Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εντυπωσιακές εκδηλώσεις στη Ναύπακτο για την επέτειο της Ναυμαχίας

Εντυπωσιακή αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 439ης  επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο λιμάνι της πόλης, με πλήθος κόσμου.
Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο φέτος καθώς την Παρασκευή το απόγευμα, τελάλης με δύο τυμπανιστές διέσχισαν όλη την πόλη διαλαλώντας τις εκδηλώσεις που θα λάβαιναν χώρα το 3μερο αλλά και καλώντας όλο τον κόσμο να μεταφερθεί στο λιμάνι της Ναυπάκτου όπου ''θα αριβάριζαν τρανοί πολεμιστάδες, ρεσάλτο για να κάνουνε τσι τούρκικες γαλέρες, τύμπανα και μπουρλότα, φλάμπουρα και σπαθιά κι ο Δόγιτας τσι Βενετιάς με τα κουμπάνια ούλα''.
 Το βράδυ της Παρασκευής όπως κάθε χρόνο πλέον είχαμε την μεγάλη παρέλαση με φωτιές και τύμπανα στην οποία συμμετείχαν οι CERS, ο σύλλογος Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές, η σχολή χορού της Λίας Αποστολοπούλου, το θεατρικό εργαστήρι της Ειρήνης Ευαγγελάτου, η Φιλαρμονική του Δήμου Ναυπάκτου αλλά και η Φιλαρμονική του Δήμου Μεσολογγίου, ενώ λαμπαδηφόροι ήταν μαθητές από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μας.  Η παρέλαση διέσχισε ένα μεγάλο μέρος της πόλης υπό των ήχο των Φιλαρμονικών ενώ κατέληξαν στο Λιμάνι και έγινε η υποδοχή του Δόγη της Βενετίας.



Ξεχωριστή νότα εκείνης της βραδιάς ήταν το θεατρικό δρώμενο από το Σύλλογο Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές και τη σχολή χορού της Λίας Αποστολοπούλου όπου μας παρουσίασαν '' Την Ναυμαχία μέσα από τον λόγο και την τέχνη''.
Το πρωί του Σαββάτου ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως, στην ομιλία του έκανε λόγο για την '' Ναυμαχία της Ναυπάκτου'' ενώ ο Αντιδήμαρχος της Μεσσίνης, Dott. D. Caroniti ανέλυσε το θέμα ''Η Σικελία στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου''.
 Επίσης, το ΕΟΟΣ Marco Polo System(o Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού, μια εταιρία Κοινοτικού Δικαίου που έχει εταίρους τον Δήμο Βενετίας και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας) παρουσίασε ένα βέντεο-προβολή- αφήγηση δια μέσο του οποίου προβλήθηκαν οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το 2009 και 2010 στη Βενετία και την Μεσσίνη καθώς και η πρωτοβουλία της ιστορικής αναδρομής του ταξιδιού προς την Ναύπακτο πριν την Ναυμαχία με τίτλο ''LEPANTO: ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ''. 
Τέλος, το πρωινό του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με την θεατρική απαγγελία των ιστορικών αποσπασμάτων από τα ημερολόγια των γαλέρων. Ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη ήταν η παρουσία του πρέσβη της Κύπρου που παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις της Παρασκευής αλλά και το πρωί του Σαββάτου.
Μήνυμα ειρήνης έστειλε ο δήμαρχος Ναυπάκτου
Η κορύφωση των εκδηλώσεων ήταν το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι με την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου όπου ήταν μεγάλη η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Λίγο πριν την έναρξη της Αναπαράστασης ο Δήμαρχος Ναυπάκτου έστειλε μήνυμα ειρήνης τονίζοντας ότι «Από τη Ναύπακτο οι εκφραστές της Ελευθερίας έδωσαν το δικό τους αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης… Από το βενετσιάνικο λιμάνι της Ναυπάκτου στέλνουμε σε όλο τον κόσμο μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών. Μαζί με τις εκδηλώσεις της Μ. Παρασκευής αλλά και τις πολιτιστικές δράσεις που καθιερώσαμε δίνουμε μήνυμα εξωστρέφειας και πολιτισμού. Για 4η συνεχή χρονιά η Ναυμαχία είναι το εφαλτήριο, ώστε η Ναύπακτος να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος της Μεσσίνης D.Caroniti, ο Πρόεδρος της Associazione Aurora, Fortunato Manti, ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Βένετο και διαχειριστής του ΕΟΟΣ Marco Polo System, Pietrangelo Petteno, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού της Νομαρχίας του Βενετο, Speranzon Raffaaele, εκπρόσωποι στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι της Νομαρχίας καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Πριν το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ναυπάκτου ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συνδιοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές και το ΕΟΟΣ Marco Polo System.
Ακολούθησε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 το κλείσιμο των τριήμερων εκδηλώσεων με την θεία λειτουργία αλλά και την λιτάνευση της εικόνας της Ναυμαχίας που εν πομπή έφθασε στο λιμάνι της πόλης όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα προς τιμή των πεσόντων ναυμάχων.
Παραβρέθηκαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παπαναστασίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αστυνομία, του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, φορείς και δημότες της πόλης. Στη συνέχεια έγινε αποκαλυπτήριος τελετή αναμνηστικής μαρμάρινής πλάκας στο Πάρκο Θερβάντες από τον Αντιδήμαρχο της Μεσσίνης Dott.D.Caroniti.
Η εικόνα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου μεταδόθηκε δορυφορικά σε όλο τον κόσμο αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας  για το ιστορικό γεγονός που επανακαθόρισε την πορεία της Ευρώπης.