Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ν. Μουρκούσης: "Έτσι θα λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας που ταλανίζει 16 χρόνια το Μεσολόγγι"

 

Από τη χθεσινή ομιλία του Ν. Μουρκούση στο Μεσολόγγι μεταξύ άλλων "ξεχωρίσαμε" τις προτάσεις που παρουσίασε για την επίλυση του ζητήματος της καθαριότητας.

Ενός ζητήματος που κυριολεκτικά "ακολουθεί" αρνητικά τέσσερις διατελέσαντες δημάρχους στο Μεςολόγγι, εδώ και 16 χρόνια.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Μουρκούσης κατέθεσε την παρακάτω πρόταση που κατα την αποψή μας ειναι και ρεαλιστική και εφικτή:


"Πρέπει και επιβάλλεται να απαλλάξουμε την πόλη από την «τριτοκοσμική» εικόνα της ρύπανσής της, από τους λόφους των σκουπιδιών της, από τον κάθε είδους «αφισοπόλεμο» της κολώνας. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, λόγω κακής και ανεξέλεγκτης χρήσης, καθώς και απουσία ανακύκλωσης, γέμισε. Τα σκουπίδια μεταφέρονταν, με τεράστιο κόστος για τον δημότη, στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου. Τώρα εναποθέτονται στον ΧΥΤΑ, σαν σε χωματερή.

Η επέκταση του ΧΥΤΑ, με δημοπράτηση κατασκευής νέου κυττάρου αλλά και η εξεύρεση μόνιμης λύσης για το μέλλον, είναι προτεραιότητα. Η ανακύκλωση, με μοντέρνες μεθόδους ανταμοιβής, όσων διαχωρίζουν πλήρως τα απορρίμματα και τα παραδίδουν σε ειδικούς χώρους, αποτελεί την καλύτερη λύση. Θα λειτουργήσουμε κατά τα πρότυπα άλλων πόλεως (π.χ. η Σπάρτη). Η σωστή διαχείρισή τους, αντί να κοστίζει, θα φέρει κέρδη στο Δήμο και αρκετές θέσεις εργασίας.

Ο εξωραϊσμός και η καθαριότητα των δημοτικών και των κοινοχρήστων χώρων, είναι η προϋπόθεση, για την τουριστική αναβάθμιση, της πανέμορφης περιοχής μας. Σήμερα, από εννέα απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος, λειτουργούν μόνο τρία! Τα πλυντήρια κάδων είναι ανενεργά, επειδή χρειάζονται λίγες εκατοντάδες ευρώ για την επισκευή τους.

Η πρότασή μας για την καθαριότητα: Οικονομική στήριξη της καθαριότητος, άλλωστε τα τέλη είναι ανταποδοτικά.

Τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά να αγοράζονται με πάγια προκαταβολή, ώστε να εξοφλούνται άμεσα και να εξασφαλίζεται η λειτουργία των οχημάτων καθαριότητας. Επισκευή των οχημάτων στο εργοτάξιο, με λειτουργία μικρού συνεργείου, που θα στοιχίζει στον δημότη το ¼ του κόστους επισκευής στο Αγρίνιο ή την Φιλιππιάδα, όπου καταφεύγουν σήμερα.

Ατομικά είδη προστασίας και διακριτική στολή, για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Νυκτερινές βάρδιες, νόμιμες, με πρόταση του Δημ. Συμβουλίου, και έγκριση από την Περιφέρεια. Το πρωί που θα ξυπνούν οι δημότες, δεν θα υπάρχουν απορρίμματα. Χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, για την καθαριότητα κι όχι για τους αιρετούς.

Άμεση επισκευή των δύο οχημάτων πλυντηρίων κάδων, που παροπλίσθηκαν. Αυτοκινούμενο σάρωθρο καθημερινά. Πεζή καθαριότητα με καροτσάκια, εκ περιτροπής, σε όλες τις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου. Ενίσχυση του αριθμού του προσωπικού, με κοινωνική εργασία και αγορά νέου εξοπλισμού. Αρμοδιότητα σε δημοτικό σύμβουλο, να παρακολουθεί από κοντά, κάθε δραστηριότητα στον τομέα αυτόν.

Με την σωστή ανακύκλωση, που σήμερα δεν γίνεται καθόλου, εξασφαλίζουμε μείωση κατά 70% του όγκου των απορριμμάτων, τα οποία με τη σειρά τους, με κομποστοποίηση, γίνονται λίπασμα, για τους κοινόχρηστους χώρους κι αφήνουν ελάχιστο υπόλειμμα. Έτσι διασφαλίζεται η μακροχρόνια, αλλά και σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Τέλος, δεσμευόμαστε στην σύσταση και λειτουργία ευέλικτου τμήματος Γενικών Καθηκόντων, που θα κάνει άμεσες παρεμβάσεις και επισκευές απανταχού του Δήμου, με δικό του όχημα (επικίνδυνα σημεία δρόμων, παγκάκια, φρεάτια, καλαθάκια σκουπιδιών, παιδικές χαρές, ελαιοχρωματισμοί και γενικά συντηρήσεις εξοπλισμού και κοινόχρηστων χώρων)."