυτή πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, με το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώνει τις εξελίξεις.», συμπληρώνοντας ακόμη πως «πρέπει να  προκύψει μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων η οποία δεν θα διστάσει να πάρει μεγάλες αποφάσεις , να προχωρήσει σε ρήξεις,  να κατεδαφίσει οριστικά ένα πελατειακό κράτος που υπηρετήθηκε  - και το πιστεύω αυτό -  από τη μια άκρη του πολιτικού φάσματος έως την άλλη.»

Κλείνοντας την ομιλία του σε προσωπικό τόνο ο Θάνος Μωραΐτης, αφού ευχαρίστησε τους ετεροδημότες, και χαρακτήρισε αυτονόητη την υποχρέωση του να δικαιώνει τις προσδοκίες τους.
«Δεν με ενδιέφερε ποτέ να πολιτευτώ σε εύκολες εποχές , να είμαι για τα εύκολα, 
να στήνω πελατειακά συστήματα, να εκβιάζω και να εμπορεύομαι ελπίδες νέων ανθρώπων. Και αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί,  ότι έπρεπε να φωνάξω ακόμα περισσότερο όταν έβλεπα δίπλα μου τέτοια φαινόμενα. Αυτή ήταν η πυξίδα μου και ως άνθρωπος και ως πολιτικός όλα αυτά τα χρόνια. Να επιλέγω τον δύσκολο δρόμο. Γιατί επέλεξα  να πολιτευτώ για όλους εσάς 
και όχι για κάποιους κολλητούς και φίλους.» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας σε συμπόρευση, «…για μια νέα πατρίδα απαλλαγμένη από μνημόνια, με το ΠΑΣΟΚ μπροστά για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.»
Στην ομιλία του υφυπουργού, παραβρέθηκαν εκτός από την Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , ο πρ. βουλευτής Κ. Παπαλέξης, γενικοί και ειδικοί γραμματείς των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης κ.α. Γραπτά μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης, η Γραμματεας του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματα και η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα.