Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Tα παιδιά σε κίνδυνο, χαμογελούν ξανά...

Μία πολύ σημαντική δομή για την κοινωνία του Αγρινίου, το χώρο για τη φιλοξενία των παιδιών σε κίνδυνο από το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,εγκαινίασε σήμερα  ο Δήμαρχος Αγρινίου  Παύλος Μοσχολιός και ο ιδρυτής και πρόεδρος του εθελοντικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος καθώς και πλήθος κόσμου από την περιοχή, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια  και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή.
Η συγκεκριμένη δομή δημιουργήθηκε στο κτίριο του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Καλυβίων, μετά την παραχώρηση της χρήσης από το Δήμο Αγρινίου στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Σε ένα σύγχρονο σπίτι – χώρο φιλοξενίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παραμέλησης και κακοποίησης τα παιδιά θα μπορούν πλέον να φιλοξενούνται, να σιτίζονται, να μορφώνονται και να παρακολουθούνται από ειδικούς παιδοψυχολόγους, ώστε να αποκαθίστανται «τα τραύματα» που έχουν υποστεί και να επιστρέφουν στη συνέχεια στην κοινωνία.



Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στο χαιρετισμό του,  αφού ευχαρίστησε το Τοπικό Συμβούλιο και την κοινωνία των Καλυβίων, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της υποδομής και κυρίως φορείς, συλλόγους αλλά και απλούς πολίτες για την οικονομική τους προσφορά, τόνισε ότι η ημέρα των εγκαινίων για το σπίτι που θα φιλοξενηθεί το Χαμόγελο του Παιδιού σηματοδοτεί κάτι παραπάνω από τη δημιουργία μιας υποδομής για μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως είναι τα  παιδιά θύματα κακοποίησης -παραμέλησης.
«Το Αγρίνιο συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση σε κοινωνικά ζητήματα μέσα από πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,Φφορέων και Συλλόγων εκπληρώνει σήμερα το χρέος απέναντι σε μια τρυφερή ηλικία, τα παιδιά.
Με τη δημιουργία αυτής της υποδομής επιβεβαιώνουμε τον πολυσύνθετο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα κοινωνικά ζητήματα ιδιαίτερα σήμερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
Δείχνουμε ότι ο πολίτης στην τοπική εξουσία μπορεί να βρει το αποκούμπι για τα προβλήματα που η κεντρική εξουσία αδυνατεί να λύσει.
Αποδεικνύουμε ότι, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία ή ακόμη και εξαιτίας αυτής, τώρα είναι η ευκαιρία οι άνθρωποι του τόπου μας να πιστέψουν στις δικές μας δυνάμεις, στη δική μας αλληλεγγύη , στη δική μας πρόνοια.
Με τη δημιουργία και λειτουργία αυτής της σημαντικής κοινωνικής δομής σηματοδοτούμε την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή που πρέπει όλοι να επιδείξουμε απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που σήμερα πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση». 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του παιδιού» ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εθελοντική προσφορά συλλόγων και φορέων της πόλης αλλά και των απλών πολιτών.
 «Από την πρώτη στιγμή που επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυβίων οι κάτοικοί του αγκάλιασαν την προσπάθειά μας. Στο Αγρίνιο με την προσπάθεια του Δήμου και των άλλων φορέων υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και προσφορά. Είμαστε περήφανοι που σήμερα ξεκινά αυτή η προσπάθεια η οποία πάνω από όλα στηρίχθηκε στον εθελοντισμό».
Τέλος η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κα Μαργαρίτα Σερπάνου δήλωσε συγκινημένη από την ανταπόκριση της κοινωνίας και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν τόσο με την προσωπική τους εργασία όσο και με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που προσέφεραν για τη διαμόρφωση του χώρου.
«Αυτή η προσπάθεια στο ξεκίνημά της φαινόταν δύσκολη. Όμως αποδείχθηκε ότι με τον εθελοντισμό μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, όπως τη δημιουργία αυτής της κοινωνικής δομής που από δω και στο εξής θα μπορεί να φιλοξενήσει τα  παιδιά  που το  έχουν ανάγκη».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την αμέριστη υποστήριξή τους για τη διαμόρφωση και λειτουργία του σπιτιού όλοι οι χορηγοί.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου και Βουλευτής κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Απόστολος Κοιμήσης, ο Δήμαρχος Αιτωλικού κ. Ν. Γαλάνης, ο Δήμαρχος Αγγελοκάστρου κ. Σ. Ρουσογιάννης και  Παραβόλας κ. Β. Καπέρδας καθώς και εκπρόσωποι Φορέων, Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας.