Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Συγκέντρωση "β´ γύρου" για τον Ν. Μουρκούση στο Μεσολόγγι


Παρουσία εκατοντάδων φίλων και υποστηρικτών του συνδυασμού «Συνεργασία Πολιτών», ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Μουρκούσης, πραγματοποίησε την Τετάρτη 14/5/14 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, την κεντρική προεκλογική ομιλία του, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαϊου.
Ο γιατρός, διακοπτόμενος από συχνά χειροκροτήματα από το θερμό ακροατήριο, ανακοίνωσε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνδυασμού και εξήγγειλε πρωτοποριακές δράσεις σε πολλούς τομείς, όπως την καθαριότητα, που αποτελεί ζητούμενο για το Μεσολόγγι αλλά και το Δήμο ολόκληρο.
Επίσης εξήγγειλε «Πολιτικό Συμβούλιο» που θα απαρτίζεται από πρώην δημάρχους, πρώην προέδρους δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπους Φορέων και νεολαίας, ώστε να υπάρχει κοινή συνισταμένη δράσης σε μεγάλα θέματα του Δήμου.
Γενικά, τα σχόλια ήταν πολύ θετικά και οι Μεσολογγίτες συμφώνησαν ότι ο Νίκος Μουρκούσης προηγείται σταθερά των αντιπάλων του στην παράσταση νίκης και θα περάσει στο 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών με αξιώσεις.
Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Μουρκούση, που αφορά το πλήρες πρόγραμμα του συνδυασμού, που οι πολίτες μπορούν να βρουν στην προσωπική ιστοσελίδα του, www.mourkousis.gr
Κεντρική Ομιλία στο Μεσολόγγι 14/5/14
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, Φίλες και Φίλοι

Ήρθε η ώρα που όλοι περιμένουμε, η ώρα της μεγάλης απόφασης. Η ώρα των Πολιτών, η ώρα της ευθύνης, απέναντι στην ιστορία μας. Απ΄ άκρη σ΄ άκρη του Δήμου μας, σας φέρνω μηνύματα ΝΙΚΗΣ, μηνύματα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των ΥΓΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, μηνύματα ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, μηνύματα ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.
Αφήνουμε πίσω οριστικά, το χθες που μας πλήγωσε, τη στασιμότητα, το λαϊκισμό και τη μιζέρια. Δίνουμε τη μάχη, για το μέλλον που αξίζουμε. Δίνουμε τη μάχη, να ανακτήσουμε όσα έχουμε απωλέσει. Το χαμένο Κύρος του Δήμου της Ιερής μας Πόλης.
Την χαμένη Αξιοπρέπεια, στις σχέσεις μας με τους Πολίτες. Να αντιμετωπίσουμε με σχέδιο την καθημερινότητα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα υποδομών. Την επόμενη Πενταετία, να αλλάξουμε ριζικά, την γκρίζα εικόνα του τόπου μας.
Θ’ αγωνιστούμε για την επέκταση των ορίων του Δήμου. Περιοχές του ζωτικού χώρου του Μεσολογγίου, όπως Άνω Κεράσοβο, Μεσσάριστα, Άνω Μακρυνού, Γαλατάς, Περιθώρι, Στρογγυλοβούνι και Παλαιομάνινα, μπορούν και πρέπει, να ενωθούν διοικητικά μαζί μας.
Με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ήθος, ειλικρίνεια, μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, και με πολλή δουλειά, να κάνουμε το όραμά μας πράξη. Να προχωρήσουμε, όλοι μαζί ΜΠΡΟΣΤΑ, με Αποφασιστικότητα και Τόλμη. Για ένα Δήμο πιο Ανθρώπινο, πιο Λειτουργικό, πιο Πολιτισμένο. Το χρωστάμε στον τόπο μας, το χρωστάμε στους Συμπολίτες μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Θέλω να σας ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την αποψινή δυναμικήσας παρουσία. Έχουμε αναπτύξει μαζί, όλα αυτά τα χρόνια, μια δυνατή σχέση Ειλικρίνειας, Εκτίμησης και Αγάπης. Με τη δική σας Στήριξη, συμπαράσταση και Προτροπή, και τη δική μου Ισχυρή θέληση, να προσφέρω ενεργά και αποτελεσματικά, ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα, με τελικό σκοπό να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο μας.
Να τον δούμε όπως τον θέλουμε, όπως του Αξίζει. Αγαπώ τον τόπο που έχουμε επιλέξει, εγώ κι η οικογένειά μου, να ζούμε και να εργαζόμαστε. Εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ βρίσκονται οι επενδύσεις μου, υλικές και συναισθηματικές. Γεννήθηκα σ’ ένα χαμηλό σπιτάκι, πίσω από την παλιά Ηλεκτρική, πενήντα μέτρα από την Πλατεία. Πήγα στην Παλαμαϊκή Σχολή, σπούδασα στο εξωτερικό και γύρισα να προσφέρω στους συμπατριώτες μου. Εδώ είναι όλοι οι φίλοι μου, εδώ ζω και αναπνέω, κι όλοι γνωρίζετε τη διαδρομή μου, την κοινωνική και επιστημονική μου υπόσταση.
Έχω μεράκι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ αδιάλειπτα για πολλά χρόνια. Όταν όλοι έψαχναν τα χρίσματα των κομμάτων, εγώ συμμετείχα στις εκλογές ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ως ΑΝΤΑΡΤΗΣ όπως με έλεγαν τότε. Είμαι μια Ανεξάρτητη φωνή, στην Πράξη, κι όχι στα λόγια, όπως δηλώνουν κάποιοι όψιμα, λόγω συνθηκών.
Σ΄ εσάς οφείλω την διαδρομή μου, σ΄ εσάς θέλω να είμαι χρήσιμος. Δεν ψάχνω Επαγγελματική αποκατάσταση, ή εφαλτήριο για κάποιο άλλο Αξίωμα. Για μένα, ο Δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, είναι κοινωνική προσφορά. Τούτη τη δύσκολη Συγκυρία, δεν έχω το δικαίωμα να «λιποτακτήσω». Τώραέχει ανάγκη ο τόπος, τώρα μας χρειάζονται οι πολίτες. Τώρα χρειάζεται η εμπειρία και η γνώση.
