Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Με επιτυχία η Γ’ Ιερατική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Την περασμένη Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ρίζα Αντιρρίου έγινε, η Γ’ Ιερατική Ημερίδα για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το γενικό θέμα ήταν: «Τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Γάμου».
Μετά την ακολουθία του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, στην εναρκτήρια ομιλία του, ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συνέδρους ιερείς για την συμμετοχή τους,  αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής τελέσεως των μυστηρίων και τόνισε το ενδιαφέρον που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι ιερείς προς το σκοπό αυτό.



Επίσης επεσήμανε ότι τα ιερά μυστήρια θα πρέπει να τελούνται σύμφωνα με την τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, με ευπρέπεια και μακριά από κάθε διάθεση εκκοσμικεύσεως, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του μακαριστού ιεροκήρυκος και καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς αρχιμ. Αυγουστίνου Ανδριτσοπούλου, ο οποίος εκοιμήθη στις 12 Αυγούστου.
Ακολούθησαν οι τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς διδασκάλους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με πολύ προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου για την Ιερατική Ημερίδα.
Την πρώτη εισήγηση ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. . Βασίλειος Τσίγκος, με θέμα: «Τα μυστήρια της Εκκλησίας ως μέσα και τρόποι ανακαινισμού του ανθρώπου»
Κατά τη δεύτερη εισήγηση παρουσιάσθηκε το θέμα: «Το μυστήριο του Βαπτίσματος – Θεολογική και τελετουργική προσέγγιση» από τον κ. Παναγιώτη Σκαλτσή, Αναπληρωτή Καθηγητή Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε η τρίτη εισήγηση από τον Αιδεσιμολ/το Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Καραϊσαρίδη, Επίκουρο Καθηγητή Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Θεολογικά και Ποιμαντικά βήματα του Γάμου».
Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση επί των εισηγήσεων, όπου οι ιερείς απηύθυναν ερωτήσεις και απορίες προς τους ομιλητές. Ενώ την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ.κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε και πάλι τους ομιλητές και τους συνέδρους και τόνισε τη χαρά του για την άριστη ατμόσφαιρα συνεργασίας που επικράτησε  και την πνευματική ωφέλεια που επήλθε από τις εργασίες της ημερίδας.
Μετά το τέλος των εργασιών της ημερίδας, στον ίδιο χώρο της κατασκηνώσεως, η Ιερά Μητρόπολη  παρέθεσε γεύμα  για όλους τους συνέδρους.