Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Π. Παπαδόπουλος: "δεν είμαστε ίδιοι, είμαστε διαφορετικοί, εμπιστευτείτε μας"

Πολύ μεγάλη ήταν η συγκέντρωση, που πραγματοποίησε την Κυριακή 04/05/14 στην Αθήνα ο Συνδυασμός «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» με Υποψήφιο Δήμαρχο Μεσολογγίου τον Πάνο Παπαδόπουλο.

Στο κατάμεστο από πλήθος κόσμου Αμφιθέατρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού 9,84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι , παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Αιτ/νιας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος, Μ. Τριανταφύλλου, ο Βουλευτής Β’ Αθήνας Δ. Στρατούλης, η υποψήφια Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αδελφότης των Απογόνων- Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» κ. Κ. Καρκανιάς, η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αθήνας Παρασκευή Νικολετάτου, ο πρόεδρος απανταχού Κατοχιανών Παναγιώτης Καλαντζής και πλήθος ετεροδημοτών όλου του διευρημένου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ο Υπ. Δήμαρχος Πάνος Παπαδόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μετά και τη χθεσινή συγκέντρωση παγιώνεται το ρεύμα νίκης και ανατροπής στο Δήμο Μεσολογγίου και κάλεσε τους παραβρισκόμενους να δώσουν ηχηρό μήνυμα στις 18 και 25 Μαΐου 2014.

Ακολουθεί η ομιλία του Πάνου Παπαδόπουλου προς τους ετεροδημότες:

Φίλες και φίλοι


Ετεροδημότες και ετεροδημότισσες,
Θέλουμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την σημερινή σας παρουσία στην κεντρική μας προεκλογική συγκέντρωση.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε σε 15 μέρες από σήμερα θα οδηγηθούμε στην κάλπη των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών. Με ένα τοπίο το οποίο προσδιορίζεται από την απαξίωση και οικονομική υποβάθμιση του θεσμού, από τις συνέπειες εφαρμογής του Καλλικράτη και του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση και από την αποτυχία αυτών που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα δημοτικά πράγματα.

Η θέσπιση και η εφαρμογή του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση παρά τα όσα πομπώδη διακηρύχθηκαν και εξαγγέλθηκαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Αυτό πολύ απλά μεταφράζεται στην μείωση των πόρων προς τους Δήμους σε ποσοστό 60% και την οικονομική τους ασφυξία.

Στην κατάλυση της τοπικής δημοκρατίας και τον διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
Στην ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών των Δήμων (καθαριότητα, αποχέτευση, ύδρευση).

Είμαστε όλοι κάτοικοι ενός Δήμου, που τα τελευταία χρόνια είδαμε το μεταρρυθμιστικό έργο του μνημονιακού Καλλικράτη, συνέχεια εκείνου του Καποδίστρια, να ακυρώνει την ουσία, το περιεχόμενο του πιο κοντινού στον πολίτη θεσμού, του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να μετατρέπει σταδιακά σε ερείπια την περίφημη «πρωτεύουσα πόλη» - διοικητικό και ιστορικό κέντρο του νομού, την πόλη μας!
Να συρρικνώνει δραματικά το ΤΕΙ Μεσολογγίου, ένα ιστορικό ΤΕΙ με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις πολλών εκατομμυρίων και σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, ικανή να το έχει κατατάξει, μόλις πέρυσι, στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ΤΕΙ.
Να απογυμνώνει, σταδιακά και μεθοδικά, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από εξοπλισμό και υλικά, το νοσοκομείο Μεσολογγίου, οδηγώντας το στην πλήρη απαξίωση. Να οδηγεί σε κατάρρευση τους προϋπολογισμούς του Δήμου, σε επίπεδα προ του 2003 με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι κοινωφελείς υπηρεσίες του Δήμου, ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, σε φθίνουσα πορεία. Η ανακύκλωση των απορριμμάτων να πετιέται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, εκατομμύρια στις τσέπες «δικών» μας παιδιών, ο ΧΥΤΑ να κλείνει κάτω από το βάρος μιας απίστευτης δια-δημαρχιακής κακοδιαχείρισης.
Να μετατρέπει τα αναπτυξιακά προγράμματα του Δήμου σε σύντομα ανέκδοτα. Να εγκαταλείπει στην τύχη τους τις βασικές κτηριακές υποδομές του Δήμου, ελλείψει κονδυλίων. Να οδηγεί σε κατάρρευση Δίκτυα ύδρευσης, και Αποχέτευσης, Ομβρίων υδάτων και αγροτικές υποδομές (δίκτυα ΤΟΕΒ κλπ) λόγω έλλειψης κάθε διαδικασίας συντήρησης.
Να εγκαθιστά σταδιακά στην θέση των δημόσιων προνοιακών δομών τις κοινωνικές δομές περίθαλψης και σίτισης.
Να οδηγεί την τοπική εμπορική αγορά στο κόκκινο και τους εμπορικούς δρόμους να γεμίζουν άδειες βιτρίνες. Να μετατρέπει μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής σε νεόπτωχους, μακριά από κάθε σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έρμαια σα χέρια των τραπεζών και του κράτους –αρπακτικού. Να οδηγεί και τον τοπικό δείκτη ανεργίας στα ύψη.
Να προβάλλει στη σκέψη των νέων ανθρώπων της πόλης μας και ιδιαίτερα του νέου επιστημονικού προσωπικού, την φυγή στο εξωτερικό σαν την μοναδική απάντηση στο πρόβλημα της επιβίωσής τους.
Αυτό που ζήσαμε και ζούμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στον δικό μας διευρυμένο δήμο, ήταν και είναι η καταστροφική πολιτική εφαρμογής του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σίγουρα όμως όχι μόνο αυτή!!

Στον διευρυμένο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στις προσεχείς εκλογές κατέρχονται και διεκδικούν την ψήφο σας επτά συν ένα συνδυασμοί. Εμείς από την πρώτη στιγμή που συγκροτήσαμε την αυτοδιοικητική μας κίνηση έχουμε τονίσει ότι δεν είμαστε ίδιοι, ότι είμαστε διαφορετικοί.

Είμαστε διαφορετικοί γιατί έχουμε ξεκάθαρα αντικαλλικρατικό πρόσημο
Δεν εκπροσωπούμε πολιτικές στον χώρο της αυτοδιοίκησης που στόχο έχουν την απόλυτη χειραγώγηση και μετατροπή της σε υποχείριο άσκησης κεντρικών πολιτικών στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είμαστε διαφορετικοί γιατί σταθήκαμε πάντα κοντά στα προβλήματα και τους αγώνες της πόλης (ΤΕΙ, Νοσοκομείο) την στιγμή κατά την οποία όλοι οι άλλοι απουσίαζαν και σήμερα εμφανίζονται ως μελλοντικοί σωτήρες του Δήμου.
Είμαστε διαφορετικοί γιατί έχουμε προτάσεις και για το τι μοντέλο εμείς θα υπηρετήσουμε, πώς θα λειτουργήσουμε τον Δήμο και πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την πραγματική του απογείωση.
Είμαστε διαφορετικοί γιατί η αυτοδιοικητική μας ομάδα αποτελείται από ένα ευρύτατο φάσμα δημοτών οι οποίοι εκπροσωπούν το νέο απέναντι στο παλιό και την δράση απέναντι στην αντίδραση.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η οργάνωση διοίκηση και λειτουργία ενός Δήμου εκτός από την διαχείριση της καθημερινότητας απαιτεί και την ύπαρξη και υλοποίηση του οράματος που κάθε συνδυασμός οφείλει να έχει.
Το δικό μας όραμα στηρίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:
1. Δήμος Προορισμός στο μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος: Αυτό σημαίνει ότι καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου ο διευρυμένος Δήμος καθίσταται επισκέψιμος για την έμπνευση που
προσφέρει στους τομείς της ιστορίας και του πολιτισμού (εορτές εξόδου – τοπικές γιορτές και πανηγύρια που διατηρούν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, τα μοναδικής πολιτιστικής αξίας μουσεία μας – ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ, τα αρχαία θέατρα αλλά και οι νέες δομές που έχουν δημιουργηθεί από ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες).
Ταυτόχρονα η προώθηση και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού πάντα σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο, σεβόμενοι της ιδιαιτερότητες του τόπου μας (οικοτουρισμός, ιαματικός, θρησκευτικός) θα αλλάξουν άρδην το τοπίο και θα προσδώσουν στοιχεία νέας δυναμικής στον διευρυμένο δήμο πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνο στα χαρτιά και στις συζητήσεις.
2. Παραγωγική ανασυγκρότηση: Κεντρικός μας στόχος η περιφέρεια του δήμου να αναδείξει την ποιοτική γεωργία, κτηνοτροφία, απευθυνόμενη σε αγορές υψηλού βιοτικού επιπέδου, με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στην παραπάνω κατεύθυνση δημιουργούμε γραφείο υποστήριξης πρωτογενούς τομέα στο Δήμο για διαρκή ενημέρωση και πληροφόρηση των παραγωγών προωθώντας τα ποιοτικά προϊόντα του Δήμου μας στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
3. Δίκτυο Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής: Ιδρύουμε άμεσα δημοτικό ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης διαθέτοντας το 20% σε πρώτη φάση της αντιμισθίας όλων των αιρετών που κατέχουν έμμισθη θέση.
Θεσπίζουμε αντιδήμαρχο κοινωνικής αλληλεγγύης με αποκλειστική αρμοδιότητα στα συγκεκριμένα θέματα.
Ενισχύουμε το υφιστάμενο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου και στηρίζουμε το εθελοντικό κίνημα και τις δραστηριότητες του. Στρατηγικοί μας στόχοι είναι:
-Πρόσβαση όλων σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό

-Δικαίωμα όλων των δημοτών στη στέγαση

-Κάλυψη στοιχειωδών αναγκών σίτισης

-Εκπαίδευση για όλους

-Κανένας δημότης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

-Καταπολέμηση ανεργίας


4. Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία: Διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων από την ευρωπαϊκή ένωση δημιουργώντας ένα Δήμο με στέρεες βάσεις, οργάνωση και αξιόπιστο προφίλ.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους γειτονικούς Δήμους, συνεργασία με πανευρωπαϊκές οργανώσεις, όπως Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδηλατών, Σύμφωνο Δημάρχων, Πόλεις της ενέργειας, Κλιματική Συμμαχία.
Απώτερος στόχος ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου να γίνει το κέντρο μίας Ένωσης Ευρωπαϊκών Πόλεων Ιστορίας και Πολιτισμού.
5. Οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου: Διεκδικούμε μετ’ επιτάσεως τον ζωτικό χώρο του Δήμου Μεσολογγίου με ορίζοντα πενταετίας.
Αυτό μεταφράζεται σε διεκδίκηση των εκτάσεων του Δημοσίου, το Θαλάσσιο μέτωπο, το Λιμάνι, η Λιμνοθάλασσα και οι Αλυκές.
Στη συνέχεια η όποια αξιοποίηση περιουσίας του Δήμου θα γίνει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και όπως η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υπάρχουσα πολεοδομική νομοθεσία.
6. Μοντέλο Διαχείρισης Απορριμμάτων
Οραματιζόμαστε μια δημόσια – δημοτική – κοινωνική διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, με τις περισσότερες νέες τοπικές θέσεις απασχόλησης, με την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος
Η υλοποίηση του σχεδιασμού περνάει μέσα από την κατάρτιση ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής με στόχο:
α) πρόληψη – μείωση όγκου αποβλήτων,
β) επαναχρησιμοποίηση (σχεδιασμός και υλοποίηση Δράσης «ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ» και «Ανταλλακτήριο» και
γ) ανακύκλωση – κομποστοποίηση (λιπασματοποίηση), έτσι ώστε μια πολύ μικρή – έως μηδενική - ποσότητα απορριμμάτων να καταλήγει σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης διότι αυτό σημαίνει πολύ απλά πρόσθετη επιβάρυνση του δημότη και απολύσεις εργαζομένων.
7. Στόχοι του οικονομικού μας προγράμματος:
  1. Η σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, με αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας και ο πλήρης αποκλεισμός οποιασδήποτε διαρροής εσόδων. Πλήρης διαφάνεια για τα οικονομικά του Δήμου και συνεχής ανοικτός διάλογος με τους δημότες καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.
  2. H πλήρης αξιοποίηση των Κρατικών και κυρίως των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα εκπονηθεί από τον Δήμο, με στόχο την αύξηση των εσόδων και της ρευστότητας στην τοπική αγορά, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την μείωση της ανεργίας.
Αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων για την κατασκευή υποδομών, τα οποία θα δημιουργήσουν κίνητρα, για την προσέλκυση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

8. Τοπική Δημοκρατία:
Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες επανέρχονται στο προσκήνιο ως πρωτοκύτταρο της δημοκρατίας και του κοινοτισμού.

