Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

«Οκτώβρης, μήνας ενημέρωσης, κινητοποίησης και απομυθοποίησης του καρκίνου του μαστού»

«Ένας ωραίος μεσήληξ μπήκε σ’ ένα café και κάθισε. Προτού παραγγείλει, παρατήρησε ότι μια ομάδα νεαρών οι οποίοι έπιναν το ποτό τους σ’ ένα διπλανό τραπέζι τον κοροϊδεύανε
Είχε συναίσθηση ότι, για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, είχε καρφιτσωμένο στο πίσω μέρος του σακακιού του ένα ροζ φιόγκο ...
Ο άντρας αδιαφόρησε λίγο, αλλά η επιμονή των κοροϊδιών από τους νεαρούς άρχισαν να τον ενοχλούν. Κοίταξε στα μάτια επίμονα έναν από τους νεαρούς και με τον δείκτη του χεριού έδειξε το πίσω μέρος του σακακιού λέγοντας: «Αυτό;». Με  την κίνησή του αυτή, όλη η παρέα των νεαρών ξέσπασε στα γέλια...
Ο νεαρός στον οποίο απευθύνθηκε η ερώτηση είπε :
- “Συγγνώμη, αλλά λέγαμε πόσο αστείος γίνεσαι με αυτόν τον μικρό φιόγκο στη ράχη του σακακιού σου.”
Με ένα ατάραχο βλέμμα, ο μεσήληξ έκανε ένα νόημα προσκαλώντας τον νεαρό να έλθει να καθίσει στο τραπέζι του. Παρ’ όλο που ένοιωθε λίγο άβολα ο νεαρός πλησίασε και κάθισε στο τραπέζι. Ο μεσήληξ με μια ήρεμη φωνή του είπε: “Φοράω αυτό τον φιόγκο για να τραβήξω την προσοχή για Τον Καρκίνο του Μαστού”…
ον φοράω προς τιμή της μητέρας μου.
- Λυπάμαι πολύ, κύριε μου, η μητέρα σας πέθανε από καρκίνο του μαστού;



- Όχι. Εκείνη είναι μια χαρά, τα στήθη της με γαλούχησαν όταν ήμουν μωρό, και ήταν το καταφύγιό μου όταν φοβόμουν και όταν ένοιωθα μοναξιά στην παιδική μου ηλικία.
-Καταλαβαίνω είπε ο άλλος...
-Φοράω αυτόν τον φιόγκο επίσης προς τιμή της γυναίκας μου, συνέχισε ο μεσήληξ. -Και εκείνη είναι επίσης καλά;
-Βεβαίως, τα στήθη της υπήρξαν πηγή έρωτος για έμενα. Μ’ αυτά ανέθρεψε την θαυμάσια κόρη μας 23 ετών. Τους είμαι επίσης ευγνώμων για την υγεία τους.
- Βλέπω, και υποθέτω ότι φοράτε αυτό τον φιόγκο επίσης προς τιμή της κόρης σας.
- Όχι. Για την κόρη μου είναι πολύ αργά, πέθανε από καρκίνο του μαστού, προ μηνός...Φανταζόταν ότι ήταν πολύ νέα για να έχει καρκίνο, γι’ αυτό όταν παρατήρησε τυχαία μια σκληρία στον μαστό την αγνόησε. Σκέφθηκε ότι, καθώς αυτό δεν την ενοχλούσε, και δεν είχε κανένα πόνο δεν έπρεπε ν’ ασχοληθεί  μ’ αυτό.
-Μουδιασμένος και ντροπιασμένος ο νεαρός του είπε:
-Είμαι συντετριμμένος, κύριε.
-Αλλά φοράω αυτό τον φιόγκο στην μνήμη της κόρης μου με υπερηφάνεια, είπε ο μεσήληξ. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία  να μιλώ με άλλους ανθρώπους. Όταν το βράδυ θα γυρίσεις σπίτι σου μίλησε σχετικά με την γυναίκα σου, τις κόρες σου, τις φίλες σου...
-Κράτα...πρόσθεσε ο μεσήληξ καθώς έψαξε και έβγαλε από την τσέπη του ένα ροζ μικρό φιόγκο και του τον έδωσε. Ο άλλος τον πήρε, τον κοίταξε, σήκωσε το κεφάλι του και είπε:
πορείτε να με βοηθήσετε να τον καρφιτσώσω;» (πηγή: www.e-cool.gr)
Ο καρκίνος του στήθους είναι η πιο συχνή απειλή για κάθε γυναίκα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αν διαγνωστεί έγκαιρα.
Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται 4.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο. Κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια διάγνωση, ενώ κάθε 6 ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του στήθους.
Στο σύνολο των διαγνώσεων, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, αντιμετωπίζοντάς την με επιτυχία, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 60%. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να πειστούν οι γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις και να παραμερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους. Η καλύτερη ενημέρωση και η εγρήγορση μπορεί να σώσει τις ζωές τους.
Στις αρχές του 1990 το ποσοστό επιβίωσης ήταν 30%. Σήμερα 8 στις 10 περιπτώσεις έχουν ευνοϊκή εξέλιξη και αυτό οφείλεται όχι μόνο στις καλύτερες θεραπείες, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση…
Ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό: η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Κάντε την πρόληψη "ρουτίνα", σαν μια συνήθεια φροντίδας στο μηνιαίο σας πρόγραμμα. Διαδώστε τη σημασία της σε φίλους και πρόσωπα που αγαπάτε.
Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
Μερικές χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο
«Άλμα Ζωής» Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού
http://www.almazois.gr

Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών Με Καρκίνο Του Μαστού "Έλλη Λαμπέτη"»
http://www.elli-lampeti.gr

«Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους» (FTBC)
http://www.ftbc.gr

Ελληνική Εταιρία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας
http://www.hesmo.gr

Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού
http://www.exem.gr 

Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας
http://www.mastologia.gr

Ελληνική Εταιρία Παρηγορητικής & Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών http://www.grpalliative.gr



Το κείμενο μας το έστειλα οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ» τις οποίες και ευχαριστούμε.