Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Παρέμβαση της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου για τη Λαμπαδηδρομία


Το 2008 για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου  ο Νίκος  Αλιάγας
"άναψε"  τον βωμό  στον  Κήπο των Ηρώων στο  Μεσολόγγι.
Το 2012 ο βωμός δεν θα ανάψει....

Σχετικά με το θέμα της μη διέλευσης της λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου από το Μεσολόγγι και σε σχέση με προηγούμενη ανάρτησή μας (εδώ) για την έλλειψη παρεμβάσεων από φορείς της πόλης, θα πρέπει να σας πούμε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας τροποποίηση του προγράμματος.
Επίσης σε επικοινωνία που είχαμε με την Ε.Ο.Ε. μας δηλώθηκε ότι λόγω χρόνου δεν περιλήφθηκε το Μεσολόγγι αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις προκειμένου η Φλόγα να διέλθει από άλλες πόλεις που ποτέ δεν είχε διέλθει όπως η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.
Η επιστολή της προέδρου της Βυρωνικής Εταιρείας κας Ροδάνθης Φλώρου έχει ως εξής:




«Προς μεγάλη μας έκπληξη και  απογοήτευση είδαμε στις ειδήσεις και στον ημερήσιο τύπο ότι για πρώτη φορά από το 1996 που ξεκίνησε ο θεσμός της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας εξαιρείται η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Επειδή προφανώς κάποιο λάθος θα έγινε από την ομάδα που χειρίσθηκε τον σχεδιασμό της διαδρομής και δεν πιστεύουμε ότι ήταν στις  προθέσεις σας  να  συμβεί αυτό, παρακαλούμε να διορθωθεί η παράλειψη και να περάσει η Φλόγα από την Ιερή Πόλη του  Μεσολογγίου.
Θα πρέπει ίσως να σας θυμίσουμε κάτι που ίσως διέφυγε της προσοχής σας.
Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ δεν είναι μία τυχαία πόλη στον χάρτη της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας. Το Μεσολόγγι είναι η «Κιβωτός του Έθνους» σημείο αναφοράς της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Θα πρέπει ίσως να σας θυμίσουμε ότι:
Α) Τον Ολυμπιακό Ύμνο έχει γράψει ο Μεσολογγίτης ποιητής Κωστής Παλαμάς και η Φλόγα πάντα περνά μπροστά από το σπίτι του όπου ο λαμπαδηδρόμος υποκλίνεται με σεβασμό.
Β) Ο βωμός της φλόγας βρίσκεται στο Κοιμητήριο των Αγωνιστών και των Φιλελλήνων τον Κήπο των Ηρώων, ακριβώς απέναντι από τον τάφο του αγνού ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Μάρκου Μπότσαρη και από τον Ανδριάντα  του Λαμπρού Φιλέλληνα Άγγλου ποιητή Λόρδου Βύρωνα όπου είναι θαμμένα τα σπλάχνα του.
Μας φαίνεται αδιανόητο να εξαιρείτε το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ειδικά εφέτος που τους  Ολυμπιακούς Αγώνες φιλοξενεί η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας το  εκλεκτό τέκνο  ο Λόρδος Βύρων  κορυφαίος Ρομαντικός Ποιητής και Φιλέλληνας  άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 1824 εδώ στην  Ιερή  Πόλη της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας.
Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες,»