Οι αποφάσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων στα πλαίσια του Δημοτικού προϋπολογισμού που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα και τις βασικές υποδομές ανά τοπική κοινότητα αποτελούν δέσμευση για τον Δήμο και παρακολουθείται η διαδικασία υλοποίησης τους.

Βελτίωση διοικητικής εξυπηρέτησης από το υφιστάμενο προσωπικό.

Πρώτα ΒΗΜΑΤΑ
Άμεσοι στόχοι μας μετά τις εκλογές θα είναι:

1. Δήμος καθαρός σε κάθε σημείο! Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Στρατηγικός στόχος του συνδυασμού θα αποτελέσει η ανακύκλωση.

2. Πρώτη προτεραιότητα της νέας Δημοτικής αρχής υγιεινό και καθαρό νερό στο Αιτωλικό! Καθιερώνουμε εναλλακτικό μειωμένο τιμολόγιο για το Αιτωλικό μέχρι την οριστική λύση. Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.

3. Δημιουργούμε Δημοτικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου, διαθέτοντας το 20% σε πρώτη φάση της αντιμισθίας όλων των αιρετών που κατέχουν έμμισθη θέση.

4. Προχωρούμε σε έλεγχο των πεπραγμένων των προηγούμενων χρόνων στα οικονομικά του Δήμου, από Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

5. Καταργούμε στην πράξη τον Καλλικράτη αναβαθμίζοντας και ισχυροποιώντας τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

6. Προχωρούμε σε αναλυτική καταγραφή της περιουσίας του Δήμου και ξεκινάμε την διαβούλευση για την αξιοποίηση της.

7. Εξαλείφουμε την γραφειοκρατία και ανασυντάσσουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά και ενημερωμένα.

8. Καθιερώνουμε την διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία όπως προβλέπεται και ενεργοποιούμε τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης.

9. Διεκδικούμε πόρους και χώρους για την οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου (Λιμάνι, Αλυκές, Λιμνοθάλασσα, περιουσία του Δημοσίου)

10. Αναδεικνύουμε τον Δήμο Μεσολογγίου ως τουριστικό προορισμό (επικαιροποιημένος χάρτης ιστορικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου) με θεματικό περιεχόμενο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου – αθλητικός, οικοτουριστικός, θρησκευτικός τουρισμός κλπ.

11. Σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία, κτηνιάτρους, εθελοντικές ομάδες και ειδικούς προχωράμε σε στοχευμένες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος των αδέσποτων και την σωστή φιλοξενία και αντιμετώπιση των ζώων.

Το δίλημμα αιχμής στις προσεχείς εκλογές είναι:
«παλιό – νέο» και «δράση-αντίδραση»
Λέμε ξεκάθαρα ότι το νέο είμαστε εμείς. Έχει καταδειχθεί ότι όλοι οι αντίπαλοι υποψήφιοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει. Είτε γιατί διετέλεσαν στη συγκεκριμένη θέση είτε γιατί εκπροσωπούν πολιτικές δυνάμεις παλιές, αποτυχημένες, ζημιογόνες για τον τόπο και φθαρμένες.

Όσον αφορά το δίπολο δράση – αντίδραση έχουμε να πούμε ότι η αποτυχία τους, καταδεικνύει την υπάρχουσα κατάσταση και ότι εμείς δεν περιοριζόμαστε στην απόρριψη, στην καταγγελία, στην αποδοκιμασία και την άρνηση. Έχουμε έτοιμες και δημιουργικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής εντελώς διαφορετικές από εκείνες των άλλων. Προπάντων ρεαλιστικές μετρίσιμες και αποτελεσματικές.

Για μας αυτοδιοίκηση είναι:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οποιαδήποτε στάση απόκρυψης των πραγματικών θέσεων και προθέσεων άλλων υποψηφίων που κατά βάση επιδιώκει την κλοπή των ψήφων είτε μέσω της εξαπάτησης είτε μέσω της εξαγοράς, με τις γνωστές παλαιοκομματικές ευφάνταστες μεθόδους, που δεκαετίες τώρα ευτέλισαν την εκλογική διαδικασία, είναι αντίθετες στο βασικό δομικό στοιχείο της δημοκρατίας, την ανεξάρτητη σκέψη και την ελεύθερη συνείδηση των δημοτών.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΣ