Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα της Γης


Γράφει η Φωτεινή Τσιτσώνη-Καβάγια
Εκπαιδευτικός

Ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης.  Μέσα σ’ αυτή παίρνει  υπόσταση, απ’ αυτή γεννιέται κι απ’ αυτή συντηρείται και επιβιώνει. Γέννημα και θρέμμα της φύσης. Η δημιουργία του, η τροφή του, η υγεία του, η κατοικία του ξεκινούν πάντα από το φυσικό περιβάλλον.
Η θαυμαστή τάξη που κυριαρχεί στη φύση και στα όντα της τον μύησε στους κανόνες της κοινωνικής ζωής. Αυτή του δίδαξε με τη δική της αρμονία και ομορφιά το αισθητικά ωραίο, που το μετουσίωσε αυτός στις τέχνες που καλλιέργησε, αντιγράφοντας το φυσικό του περιβάλλον. Η φύση, του ακόνισε το πνεύμα, του μαλάκωσε την ψυχή, του ενέπνευσε ηθικούς κανόνες, που διαμόρφωσαν τον ψυχικό του κόσμο.
Ποια είναι η στάση του όμως απέναντι στο περιβάλλον;



Με τις γνώσεις του, τον υψηλό πολιτισμό που δημιούργησε και τα τεχνικά μέσα που απόκτησε ο άνθρωπος, ερμήνευσε τα φυσικά φαινόμενα, που κάποτε του προκαλούσαν δέος και βελτίωσε τη ζωή του. Ταυτόχρονα όμως αυτή η τεχνολογική ανάπτυξη τον οδήγησε στην αλαζονεία, αφού προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και να υποτάξει τη φύση στο έπακρο. Αυτή η παράλογη στάση του δημιούργησε σήμερα ανυπέρβλητα προβλήματα. Το φυσικό περιβάλλον μολύνεται, εξοντώνεται, καταστρέφεται με ραγδαίους ρυθμούς από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αφού ο ίδιος ο άνθρωπος συμπεριφέρεται απέναντί του με ανόητο τρόπο προκαλώντας του  ανυπέρβλητες καταστροφές παρασυρμένος από την απληστία του!
Έτσι, με τις απαράδεκτες δραστηριότητές του έχει προκαλέσει: νέφος, αποπνικτικό και γκριζωπό νεφέλωμα πάνω από τις πόλεις, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τα δηλητηριώδη αέρια, την τρύπα του όζοντος, την όξινη βροχή, τη μόλυνση των νερών στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια, την καταστροφή των δασών, τη μόλυνση του εδάφους από τα φυτοφάρμακα και τις παντοειδείς επεμβάσεις του, την ηχορύπανση, την ατομική ενέργεια κ.τ.λ.
Είναι όμως καιρός να  κατανοήσουμε όλοι μας σε βάθος την αξία του περιβάλλοντος και τη στενή σχέση ανθρώπου-φύσης και να ενεργοποιηθούμε θετικά απέναντί της πριν είναι πάρα πολύ αργά!