Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Γ. Μηλιός: "Η λύση είναι εμπρός αριστερά!"

Γράφει ο Γιάννης Μηλιός

υποψήφιος ευρωβουλευτηλς του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκλογές του 2012 έφεραν στην επιφάνεια το κοινωνικό ρεύμα που συντάρασσε την κοινωνία τα προηγούμενα δύο χρόνια. Το κίνημα των πλατειών και γενικότερα η ταξική πάλη εκφράστηκαν μέσα στο πλαίσιο του αστικού δημοκρατικού συστήματος.

Το μνημόνιο καταδικάστηκε, η κοινωνία απάντησε στην προσπάθεια καταστροφής της με την ψήφο της. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων έδωσε την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν συνδυάσουμε την έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και το άθροισμα των αριστερών δυνάμεων με την καταβαράθρωση όλων τωνμνημονιακών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού ΛΑΟΣ), φτάνουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η κοινωνική τάση είναι η στροφή προς την Αριστερά.

Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις εκλογές στις 18 και 25 Μαίου. Ταυτόχρονα να αποδυναμωθούν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης προκειμένου να καταστεί σαφές ότι αποδοκιμάζεται η πολιτική τους και ότι πρέπει να «μας αδειάσουν τη γωνιά» όσο πιο σύντομα γίνεται...

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ του 1981 και

βασίζουν αυτή την εκτίμησή τους στο ότι τώρα, όπως και τότε, η χώρα φαίνεται να αλλάζει σελίδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας και των θεσμών. Πράγματι, σε ένα επιφανειακό επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ομοιότητες. Την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης είχε δημιουργηθεί ένα ευρύ υπόγειο κοινωνικό ρεύμα, ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ.


Οι διαφορές είναι δύο ειδών:

-Πρώτον, οι περίοδοι είναι διαφορετικές. Τότε ήταν η περίοδος μετά τη χούντα και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ισοδυναμούσε στη συνείδηση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, με τον «πραγματικό» εκδημοκρατισμό της χώρας. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Βρισκόμαστε στη δίνη της δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κρίση δημόσιου χρέους να αποτελεί την έκφανση αυτής της κρίσης στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα κίνημα το οποίο συντονίζεται σε πολλά

διαφορετικά μέρη του πλανήτη και ζητά ουσιαστικά την κατάργηση του νεοφιλελευθερισμού, την κατάργηση μιας πορείας που οδηγεί τις κοινωνίες, την πλειοψηφία των κατοίκων σε όλες τις χώρες του κόσμου στη φτώχεια, στην έλλειψη αξιοπρέπειας, στην απελπισία, στην απουσία ελπίδας για το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυτό το κίνημα σε πολλά επίπεδα. Είναι μια πολιτική οντότητα, που έχει βαθιά δημοκρατική κουλτούρα, σέβεται τη συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του και πορεύεται πολιτικά μαζί με το μαζικό κίνημα. Άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στις λαϊκές συνελεύσεις που δυνάμωσαν μέσα από τα κινήματα των πλατειών. Με αυτή την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έκφραση του ριζοσπαστικού κινήματος, του κινήματος που δεν αποδέχεται τον εκβιασμό του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, που μάχεται για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, που μάχεται ενάντια στην υποτίμηση της εργασιακής δύναμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την ελπίδα του κόσμου της εργασίας για ουσιαστική βελτίωση των όρων της ζωής του.

Μπορούν να αλλάξουν κάτι οι επερχόμενες εκλογές;

Οι εκλογές αυτές δεν είναι σαν όλες τις προηγούμενες. Δεν είναι ένα τυπικό αποτέλεσμα του κοινοβουλευτικού συστήματος, αλλά θα αποτυπώσει στα αποτελέσματα του και την πορεία της ταξικής πάλης από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.

Μπορεί το κίνημα να μην πέτυχε μέχρι τώρα την ανατροπή των μνημονίων, πέτυχε όμως να αμφισβητήσει την επιβολή ενός πλήρως ολοκληρωτικού συστήματος χωρίς εκλογές, την αξία του οποίου προπαγάνδιζε με πάθος όλο το τελευταίο διάστημα το σύστημα της τραπεζοκρατίας και του ελληνικού κεφαλαίου, που αποσκοπεί στην αύξηση της εκμετάλλευσης της εργασιακής μας δύναμης μέσα από τα μνημόνια.

Το κίνημα πέτυχε να έχουμε το

δικαίωμα, μέσα στο πλαίσιο του αστικού δημοκρατικού συστήματος, να εκφράσουμε την αντίθεσή μας. Να αψηφήσουμε τα ψεύτικα διλήμματα, να αγνοήσουμε τους εκβιασμούς. Να επιβάλουμε μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που τρομοκρατεί τις ελληνικές κυρίαρχες αστικές τάξεις και τους συμμάχους τους, καιστέλνει μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκτακτη κατάσταση που ζούμε μας επιβάλλει να είμαστε πρακτικοί. Η αποχή μας στηρίζει τα κόμματα του μνημονίου. Να χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

-Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ, να τον αναδείξουμε σε μακράν μεγαλύτερη δύναμη και να θέσουμε όλα τα κόμματα της Αριστεράς προ των ιστορικών ευθυνών τους.

-Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσουμε όλους τους νόμους και τα μνημόνια που μας εξαθλιώνουν.

- Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ για να αμφισβητήσουμε την πορεία της Ευρώπης προς τον ολοκληρωτισμό.

-Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ για να δυναμώσουμε τους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων: τους αγώνες μας.