Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

"Ψηφιακή Σύγκλιση" για το Μουσείο Κατράκη και το οικοσύστημα της λιμνοαθάλασσας


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας των προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της Πρόσκλησης 30 από τις αιρετές Περιφέρειες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», αξιολογήθηκαν θετικά και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 13 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις ένταξης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε θετική αξιολόγηση και στις 2 προτάσεις που υπέβαλλε στην  Πρόσκληση 30 συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1.247.980 ευρώ.

Τα σχετικά Σύμφωνα Αποδοχής Όρων των Αποφάσεων Ένταξης Πράξης υπογράφηκαν την Τρίτη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και απεστάλησαν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».




Η μία πρόταση έχει τίτλο «Ανάπτυξη αποθήκης δεδομένων (Data Warehouse) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ηλεκτρονικές υπηρεσίες προγραμματισμού και ανάλυσης της περιφερειακής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη», με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 855.900 ευρώ.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων και τεκμηρίωσης πολιτικών, για την περιφερειακή ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Ενσωματώνει δυναμικά εργαλεία παραγωγής αναφορών που είναι χρήσιμα για το στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της Περιφέρειας, όσο και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, αφού συνδυάζει δεδομένα από διαφορετικές πηγές (όπως Ο.Π.Σ. και βάσεις δεδομένων) και επιτρέπει τη διενέργεια διασταυρώσεων.

Επίσης, στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υποχρέωση κατάρτισης και παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας και στην υποβοήθηση της Περιφέρειας με την επεξεργασία και αξιοποίηση του πληροφοριακού υλικού απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.. Βασικοί χρήστες και διαχειριστές του συστήματος που θα αναπτυχθεί είναι τα στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και ωφελούμενοι όλοι οι πολίτες της Περιφέρειας, αφού για πρώτη φορά καταρτίζεται και παρακολουθείται σε καθημερινή βάση, με συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο ένα Ε.Π. που καλύπτει ολόκληρο το πεδίο δράσης της Περιφέρειας.

Το σύστημα που πρόκειται να αναπτυχθεί εξυπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας στα πλαίσια των νέων αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ β’ βαθμού. Τα εναλλακτικά κανάλια ενημέρωσης περιλαμβάνουν: διαδικτυακή πύλη, ειδικές εφαρμογές προσωποποιημένης πληροφόρησης για δημοφιλείς πλατφόρμες smart phones (iphone και Android) και διαδραστικές οθόνες, εγκατεστημένες σε σημεία εξυπηρέτησης της Περιφέρειας.

Η δεύτερη πρόταση έχει τίτλο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Επαυξημένης Πραγματικότητας Πολιτισμού και Τουρισμού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος», με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 392.080 ευρώ.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας ενιαίας πλατφόρμας (iWesternGr) παροχής πληροφόρησης για τον τουρισμό και τον πολιτισμό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), μέσω εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας και εφαρμογών ανάγνωσης QR κωδικών για φορητές συσκευές, που θα αποτελέσει ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στην πληροφορία για τους πολίτες και τους επισκέπτες της ΠΔΕ.

Σε πρώτο στάδιο, η πλατφόρμα θα παρέχει δυναμικό περιεχόμενο για τις παραλίες της Δυτικής Ελλάδας και πληροφορίες για το Μουσείο Βάσως Κατράκη, καθώς και για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Σε δεύτερο στάδιο η προτεινόμενη πλατφόρμα θα προσφέρει παρουσίαση πληροφοριών μέσω της σάρωσης barcodes από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται οπτική επαφή με το τεκμήριο, με χρήση της τεχνολογίας QR-code.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει στον κάτοχο οποιουδήποτε κινητού τηλεφώνου να προσθέσει δυναμικά τα δικά του δεδομένα. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και εφαρμογών με σκοπό την αποδοτική διαχείριση της πληροφορίας και την προβολή πολυγλωσσικού περιεχομένου. Οι εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου, και θα υποστηρίζουν τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα των φορητών συσκευών. Απώτερος στόχος είναι η διάθεση της πλατφόρμας από την ΠΔΕ σε οργανισμούς της περιοχής, οι οποίοι θέλουν να διαθέσουν και να προβάλουν τουριστικό και πολιτισμικό περιεχόμενο.