Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η ΝΟΔΕ της ΝΔ για το "ναυάγιο" του Αστακού

Tο πρόσφατο «ναυάγιο» της επένδυσης στον Αστακό Αιτωλ/νίας, κατέδειξε με τον πλέον οφθαλμοφανή τρόπο την προχειρότητα και σύγχυση  που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο γιατί η πολυδιαφημιζόμενη επένδυση τελικά ανεστάλη, αλλά και γιατί από την αρχή του σχεδιασμού της διαφάνηκε πως θα ήταν ελλειμματική.
Τοπική κοινωνία, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ποτέ δεν ενημερώθηκαν για το τι ακριβώς επρόκειτο να γίνει στον Αστακό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η επένδυση εξ αρχής να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη και άρνηση. Παράλληλα η σύγχυση που επικρατούσε επί μήνες στα Υπουργικά γραφεία, κάθε άλλο παρά προήγαγε τις διαδικασίες «fast track» που «διαφήμιζε» η ελληνική κυβέρνηση και ο έλληνας πρωθυπουργός.
Κορυφαία στιγμή αυτής της σύγχυσης, ήταν η δήλωση του ίδιου του κ. Παπανδρέου από το βήμα της βουλής, όπου απαντώντας σε ερώτηση είπε πως αν αντιληφθεί πως η επένδυση είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον θα παρέμβει προσωπικά για την διακοπή της. Η εν λόγω έκφραση  αποδεικνύει  πως προφανώς ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε ακριβώς τι πρόκειται να γίνει στον Αστακό.
Οι επενδύσεις στο νομό μας σαφώς είναι αναγκαίες και απαραίτητες. Όμως σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός τους επιβάλλεται να γίνεται με διαφάνεια και σοβαρότητα.