Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η Μαρία Σπυράκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

"Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να περηφανεύεται ότι στο επίπεδο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της αλλαγής των δομών προηγείται" δήλωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη , αναφερόμενη στην παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Η Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό “E TV” ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης το άνοιξε η Ν.Δ. πριν τις εκλογές του 2012 λέγοντας χαρακτηριστικά: « Την επεξεργασία των σχετικών προτάσεων την είχε κάνει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος από την θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ στη διάρκεια της διετίας .

Και σήμερα ο πρωθυπουργός έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία ενός κράτους δικαίου που θα βασίζεται στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος που θα βασίζεται στην ελεύθερη οικονομία, τη διαφάνεια και κυρίως την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος».

Η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε πρωτοποριακές τις προτάσεις:


-για ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τον λαό,

- για κοινοβουλευτική περίοδο τεσσάρων ετών μέσω ενός εκλογικού συστήματος που θα μπορεί να αλλάξει μόνο με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής και

-την πρόταση για ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή .


«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής θα εκπροσωπεί την περιφέρειά του και θα μπορεί να ελέγχει την εξουσία» τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής χαρακτήρισε πρωτοποριακή και την αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.