Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπαναστασίου: «Είναι απαραίτητη η συνδιαμόρφωση κατευθύνσεων μαζί με τους ίδιους τους πολίτες»

«Είναι απαραίτητη η συνδιαμόρφωση κατευθύνσεων μαζί με τους ίδιους τους πολίτες» σημείωσε μεταξύ άλλων  ο Γιώργος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής εκπομπής του Μάκη Μάκκα στον τηλεοπτικό σταθμό «Αχελώος», όπου το βράδυ της Τετάρτης 6/10 συμμετείχε σε συζήτηση με τους συνυποψηφίους του περιφερειάρχες. Υποστήριξε δε ταυτόχρονα, πως κάθε περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μπορεί μεν να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχει όμως παράλληλα και πολλά κοινά στοιχεία.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε ταυτόχρονα πως κάθε τόπος, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και συγκυρία, αντιμετωπίζει τα δικά του –οξύτατα- προβλήματα τα οποία επιζητούν άμεσες λύσεις μέσα από δυναμικές διεκδικήσεις ακόμη κι αν αυτές έρχονται σε αντίθεση με πολιτικές επιλογές.



Ο Γιώργος Παπαναστασίου έκρινε πως η διοικητική μεταρρύθμιση συμπεριλαμβανομένου του αιρετού βαθμού της περιφερειακής διοίκησης αποτελεί για την χώρα συνολικότερα ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση, ωστόσο σε πολλά σημεία είναι ευδιάκριτες οι «συνοπτικές» και ταχύτατες διαδικασίες με τις οποίες έγινε, έχοντας ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών χωροταξικών λαθών.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, υποστήριξε πως η πρόκληση της αιρετής Περιφέρειας δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα, χρειάζεται νέες κατευθύνσεις και επιλογές και φυσικά νέα πρόσωπα. «Αναγέννηση ενός θεσμού» τόνισε «δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση με φθαρμένα υλικά».
Στις ίδιες προκλήσεις, ανήκει η αναστροφή της σημερινής πραγματικότητας που βιώνουν και οι τρείς νομοί που βλέπουν ειδικά τους νέους να εγκαταλείπουν την περιοχή προς εύρεση εργασίας, τα μεγάλα έργα ή να λείπουν ή κάποια να κατασκευάζονται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς, την απουσία της Δυτικής Ελλάδας από τον ενεργειακό σχεδιασμό, την άνιση αναπτυξιακή διαχείριση σε σχέση με άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, αλλά και την έλλειψη βασικών υποδομών όπως είναι οι οδικές συνδέσεις.
Οι «τεχνητές κόντρες» και οι καλλιεργούμενες «τοπικιστικές αντιπαραθέσεις» το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναστέλλουν κάθε δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακής συνείδησης μεταξύ των τριών νομών της Δυτικής Ελλάδας πρόσθεσε, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία αλλά και συνοχή της περιοχής.