Μου ζητούσαν, το προηγούμενο διάστημα, να κρίνω τους άλλους συνυποψηφίους δημάρχους. Τους σέβομαι και τους τιμώ ως πρόσωπα. Δεν με χωρίζει κάτι μαζί τους. Δεν μπορώ όμως, να μην επισημάνω, το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων για προσφορά, σε ένα τόπο που είναι επισκέπτες. Ούτε επίσης να μην αναφέρω, την έλλειψη εμπειρίας στην Αυτοδιοίκηση, που υπάρχει σε ορισμένους. Στην σημερινή συγκυρία δεν χωράνε πειραματισμοί, με μαθητευόμενους στα ηνία του Δήμου μας.
Φίλες και φίλοι
Πρώτοι μιλήσαμε, για την ανάγκη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, ως το μόνο δρόμο, να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, οι δυνατότητες του Δήμου συγκεκριμένες. Δεν δηλώσαμε θαυματοποιοί, δεν λαϊκίσαμε, δεν τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια».
Επιλέξαμε να πούμε την αλήθεια, να θέσουμε υπεύθυνα τα ζητήματα υπ’ όψιν των πολιτών. Αν δεν νοικοκυρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, δεν λειτουργήσουμε σε διαφορετική βάση, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον.
Φίλες και Φίλοι
Κάνουμε ένα Νέο Ξεκίνημα. Βάζουμε καινούργια θεμέλια στο Δήμο μας, ιεραρχούμε τα προβλήματα, διατηρούμε την κοινωνική συνοχή, κρατάμε τον τόπο όρθιο, προχωράμε σταθερά βήμα- βήμα μπροστά. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, δημιουργούμε περιβάλλον Σταθερότητας, Ασφάλειας, Προοπτικής.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Πρέπει και επιβάλλεται να απαλλάξουμε την πόλη από την «τριτοκοσμική» εικόνα της ρύπανσής της, από τους λόφους των σκουπιδιών της, από τον κάθε είδους «αφισοπόλεμο» της κολώνας. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, λόγω κακής και ανεξέλεγκτης χρήσης, καθώς και απουσία ανακύκλωσης, γέμισε. Τα σκουπίδια μεταφέρονταν, με τεράστιο κόστος για τον δημότη, στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου. Τώρα εναποθέτονται στον ΧΥΤΑ, σαν σε χωματερή.
Η επέκταση του ΧΥΤΑ, με δημοπράτηση κατασκευής νέου κυττάρου αλλά και η εξεύρεση μόνιμης λύσης για το μέλλον, είναι προτεραιότητα. Η ανακύκλωση, με μοντέρνες μεθόδους ανταμοιβής, όσων διαχωρίζουν πλήρως τα απορρίμματα και τα παραδίδουν σε ειδικούς χώρους, αποτελεί την καλύτερη λύση. Θα λειτουργήσουμε κατά τα πρότυπα άλλων πόλεως (π.χ. η Σπάρτη). Η σωστή διαχείρισή τους, αντί να κοστίζει, θα φέρει κέρδη στο Δήμο και αρκετές θέσεις εργασίας.
Ο εξωραϊσμός και η καθαριότητα των δημοτικών και των κοινοχρήστων χώρων, είναι η προϋπόθεση, για την τουριστική αναβάθμιση, της πανέμορφης περιοχής μας. Σήμερα, από εννέα απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος, λειτουργούν μόνο τρία! Τα πλυντήρια κάδων είναι ανενεργά, επειδή χρειάζονται λίγες εκατοντάδες ευρώ για την επισκευή τους.
Η πρότασή μας για την καθαριότητα: Οικονομική στήριξη της καθαριότητος, άλλωστε τα τέλη είναι ανταποδοτικά.
Τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά να αγοράζονται με πάγια προκαταβολή, ώστε να εξοφλούνται άμεσα και να εξασφαλίζεται η λειτουργία των οχημάτων καθαριότητας. Επισκευή των οχημάτων στο εργοτάξιο, με λειτουργία μικρού συνεργείου, που θα στοιχίζει στον δημότη το ¼ του κόστους επισκευής στο Αγρίνιο ή την Φιλιππιάδα, όπου καταφεύγουν σήμερα.
Ατομικά είδη προστασίας και διακριτική στολή, για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Νυκτερινές βάρδιες, νόμιμες, με πρόταση του Δημ. Συμβουλίου, και έγκριση από την Περιφέρεια. Το πρωί που θα ξυπνούν οι δημότες, δεν θα υπάρχουν απορρίμματα. Χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, για την καθαριότητα κι όχι για τους αιρετούς.
Άμεση επισκευή των δύο οχημάτων πλυντηρίων κάδων, που παροπλίσθηκαν. Αυτοκινούμενο σάρωθρο καθημερινά. Πεζή καθαριότητα με καροτσάκια, εκ περιτροπής, σε όλες τις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου. Ενίσχυση του αριθμού του προσωπικού, με κοινωνική εργασία και αγορά νέου εξοπλισμού. Αρμοδιότητα σε δημοτικό σύμβουλο, να παρακολουθεί από κοντά, κάθε δραστηριότητα στον τομέα αυτόν.
Με την σωστή ανακύκλωση, που σήμερα δεν γίνεται καθόλου, εξασφαλίζουμε μείωση κατά 70% του όγκου των απορριμμάτων, τα οποία με τη σειρά τους, με κομποστοποίηση, γίνονται λίπασμα, για τους κοινόχρηστους χώρους κι αφήνουν ελάχιστο υπόλειμμα. Έτσι διασφαλίζεται η μακροχρόνια, αλλά και σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Τέλος, δεσμευόμαστε στην σύσταση και λειτουργία ευέλικτου τμήματος Γενικών Καθηκόντων, που θα κάνει άμεσες παρεμβάσεις και επισκευές απανταχού του Δήμου, με δικό του όχημα (επικίνδυνα σημεία δρόμων, παγκάκια, φρεάτια, καλαθάκια σκουπιδιών, παιδικές χαρές, ελαιοχρωματισμοί και γενικά συντηρήσεις εξοπλισμού και κοινόχρηστων χώρων).
