Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Οι ψαράδες της Λιμνοθάλασσας».με το φακό του Γιάννη Μπεχράκη

Ο Γιάννης Μπεχράκης ξεναγεί τους επισκέπτες στην έκθεση με φωτογραφίες του στο Τρικούπειο

Μέχρι το Σάββατο 30/10 η έκθεση φωτογραφίας του Γ. Μπεχράκη στο Τρικούπειο
Το ΤΕΙ Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου πραγματοποίησαν με επιτυχία την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο μια εκδήλωση αφιερωμένη στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής εγκαινιάστηκε η έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη με τίτλο «Οι ψαράδες της Λιμνοθάλασσας».
Ο  Γιώργος Πανταζόπουλος από την Κινηματογραφική Λέσχη, άνοιξε τη βραδιά καλωσορίζοντας το κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους -ανάμεσά τους και τον κ. Γιάννη Μπεχράκη- και στην ομιλία του  τόνισε ότι, «…η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, ένας ευαίσθητος υδροβιότοπος, όπου σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι ανάγκη να προστατευθεί από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που το ¨πληγώνουν¨, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά του και να παρθούν πρωτοβουλίες και δράσεις για ορθολογική διαχείριση του μοναδικού θησαυρού που προσφέρει στον τόπο μας η φύση! 



Είναι ένας χώρος όπου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι κάτοικοί της  αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους παρείχε το υδάτινο περιβάλλον ανέπτυξαν  μεγάλη εμπορική και ναυτική δραστηριότητα, ενώ οι τέχνες και τα γράμματα σημείωσαν αξιοζήλευτη άνθηση!» 
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου,  Βαγγέλης Στεργίου-Πολίτης, στην ομιλία του έκανε λόγο για «…την ευαισθησία που επιδεικνύει η επιστημονική κοινότητα του ΤΕΙ για την ανάδειξη και προστασία του  πλούτου της λιμνοθάλασσας. Η εκδήλωση είχε σαν στόχο να επικαιροποιηθεί το ζήτημα της ουσιαστικής και ορθολογικής αειφορικής αξιοποίησης του υδάτινου περιβάλλοντος της περιοχής. Η έκθεση με φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη αφού   καταγράφει και παρουσιάζει καθημερινές εικόνες από την λιμνοθάλασσα και την ζωή των ψαράδων.»
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και καθηγητής του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης,  Γεώργιος Χώτος, ο οποίος με τον επιστημονικό του λόγο αλλά και με εκλαϊκευμένο τρόπο, παρουσίασε μέσα από κατατοπιστικές εικόνες και σχεδιαγράμματα  την έκταση της λιμνοθάλασσας, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της αλλά και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της. Έθιξε επίσης το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης του υδάτινου στοιχείου και τόνισε την ανάγκη προστασίας αυτού του καταπληκτικού υδροβιότοπου αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών, ειδικά των νέων, για αυτόν τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της περιοχής τους.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Β. Πολίτης - Στεργίου χαιρετίζοντας την έκθεση
Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο  Γιάννης Μπεχράκης, ο διάσημος Έλληνας φωτογράφος, επικεφαλής του Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο οποίος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στη σχέση του με το Μεσολόγγι. Περιέγραψε το  πώς μια τυχαία επίσκεψή του στην πόλη το 2006 αποκάλυψε γι΄ αυτόν έναν κόσμο γεμάτο χρώματα και φυσική ομορφιά, έναν κόσμο που, επειδή συνειρμικά του έφερε στο νου προσωπικά παιδικά βιώματα,  αλλά και επειδή τον γοήτευσε με την αυθεντικότητά του, ένιωσε την ανάγκη να τον αποθανατίσει με το φακό του. Ο κ. Μπεχράκης μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για τους ψαράδες, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε μαζί τους και ενσωματώθηκε για λίγο στο φυσικό τους περιβάλλον με σκοπό να μπορέσει να το αποδώσει όσο πιο πιστά και παραστατικά γινόταν. Ακόμα εξέφρασε τη λύπη του για την υποβάθμιση του μοναδικού αυτού υδροβιότοπου από την ίδια την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση.  Κάλεσε όλους του κατοίκους της περιοχής να εκτιμήσουν την αξία του  θησαυρού αυτού που τους περιβάλλει, να τον γνωρίσουν καλύτερα  και να τον σεβαστούν. Δέχτηκε στη συνέχεια με χαρά και συγκίνηση τα συμβολικά δώρα των διοργανωτών της εκδήλωσης αλλά και το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης  και το κοινό είχε την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσει τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του  Γιάννη .Μπεχράκη, αλλά παράλληλα και  να συνομιλήσει μαζί του ενώ αξίζει  να αναφερθεί πως τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών που εκτίθενται στο Τρικούπειο Κέντρο, θα διατεθούν στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας για Παιδιά & Εφήβους Αιτ/νίας (ΕΨΥΠΕΑ).  
Ο Γιάννης Μπεχράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της νεοσύστατης Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, Βασίλη Αρτίκο, ενώ στη συνέχεια τα μέλη της ξεναγήθηκαν στην έκθεση και μίλησε μαζί τους για πιο ειδικά φωτογραφικά θέματα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα οικειότητας, καθώς ο κ. Μπεχράκης  με αφορμή τα ερωτήματα των μελών της ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ ξεδίπλωσε μέσα από την αφήγησή του εμπειρίες και συναισθήματα που βίωσε, όταν κλήθηκε να καλύψει σημαντικά πολεμικά γεγονότα στα πιο καυτά σημεία του πλανήτη.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η έκθεση του Γιάννη Μπεχράκη με τίτλο ¨Οι ψαράδες της Λιμνοθάλασσας¨ που φιλοξενείται στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου,  θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.
 Πρωινά            9.30 -13.00 μ.μ.
 Απογεύματα    6.00 - 9.00  μ.μ.

Πληροφορίες για την πώληση των έργων: Εταιρεία Ψυχικής Υγείας για Παιδιά & Εφήβους Αιτ/νίας (ΕΨΥΠΕΑ).   Τηλ. 26310 55661