ΛΙΜΑΝΙ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού, με παραχώρηση χώρων για τουριστικές επιχειρήσεις και στο μέτωπο της Κλείσοβας. Στήριξη και επέκταση της Μαρίνας. Κατά την άποψή μας, ολόκληρο το λιμάνι είναι μια τεράστια φυσική Μαρίνα, για μεγάλα σκάφη, και πρέπει να ξανασυζητήσουμε σοβαρά τη χρήση του.
Απαραίτητη η δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ στο λιμάνι και δημοτικού κάμπινγκ για τροχόσπιτα.
Κατασκευή και λειτουργία Δημοτικού Στάβλου, για τα πάμπολλα άλογα που υπάρχουν στην περιοχή. Αξιοποίηση, όσων επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους, για τουριστική χρήση, σε διαδρομές στον Αράκυνθο ή την παραλία του Λούρου, ώστε να υπάρχει και εισόδημα.
Καθορισμός χρήσης γης, αιγιαλού και παραλίας, επαναδιαπραγμάτευση με ΚΕΔ αλιπέδων του Δημοσίου, πολεοδομική ανασυγκρότηση με νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.
Επέκταση του Σχεδίου Πόλης σε όλους τους οικισμούς του Δήμου. Προώθηση της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του Σχεδίου Πόλης Μεσολογγίου, με ταυτόχρονη νομιμοποίηση ενεργειών του Δήμου.
Η οδός Ναυπάκτου και Αιτωλικού, χρειάζονται πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις, διαβάσεις πεζών, σωστό ασφαλτοτάπητα και άπλετο φωτισμό. Χώροι στάθμευσης, Παιδικές Χαρές, και επιτέλους, Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, για κάθε πολεοδομική παρέμβαση. Η κοινωνική ηρεμία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ευημερίας και ανάπτυξης.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Τοπικά Συμβούλια Παραβατικότητας (καταγραφή και μελέτη, παραβατικής συμπεριφοράς ανά Δ.Δ., ενημέρωση των πολιτών, συντονισμός δράσεων φορέων, ώστε να περιορίζουν τις μορφές εγκληματικότητας).
Ασφάλεια του μαθητή με το θεσμό του σχολικού τροχονόμου. Διαβάσεις πεζών σε κρίσιμα σημεία. Επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.
Να αναδείξουμε τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, ως πυλώνα της συλλογικής προσπάθειας. Συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων. Η δημόσια επιβράβευση των εθελοντών, και η παραχώρηση κάθε υλικής και τεχνικής βοήθειας από το Δήμο, είναι το σημαντικότερο κίνητρο.
Ουσιαστική στήριξη της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Μεσολογγίου, που λειτουργεί με τεράστια επιτυχία και αυτοθυσία, και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Μόνον με την ενεργοποίηση των πολιτών και των κοινωνικών δυνάμεων, μπορούμε ν’ ανταπεξέλθουμε σε ζητήματα, όπως: Η καθαριότητα, το πράσινο και οι δενδροφυτεύσεις, η αλληλεγγύη, οι πλατείες, τα δημόσια κτίρια, τα μνημεία μας και γενικώς η όψη, κάθε χωριού και πόλης του Δήμου μας.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Προστασία, η ανάδειξη και η αξιοποίηση ιστορικών μνημείων απανταχού του Δήμου, είναι επιβεβλημένη. Ο πολιτισμός παράγεται εδώ, δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε πολιτιστικά «σκουπίδια», και μάλιστα με αδρή πληρωμή από τα δημοτικά ταμεία. Άξια μνείας, είναι η προσπάθεια επιφανών συμπολιτών μας, που τιμούν και προβάλουν τον τόπο μας (Διέξοδος, Πινακοθήκη Μοσχανδρέου)
Οι Γιορτές Εξόδου, πρέπει να επανακτήσουν την παλιά τους αίγλη, ενώ οφείλουμε να στηρίξουμε το παραδοσιακό, γνήσιο λαϊκό πανηγύρι του Αη Συμιού.
Το Μεσολόγγι και η ευρύτερη περιοχή του, βρίθουν αρχαίων και νεότερων μνημείων. Η νεώτερη ιστορία μας και το όνομά μας, «Μεσολόγγι», αποτελεί πόλο έλξης ανθρώπων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η υλική και άυλη κληρονομιά μας αποτελεί τον θησαυρό, που αν τον προβάλλουμε σωστά και με επιστημονικό τρόπο θα φέρει τουρισμό και πλούτο στην περιοχή μας.
Ετήσιο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού, που φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε, θα περιλαμβάνει Εκθέσεις – Αρχαίο Θέατρο – Μουσικές εκδηλώσεις, σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό και Οινιάδες.
Έχουμε πλήρη εικόνα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Περιβάλλοντος και των Ζώων, τι πρέπει να γίνει για το τεράστιο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, που αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Με ευαισθησία και με ελάχιστο κόστος, θα δώσουμε άμεσα λύση, μέχρι την ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που πολύ εύκολα μπορούμε να πετύχουμε.
Στήριξη των τοπικών ΜΜΕ με έμφαση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Αποτελούν κατά τη γνώμη μας αναπτυξιακά μέσα, και είναι η φωνή ενημέρωσης και προβολής μας. Επιδίωξη ίδρυσης και λειτουργίας τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.
ΘΑΛΑΣΣΑ
Τα Φυσικά Ιχθυοτροφεία από 1η Ιανουαρίου 2015 περνούν στους Δήμους. Δίνεται η ευκαιρία τώρα στο Δήμο μας, να διαχειριστεί τη Λιμνοθάλασσα με τον καλύτερο τρόπο. Τα διβάρια ανήκουν στους αποκλειστικά επαγγελματίες αλιείς.
Οι μισθώσεις εκμετάλλευσης των φυσικών ιχθυοτροφείων, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον για 10 χρόνια, δίνοντας την δυνατότητα στους συνεταιρισμούς να μπουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Διεκδίκηση κατασκευής σύγχρονης ιχθυόσκαλας, με κονδύλια του Φορέα διαχείρισής της.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας, με συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος, η λειτουργία σχολής γονέων, για θέματα όπως η εφηβεία, παιδιά και ανεργία στο σπίτι, κρίση στο γάμο και παιδιά, κ.ά.
Συνεργαζόμαστε με την εκκλησία και συνδράμουμε το κοινωνικό έργο της.
Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου πρέπει να στηριχθούν και να επεκταθούν. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Ιατρείο, με προγράμματα μαζικής προληπτικής ιατρικής και μαζικού εμβολιασμού παιδιών, ανασφάλιστων οικογενειών, θα ενισχυθούν περισσότερο, λόγω της αύξησης του αριθμού των ανασφάλιστων (ο ομιλών, είναι εθελοντής ιατρός από τους πρώτους, στο Κοινωνικό Ιατρείο).
Πρέπει, επίσης, με ευθύνη του Δήμου, να ξεκινήσει η οργανωμένη διάθεση τροφίμων, χωρίς μεσάζοντες.
Δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε ο Δήμος να μπορεί να παρεμβαίνει σε δύσκολες καταστάσεις, οικογενειών χωρίς ρεύμα ή με επείγοντα προβλήματα υγείας.
ΥΓΕΙΑ
Σαν Δημοτική Αρχή, θα αγωνισθούμε για την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, σαν αυτόνομο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα (βάσει και της διαθήκης Χατζηκώστα), κι όχι σαν παράρτημα του Αγρινίου.
Χωρίς ελλείψεις σε υλικά και επάνδρωση με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αμετακίνητη θέση μας, ο Δήμος Μεσολογγίου, δεν θα επιτρέψει καμία υποβάθμιση του Νοσοκομείου, καθώς και το κλείσιμο καμίας Κλινικής ή Μονάδας. Η ζωή και η υγεία των πολιτών, είναι αδιαπραγμάτευτες, κι όποιος θελήσει να θίξει το Νοσοκομείο μας, θα βρει σθεναρά απέναντί του, σύσσωμο το λαό της περιοχής.
Το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, θα ενισχυθεί με προσωπικό και θα διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας του. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για ολόκληρη την περιοχή Αιτωλικού και Οινιαδών. Χρειάζεται εξωραϊσμό και η συντήρηση των εγκαταστάσεων.
Απαραίτητη η λειτουργία του πρώην ΙΚΑ, στο Μεσολόγγι, που όμως χρειάζεται περαιτέρω επάνδρωση με γιατρούς.
Είμαστε δίπλα στους γιατρούς και το προσωπικό, που με αυτοθυσία λειτουργούν τα ιδρύματα αυτά. Εμείς, θα εξασφαλίσουμε γιατρό σε κάθε γωνιά του Δήμου, έστω για μια φορά την εβδομάδα, για να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι να μετακινηθούν.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που επιτελεί άριστο έργο, θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς πρόνοιας, και η ομάδα θα στελεχωθεί με προσωπικό και ειδικούς επιστήμονες.
Σημαντική η λειτουργία ιατρείου διακοπής καπνίσματος, που θα σώσει εκατοντάδες ζωές συμπολιτών μας.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ
Μέριμνά μας η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Με προγράμματα κοινωνικής εργασίας, θα στηρίξουμε τους ανέργους. Με Δημοτικό Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια.
Μείωση δημοτικών τελών, και απαλλαγή από την καταβολή τροφείων & διδάκτρων, στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όλων των οικογενειών με χαμηλό ή μηδενικό ετήσιο εισόδημα.
Παρόμοια πολιτική θα ακολουθηθεί, στην διάρκεια της θητείας μας, για τους πολυτέκνους, τα άτομα με αναπηρίες και τους τριτέκνους.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Στηρίζουμε την ΝΕΟΛΑΙΑ με Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, Κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε εξάρτησης. Υλοποίηση προληπτικών προγραμμάτων ενημέρωσης, για όλες τις εξαρτήσεις, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
Επίσης, θα είμαστε αρωγοί, στις ήδη υπάρχουσες υποστηρικτικές δομές και στην εξαιρετική προσπάθεια που κάνουν (ΨΥΧΑΡΓΩ, ΕΨΥΠΕΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ, κ.λ.π.).
Δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίων Νέων, στα πρότυπα της Βουλής των Εφήβων.
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν, από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για την απασχόληση και εμπλοκή των νέων σε αθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Εκπόνηση σχεδίου για την εξασφάλιση πρόσβασης στους δημόσιους χώρους, δημοτικές υπηρεσίες και συγκοινωνίες και για τα άτομα με αναπηρίες.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Στηρίζουμε την οικογένεια, την γυναίκα, τη μάννα. Ειδική υπηρεσία, κατά της κακοποίησης γυναικών και παιδιών. Πρόνοια για τους αντικειμενικά αναξιοπαθούντες συμπολίτες. Γραφείο ΙΣΟΤΗΤΑΣ και βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα. Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, από εθνικά καιευρωπαϊκά προγράμματα, για την επιμόρφωση και ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Εκπόνηση προγράμματος προληπτικών ελέγχων παθήσεων του μαστού και της μήτρας. Ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και της υποδομής, των βρεφονηπιακών σταθμών. Υποστήριξή τους από λογοθεραπευτές και ψυχολόγους. Εκπόνηση προγράμματος αύξησης, των ωρών και ημερών λειτουργίας, των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και προγράμματος αύξησης των ηλικιών, που εξυπηρετούν οι σταθμοί.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Στηρίζουμε τους ηλικιωμένους με ΚΑΠΗ και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, μέσα από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Υλοποίηση συστήματος τηλεειδοποίησης, με πενταψήφιο αριθμό ή ασύρματη σύνδεση, για άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων, των ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα σχολεία είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Η περιποίηση, το βάψιμο, ο εξωραϊσμός, η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, αποτελούν υποχρέωση για μας.
Στηρίζουμε το ΚΔΑΠ που αποτελεί πρότυπο και για άλλες δράσεις.
Το αποδεκατισμένο ΤΕΙ συνεχίζει να παραμένει έξω από τους σχεδιασμούς του Δήμου. Η ουσιαστική διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, μπορεί να αποδώσει σημαντικά, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Θα διεκδικήσουμε σθεναρά την ίδρυση νέων σχολών στο ΤΕΙ, καθώς και την ίδρυση ερευνητικών - μεταπτυχιακών τμημάτων Ιστορίας και Φιλελληνισμού, αποδόσεως πτυχίων με την στήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η πρόσφατος κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας ήταν άδικη, αφού δεν είχε κόστος. Θα αγωνιστούμε για την επανεργοποίησή της, ώστε να αποτελέσει τον πόλο έλξης του διεθνούς τουρισμού.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο αθλητισμός είναι υγεία, στάση ζωής και πλούτος. Θα ενισχύσουμε σημαντικά τις υποδομές (γήπεδα, τένις, μπάσκετ, κ.τ.λ.), και θα προωθήσουμε την δημιουργία αθλητικών κέντρων, που θα μπορούν να προσελκύσουν αθλητικά σωματεία και ομάδες από το εξωτερικό.
Κανένα γήπεδο χωρίς χόρτο, η νεολαία χρειάζεται το χώρο της. Επισκευή των Κλειστών Γηπέδων και τοποθέτηση ειδικού τάπητα. Στήριξη όλων των τοπικών σωματείων και ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, κ.τ.λ.
Ώρες κοινού για τους δημότες, σε όλα τα δημοτικά γήπεδα, στάδια, γυμναστήρια.
Δημιουργία στις παραλίες, γηπέδων για beach βόλεϊ και ειδικού χώρου για ρακέτες, με ελεύθερη χρήση για τους δημότες.
Στήριξη των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων σε στενή συνεργασία με το Ν.Ο.Μ και ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου «Ναυταθλητικό Κέντρο Τουρλίδος».
Ιαματικά λασπόλουτρα σε Μεσολόγγι-Αιτωλικό, με αυτοχρηματοδότηση, μέσω οικονομοτεχνικών μελετών, μετά από διεθνή διαγωνισμό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου ή των δημοτών.
Στοχεύουμε σε υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου, με οικολογική διάσταση, που θα προσελκύσουν ξένους, και θα δημιουργήσουν παράπλευρες επενδύσεις εξυπηρέτησής τους. Στόχος, 30 χιλιάδες επισκέπτες, με αυξανόμενη τάση ετησίως.
Έργα επισκεψιμότητας του Αχελώου, τουριστική αξιοποίηση της παραλίας Λούρου, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις (Ramsar). Οριοθέτηση κοίτης ποταμού μέχρι τις εκβολές, ώστε να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, με περιβαλλοντικές μελέτες, για ανάπτυξη ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και τουριστική εκμετάλλευση.
Ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει, επιτέλους, πλαζ σοβαρού επιπέδου, με πλήρη υποδομή, κατάλληλους δρόμους πρόσβασης και επενδύσεις με αυτοχρηματοδότηση. Τουριστική ανάπτυξη, χωρίς πλαζ ανταγωνιστικές, δεν γίνεται.
Σύμπραξη Δήμου με ιδιώτες για την κατασκευή ενός ή δύο ξενοδοχείων, είτε στην στεριά είτε στη λιμνοθάλασσα.
Στρατηγικός στόχος, η δρομολόγηση ναυτιλιακής σύνδεσης, που παρά τις εξαγγελίες, «προδόθηκε» ανεξήγητα. Το υδατοδρόμιο και η σύνδεση με υδροπλάνα, πρέπει να προχωρήσει και θα έχει τη στήριξή μας.
Το Αεροδρόμιο, πρέπει να επεκταθεί και να λειτουργήσει, έστω και για πτήσεις μικρών αεροσκαφών.
Σύνδεση ποδηλατοδρόμων της πόλης με αυτόν του δρόμου της Τουρλίδας, δια μέσω του λιμανιού. Επιτέλους, καθιέρωση του Μεσολογγίου ως ποδηλατούπολη.
Συγγραφή αναλυτικού τουριστικού οδηγού του νέου Δήμου, μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσες.
Σε όλα τα μουσεία διαθέσιμος ξεναγός. Ειδικά ηλεκτρονικά ταμπλώ για τους επισκέπτες, θα δείχνουν που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, καθώς και την διαδρομή που πρέπει ν’ ακολουθήσει.
Διάθεση κονδυλίου για προβολή του Δήμου στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Προβολή επιλεγμένων σημείων στο διαδίκτυο, με χρήση καμερών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο Δήμος μας έγινε φτωχότερος αυτή την τετραετία. Με την παρούσα δημοτική αρχή, χάσαμε τεράστιο κεφάλαιο, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Δημόσια Διοίκηση, στην καθημερινότητα του δημότη.
Το ΤΕΙ μίκρυνε, το Νοσοκομείο δεν στηρίζεται, το Εφετείο χάθηκε, η Εφορία έφυγε, πολλές δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν. Το διοικητικό κέντρο του νομού, το Μεσολόγγι, γίνεται χωριό.
Ακούσαμε στον προεκλογικό απολογισμό του Δημάρχου για έργα, που έγιναν μέσω του ΕΣΠΑ.
Ας μας πει πόσες μελέτες έχει καταθέσει η σημερινή δημοτική αρχή, για να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, και πόσες που κατατέθηκαν, απορρίφθηκαν ως ατελείς.
Ενδεικτικά, τρία χρόνια τώρα, υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα του μολυσμένου νερού στο Αιτωλικό. Καμία προσπάθεια δεν έγινε, από τον σημερινό δήμαρχο, παρά τον συνεχή αγώνα μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καμία νέα μελέτη δεν κατατέθηκε για χρηματοδότηση.
Ακόμη και την πεζοδρόμηση της Λόρδου Βύρωνος, αντί να την εντάξουν στο ΕΣΠΑ, την κατασκευάζουν με χρήματα όλων των δημοτών, από τις δημόσιες επενδύσεις.
Απλά, θέλουν να παρουσιάσουν έστω ένα έργο, μαζί με τα αγάλματα, που να θυμίζει το πέρασμά τους από το Δήμο.
Επαίρονται ότι μείωσαν το χρέος του Δήμου. Άλλα γράφει ο ισολογισμός. Μας έδωσαν δάνειο 4 εκατομμύρια για να πληρώσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά έβαλαν και τόκο.
Και ήδη, παρακρατούν κάθε μήνα, δόση 60 χιλιάδων από την κρατική επιχορήγηση. Το χρέος, φαίνεται να μειώθηκε κατά 4 εκατομμύρια., αλλά σε βάθος χρόνου, οι δημότες θα πληρώσουν πολλαπλάσια με τους τόκους.
Λένε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Όμως, ο προϋπολογισμός του Πνευματικού Κέντρου, φθάνει το 1,5 εκατομμύριο. ετησίως.
Πέρα από τις 500 χιλ. που στοιχίζουν οι παιδικοί σταθμοί (ευρωπαϊκό πρόγραμμα), οι υπόλοιπες δαπάνες, αν και νομότυπες, δεν περνούν τον έλεγχο σκοπιμότητας.
Ούτε τους επικεφαλής των τμημάτων (Φιλαρμονική, Χορωδία, κ.τ.λ.) δεν πληρώνουν, την τελευταία διετία. Αντίθετα, αν μπει κανείς στο Διαύγεια, θα δει να φιγουράρει συνεχώς ένα ξενικό όνομα, που κάνει όλες τις δουλειές, από χτισίματα, μέχρι ηλεκτρολογικά και υδραυλικά, και εισπράττει δεκάδες χιλιάδες ετησίως.
Δεν υπάρχουν, τάχα, άλλοι επαγγελματίες στο Μεσολόγγι; Δεν δικαιούται άλλος μεροκάματο; Ή ο συγκεκριμένος εξυπηρετεί κάτι άλλο;
Συμπολίτες και συμπολίτισσες, με τη δική μας δημοτική αρχή, αυτά τέλος!
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ-ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη είναι μονόδρομος. Με τη νέα Διαδικτυακή Πύλη και την διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου, ο δημότης θα μπορεί να λάβει στον υπολογιστή του και να τυπώσει, όλα τα πιστοποιητικά, χωρίς να μετακινηθεί.
1. Δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας καταγραφής παραπόνων.
2. Απάντηση σε όλα τα ζητήματα που τίθενται από τους δημότες.
3. Η υπηρεσία θα λειτουργεί και μέσα από πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό.
Πλατιά ενημέρωση των δημοτών πάνω σε κάθε απόφαση και κάθε πρόβλημα. Για μεγάλα ζητήματα, προβλέπονται τοπικά δημοψηφίσματα. Μέχρι σήμερα, δεν έγινε κανένα.
ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
1. Δημιουργία ενδοδικτύου (intranet) του δήμου με πρόσβαση από όλα τα δημοτικά κτήρια.
2. Δημιουργία λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους, προϊσταμένους και διευθυντές.
3. Μελέτη και κατάρτιση νέου οργανογράμματος, για το νέο διευρυμένο δήμο, με δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο.
4. Επιμόρφωση των δημοτικών υπαλλήλων που συναλλάσσονται με τους δημότες.
Θεσπίζουμε συμπαραστάτη του δημότη και των επιχειρήσεων. Είναι η άμυνα του πολίτη και της επιχείρησης σε κάθε μορφής αυθαιρεσία, από το κράτος αλλά και τον ίδιο το Δήμο.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Δημιουργούμε το πολιτικό συμβούλιο του Δήμου (πρώην Δήμαρχοι, πρώην υπ. Δήμαρχοι, πρώην πρόεδροι Δ.Σ., κ.λ.π.).Οφείλουν όλοι να καταθέτουν την εμπειρία τους. Η Νεολαία με τις προτάσεις της. Οπωσδήποτε, οι Φορείς με τους αιρετούς εκπροσώπους τους. Συνδυάζουμε έτσι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Δημιουργούμε κοινή συνισταμένη διεκδικήσεων.
Είμαστε κοντά στους Συλλόγους και τα προβλήματα τους. Ακούμε τις προτάσεις τους και συνεργαζόμαστε.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Η περιοχή μας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική.
Οι προσπάθειές μας και οι στοχευμένες δράσεις μας, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτών και τους Αγροκτηνοτροφικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, πρέπει να είναι στην προσπάθεια αύξησης του εισοδήματος των παραγωγών.
Από το επόμενο έτος, οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αλιείας, και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, περνούν στο Δήμο. Είναι μια τρανή ευκαιρία, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Φορείς, να χαράξει ο Δήμος δική του αγροτική πολιτική, και πολιτική διάθεσης των προϊόντων.
Είναι πρόκληση, να καταφέρουμε να κατευθύνουμε, με τους γεωπόνους μας την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και με τους ιχθυολόγους μας την ημιεντατική ιχθυοκαλλιέργεια. Παράλληλα, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, θα δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να επιχειρήσουν, να μπουν στην τυποποίηση και την μεταποίηση των τοπικών προϊόντων, που είναι αρίστης ποιότητας.
Πρέπει να επιμείνουμε στην αναγνώριση προϊόντων ΠΟΠ (με ονομασία προέλευσης) καθώς και προστατευόμενων προϊόντων. Μόνον έτσι θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα στον τόπο μας και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Η αναγνώριση των αρίστης ποιότητος ελαιών μας ως Καλαμών, θα προσδώσει στην αγροτική μας οικονομία τεράστια δυναμική, αφού στον τόπο μας παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα ακόμη κι από την Μεσσηνία.
Μείζον θέμα είναι η άρδευση του κάμπου, αλλά και των ορεινών περιοχών (Ελληνικά). Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα δεν αρδεύονται, ενώ τα δίκτυα και οι υποδομές για τα υπόλοιπα περίπου 300 χιλιάδες στρέμματα είναι πεπαλαιωμένα και δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ.
Ο Δήμος πρέπει να υλοποιήσει, με ίδιες δυνάμεις, μια σοβαρή μελέτη, δεδομένου ότι προσεχώς θα πάρει και την αρμοδιότητα των ΤΟΕΒ.
Έτσι, θα μπορέσει να διεκδικήσει μια γενναία χρηματοδότηση, για επισκευή και αντικατάσταση σωληνώσεων, αρδευτικών αυλάκων και αντλιοστασίων. Μόνο έτσι θα δοθεί προοπτική στην αγροτική παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών μας, τις επόμενες δεκαετίες.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Θα αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου με την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.
Η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, εντός και εκτός του Δήμου, πρέπει να ολοκληρωθεί και να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την εκμετάλλευσή τους, ως αν ήταν περιουσία ιδιώτη επιχειρηματία.
Μείωση των ενοικιαζόμενων χώρων και μεταστέγαση υπηρεσιών σε ιδιόκτητους χώρους. Αναγκαιότητα η σύμπτυξη όλων των υπηρεσιών του Δήμου σε ένα χώρο, που, είτε θα εξευρεθεί, είτε θα κατασκευασθεί. Ενδεχομένως, σύναψη δανείου για την κατασκευή, με δόση μικρότερη του αθροίσματος των ενοικίων, που καταβάλλονται σήμερα.
Ο Δήμος πρέπει να εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας και να οριοθετήσει χωροταξικά, τις επενδύσεις που θέλει να προσελκύσει στην περιοχή μας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η οικονομική ύφεση στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις και τους εμπόρους. Η καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση και η διαφήμιση και προβολή του τόπου μας, με παράλληλη αύξηση της επισκεψιμότητας, θα τονώσουν την αγορά.
Το υπεραστικό ΚΤΕΛ του νομού έχει έδρα το Μεσολόγγι, κι αυτό, θα πρέπει να υπενθυμιστεί στους διαχειριστές του. Ένα πρώην καφενείο, δίπλα στο Τείχος και απέναντι στην Πύλη, δεν αποτελεί αναβάθμιση, αλλά μάλλον υποβάθμιση των υπηρεσιών του. Ο δήμος θα είναι πρόθυμος, σε κάθε συνεργασία αλλαγής αυτής της κατάστασης.
Δημόσιες υπηρεσίες απομακρύνθηκαν, δήθεν για μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Άλλες που βρίσκονται εδώ σαν έδρα, υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό (όπως η Δ/νση Μεταφορών, κ.ά). Πρέπει να επανέλθουν στην ιστορική πρωτεύουσα του νομού.
Αυτό θα επιτευχθεί με συνεχείς παρεμβάσεις του Δήμου, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση, από το πολιτικό προσωπικό του Αγρινίου.
Η απεμπλοκή από την αρχαιολογία της ΒΙΠΕ Μεσολογγίου, παράρτημα της οποίας είναι το Πλατυγιάλι Αστακού, θα δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδυτών, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης. Οι συνολικές προτάσεις του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου, έχουν γίνει από εμάς αποδεκτές και οι δράσεις μας θα είναι συντονισμένες.
Η στροφή προς το θαλάσσιο μέτωπο του Μεσολογγίου, με τρόπο που θα δίνει προοπτική δεκαετιών, αποτελεί ζήτημα αιχμής και είμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και πολίτες.
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ
Τα μόνα χρήματα για έργα υποδομής και ανάπτυξης, είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Δεσμευόμαστε, για την λειτουργία ειδικού γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με ειδικούς μετακλητούς επιστήμονες, που θα αμείβονται βάσει αποτελέσματος, αν προσπορίζουν προγράμματα στο Δήμο μας.
Το Γραφείο μας στις Βρυξέλλες, θα μας φέρει σωρεία πρωτοπορειακών για τη χώρα προγραμμάτων, που θα καταστήσουν το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου πρότυπο στη χώρα.
Επίσης στοχεύουμε στη δημιουργία Ειδικού Γραφείου Τεχνοκρατών, με εμπλοκή ικανών συμπολιτών μας, αιρετών ή μη, ακόμη κι αν πολιτεύτηκαν με άλλα ψηφοδέλτια, για την διεκδίκηση κονδυλίων από την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία. Υπάρχουν ικανότατα στελέχη, εδώ και στην Αθήνα, που μένουν ανεκμετάλλευτα.
Οι τρεις θέσεις Ειδικού Συνεργάτη, που δικαιούται εκ του νόμου ο Δήμαρχος, θα καλυφθούν αξιοκρατικά από ειδικούς επιστήμονες που χρειάζεται ο Δήμος, κι όχι από σωφέρ και γραμματείς του Δημάρχου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ
Διαπλάτυνση και διαγράμμιση του δρόμου που συνδέει το Μεσολόγγι με το Αιτωλικό και τις Οινιάδες. Φωτισμός του μεγαλύτερου μέρους του με φωτοβολταϊκά, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Άλλωστε, αποτελεί παράπλευρο έργο της Ιονίας Οδού και μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί. Ο δρόμος αυτός έχει γίνει πρόξενος σωρείας θανατηφόρων ατυχημάτων και δεν μπορεί πλέον να παραμείνει ως έχει.
Σωστή οδική πρόσβαση παντού, επισκευή κακοτεχνιών, ασφαλτοστρώσεις με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Επικοινωνία όλων των τοπικών διαμερισμάτων μεταξύ τους, με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Ειδικά η περιοχή Αγ. Ηλία και Σταμνάς, Μουσούρων και Ελληνικών, βιώνει μια ιδιότυπη συγκοινωνιακή απομόνωση, που πρέπει να αρθεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους δρόμους και τις πλατείες.
Το ωράριο κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων, πρέπει να συμβαδίζει με την ουσιαστική εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των χωριών, αλλά και της αγοράς των πόλεων.
Μονοδρομήσεις στο Μεσολόγγι. Είναι πανθομολογούμενο ότι μπορούν να λύσουν το κυκλοφοριακό. Χώροι πάρκινγκ ένθεν και ένθεν της πόλης, ώστε να λειτουργήσουν θετικά οι πεζόδρομοι και η αγορά.
Απομάκρυνση των μπάζων δεξιά και αριστερά του δρόμου για το ΤΕΙ. Φωτισμός σε όλο το μήκος με ειδικά φωτοβολταϊκά φωτιστικά, ώστε να γίνει ένας όμορφος πολυσύχναστος εσωτερικός δρόμος, που να λειτουργεί και ως έξοδος της πόλης.
Μεταστέγαση Αστυνομικού Τμήματος και Πυροσβεστικής σε νέους χώρους με τις κατάλληλες υποδομές, κοντά στο κεντρικό οδικό δίκτυο.
Η διάνοιξη όλων των προβλεπόμενων δρόμων του Σχεδίου Πόλης και οι επεκτάσεις σχεδίων πόλης σε κάθε πόλη και χωριό, θα δώσουν τεράστια ώθηση στην οικονομία της περιοχής μας.
ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Υγιεινό νερό παντού. Πρώτο μέλημα το Αιτωλικό. Πολλά τα προβλήματα, σε πολλές περιοχές του Δήμου, το νερό είναι τελείως ακατάλληλο. Εμείς θα φέρουμε υγιεινό πόσιμο νερό στο νησί. Μεγάλο πρόβλημα ο Βιολογικός του Αιτωλικού και η μόλυνση της λιμνοθάλασσας, που πρέπει άμεσα να σταματήσει. Ήδη εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.
Εξορθολογισμός λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ, ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας της, χωρίς παράλληλη αύξηση του κόστους για τους δημότες.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - Διοικητική και Οικονομική Διαχείριση
Αναδιάρθρωση των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταμαρτυρούν ότι επικρατεί τραγέλαφος και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Πρέπει να γίνει έλεγχος σε βάθος και μελέτη των χρεών, συμβάσεων και υποχρεώσεων, ειδικότερα του Πνευματικού Κέντρου.
Ζωντανή μετάδοση από το διαδίκτυο και καταγραφή σε βίντεο, όλων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Αναβάθμιση ρόλου Δημοτικού Συμβούλου, Γραφείο Αντιπολίτευσης στο Διοικητήριο του Δήμου, αρμοδιότητες εκτός από τους αντιδημάρχους και σε άλλους Δημοτικούς Συμβούλους,
Αναβάθμιση λειτουργίας και διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κάθε Τοπικό Συμβούλιο θα έχει την αρμοδιότητα και τον δικό του προϋπολογισμό, ανάλογο του πληθυσμού, για την εκτέλεση μικρών έργων καθημερινότητας. Είναι απαράδεκτο, να εξαρτάται μια λάμπα δημοτικού φωτισμού ή η μικροεπισκευή κάποιας σχάρας, από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο.
ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΥ
Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, για την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, που θα επιτρέψει το δήμο να εξοικονομήσει χρήματα και να μειώσει την ενεργειακή του κατανάλωση. Πραγματοποίηση μελετών, για την δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δημοτικά κτήρια. Το νέο ΣΕΣ χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις.
Οικονομοτεχνική μελέτη από ειδικούς, για την εκμετάλλευση των Δημοτικών Αλυκών Τουρλίδας. Θα γίνει σοβαρή προσπάθεια επαναλειτουργίας. Έχουμε την τεχνογνωσία.
Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Σχέδιο υπέρ του Δήμου, είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση. Διεκδίκηση σημαντικών αντισταθμιστικών έργων και κονδυλίων προς το Δήμο.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Οι δημότες, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, μπορούσαν μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν, μια δημοτική αρχή με την ψήφο τους. Τώρα, με τον θεσμό των δημοψηφισμάτων, θα δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα, ν’αποφασίσουν άμεσα και δημοκρατικά, πάνω σε μεγάλα διαχειριστικά, αναπτυξιακά ή άλλα ζητήματα.
Φίλες και Φίλοι
Γνωρίζετε ότι η υλοποίηση του προγράμματός μας, έχει ως βάση τον Ανθρώπινο παράγοντα.
Είμαι υπερήφανος για τα στελέχη του Συνδυασμού μας. Είναι πρόσωπα καταξιωμένα στη συνείδηση των Πολιτών. Το ψηφοδέλτιο, συγκροτήθηκε με σεβασμό στην Αξιοπρέπεια και την Προσωπικότητα των Υποψηφίων.Στρατεύθηκαν μαζί μας Ανιδιοτελώς, με διάθεση προσφοράς. Το ψηφοδέλτιο μας συγκεντρώνει τις ζωντανές και υγιείς δυνάμεις του Δήμου μας, απ΄ όλες τις κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα ψηφοδέλτιο ΝΙΚΗΣ, ΕΛΠΙΔΑΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ και ΔΟΥΛΕΙΑΣ.
Θέλω να τους ευχαριστήσω Δημόσια, για την Εμπιστοσύνη τους και τη Συμμετοχή τους.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Η αποψινή σας συγκέντρωση, βάζει οριστικά στο περιθώριο, τις δυνάμεις της αδράνειας, της οπισθοδρόμησης, του λαϊκισμού. Η φωνή σας ακούγεται δυνατά, απ’ άκρη σ’ άκρη του Δήμου. Είναι φωνή ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ και ΕΛΠΙΔΑΣ.
Προσωπική μου δέσμευση, είναι να προσπαθήσω, να αγωνιστώ, να παλέψω, να διεκδικήσω, να συγκρουστώ, για τους κοινούς μας στόχους. Εσείς, είστε οι πρωταγωνιστές, εσείς, θα είστε και οι νικητές της Κυριακής. Εμείς, με τη δική σας εντολή, ως Δημοτική Αρχή αύριο, θα υπηρετήσουμε το όραμα σας.
Θα υλοποιήσουμε μαζί σας, όσα εσείς μας υποδείξατε.
Σας Ευχαριστώ, για την σημερινή σας παρουσία. Σας Ευχαριστώ, για την Στήριξή σας.
Γεια σας, την Κυριακή, θα είμαστε ΝΙΚΗΤΕΣ. Θα είναι μια ΝΙΚΗ των Πολιτών, μια νίκη δική σας