Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Όλη η κεντρική ομιλία του Π. Παπαδόπουλου στο Μεσολόγγι

Πολύς ήταν ο κόσμος που βρέθηκε την Τρίτη 13-05-2014 στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού "Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" με επικεφαλής τον Πάνο Παπαδόπουλο.

"Η μαζική συμμετοχή των δημοτών επιβεβαιώνει το κλίμα της ανατροπής και την επόμενη μέρα με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. " μας επεσήμαναν στελέχη του συνδυασμού.

Ακολουθεί όλη η ομιλία του κ. Παπαδόπουλου:

"Συνδημότες συνδημότισσες,

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία στην κεντρική μας προεκλογική συγκέντρωση. Σήμερα όλοι μαζί δίνουμε ηχηρά το μήνυμα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε σε 5 μέρες από σήμερα θα οδηγηθούμε στην κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Με ένα τοπίο το οποίο προσδιορίζεται:

- από την απαξίωση και οικονομική υποβάθμιση του θεσμού

- από τις συνέπειες εφαρμογής του Καλλικράτη και του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση και

- από την αποτυχία αυτών που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα δημοτικά πράγματα.





Η θέσπιση και η εφαρμογή του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση παρά τα όσα πομπώδη διακηρύχθηκαν και εξαγγέλθηκαν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτό πολύ απλά μεταφράζεται στην μείωση των πόρων προς τους Δήμους σε ποσοστό 60% και την οικονομική τους ασφυξία.

Στην κατάλυση της τοπικής δημοκρατίας και τον διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Στην ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών των Δήμων (καθαριότητα, αποχέτευση, ύδρευση).

Είμαστε όλοι, κάτοικοι ενός Δήμου, που τα τελευταία χρόνια είδαμε το μεταρρυθμιστικό έργο του μνημονιακού Καλλικράτη, συνέχεια εκείνου του Καποδίστρια, να ακυρώνει την ουσία, το περιεχόμενο του πιο κοντινού στον πολίτη θεσμού, του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να μετατρέπει σταδιακά σε ερείπια την περίφημη «πρωτεύουσα πόλη» - διοικητικό και ιστορικό κέντρο του νομού, την πόλη μας!

Να συρρικνώνει δραματικά το ΤΕΙ Μεσολογγίου, ένα ιστορικό ΤΕΙ με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις πολλών εκατομμυρίων και σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, ικανή να το έχει κατατάξει, μόλις πέρυσι, στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ΤΕΙ. Και όμως δεν δίστασαν να το κλείσουν!

Να απογυμνώνει, σταδιακά και μεθοδικά, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από εξοπλισμό και υλικά, το νοσοκομείο Μεσολογγίου, οδηγώντας το στην πλήρη απαξίωση.

Να οδηγεί σε κατάρρευση τους προϋπολογισμούς του Δήμου, σε επίπεδα προ του 2003 με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι κοινωφελείς υπηρεσίες του Δήμου, ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, σε φθίνουσα πορεία.

Η ανακύκλωση των απορριμμάτων να πετιέται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, εκατομμύρια να πηγαίνουν στις τσέπες «δικών» μας παιδιών, ο ΧΥΤΑ να κλείνει κάτω από το βάρος μιας απίστευτης δια-δημαρχιακής κακοδιαχείρισης.

Να μετατρέπει τα αναπτυξιακά προγράμματα του Δήμου σε σύντομα ανέκδοτα. Να εγκαταλείπει στην τύχη τους τις βασικές κτηριακές υποδομές του Δήμου, ελλείψει κονδυλίων. Να οδηγεί σε κατάρρευση Δίκτυα ύδρευσης, και Αποχέτευσης, Ομβρίων υδάτων και αγροτικές υποδομές (δίκτυα ΤΟΕΒ κλπ) λόγω έλλειψης κάθε διαδικασίας συντήρησης.

Να εγκαθιστά σταδιακά στην θέση των δημόσιων προνοιακών δομών τις κοινωνικές δομές περίθαλψης και σίτισης.

Να οδηγεί την τοπική εμπορική αγορά στο κόκκινο και τους εμπορικούς δρόμους να γεμίζουν άδειες βιτρίνες. Να μετατρέπει μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής σε νεόπτωχους, μακριά από κάθε σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έρμαια στα χέρια των τραπεζών και του κράτους –αρπακτικού. Να οδηγεί και τον τοπικό δείκτη ανεργίας στα ύψη.

Να προβάλλει στη σκέψη των νέων ανθρώπων της πόλης μας και ιδιαίτερα του νέου επιστημονικού προσωπικού, την φυγή στο εξωτερικό σαν την μοναδική απάντηση στο πρόβλημα της επιβίωσής τους.

Αυτό που ζήσαμε και ζούμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια και στον δικό μας διευρυμένο δήμο, ήταν και είναι η καταστροφική πολιτική εφαρμογής του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σίγουρα όμως όχι μόνο αυτή!! Έλλειψαν σε τούτο εδώ τον Δήμο, τρεις βασικές αρχές: Η ΓΝΩΣΗ για την τοπική αυτοδιοίκηση, Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ για τα κοινά, Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!

Ρωτάμε λοιπόν από το βήμα αυτό και περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις: 1. Χρησιμοποίησε η Δημοτική Αρχή την πεπατημένη πρακτική σε προεκλογική περίοδο αυτής των αναθέσεων, κατατμήσεων και εκμετάλλευσης πελατειακών σχέσεων σε κάθε επίπεδο λειτουργίας; Με δύο λόγια για αυτά τα οποία κατηγορούσαμε τους προηγούμενους (112 απευθείας αναθέσεις) μήπως τα κάνατε στο διπλάσιο και μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Δηλώνουμε ότι η παραπάνω διαδικασία θα ελεγχθεί όταν εμείς γίνουμε Δημοτική Αρχή.

2. Που είναι η αντιπαράθεση προγραμμάτων και οράματος; Γιατί η κατάσταση σε αυτές τις εκλογές έφτασε στον πάτο και στο μη παρέκει; Μήπως επειδή ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων και η συμμετοχή υποψηφίων στα ψηφοδέλτια παραπέμπει σε εποχές παλαιοκομματικού οικονομικού και πολιτικού κοτσαμπασιδισμού; Και βέβαια φαινόμενα και περιστατικά όπως αυτό που πρόσφατα συνέβει στην Κατοχή δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και απορίες.

3. Τι θα κάνουνε οι κ.κ. Καραπάνος και Μουρκούσης για το μεγάλο πάρτυ που ακολουθεί σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας; Ποια είναι η θέση τους για την ΔΕΥΑΜ;

Το νερό πωλείται ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Οι εργαζόμενοι απολύονται ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

4. Σε ποιο σημείο του προγράμματος τους βρίσκεται η κοινωνική πολιτική του Δήμου; Μήπως στο επίπεδο της επετείας και του κλεισίματος όλων των δομών στο Δήμο ώστε να δοθούν στους ιδιώτες;

Πάρτε θέση κύριοι καθαρή και ξάστερη!

5. Ποια είναι η θέση σας κ. Καραπάνο και κ. Μουρκούση για την περιουσία του Δημοσίου, την Λιμνοθάλασσα, τις Αλυκές, το Λιμενικό Ταμείο και την Τουρλίδα; Να περάσουν στον Δήμο ή στους φιλικούς προς εσάς ιδιώτες που καιροφυλακτούν για τέτοιου είδους φιλέτα;

6. Πώς θα λειτουργήσουν οι Δημοτικές και τοπικές Κοινότητες; Θα τις θυμηθείτε την επόμενη πενταετία;

7. Τι απαντάται στην σημερινή νεολαία; Ψηφίστε μας γιατί είμαστε καλύτεροι και ομορφότεροι; Ποια πολιτική – που εσείς πιστά υπηρετείτε - τους διώχνει από τον τόπο τους από το να τους κρατάει κοντά στη γη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν;

8. Τι απαντούν αυτοί που σήμερα επιμελώς κρύβουν το πρόσωπό τους και το παρελθόν που πιστά υπηρέτησαν τρέχοντας πίσω από Ελιές, Ποτάμια, Παραπόταμούς και απομεινάρια του παρελθόντος; Δεν ήξερα , δεν ρώταγα; Ο κόσμος έχει και μνήμη και κρίση.

9. Αλήθεια το προσωπείο της ανεξαρτησίας ειδικότερα του κ. Καραπάνου, πότε ανακαλύφθηκε; Έπαψε ποτέ να είναι σημαίνον στέλεχος της ΝΔ και να κατέχει εξέχουσα θέση στην ΜΚΟ (GreenAim-Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων);

Μπορεί να μας πει το αρμόδιο Υπουργείο πότε και πώς χρηματοδότησε την εν λόγω Μη Κυβερνητική Οργάνωση και ποιο το έργο της; Ερωτήματα απευθύνουμε και ζητάμε υπεύθυνες απαντήσεις.

10. Πότε όλοι αυτοί ανακάλυψαν “το καλό του τόπου” και ξορκίζουν την κομματική τους μήτρα που εξευτέλισε την τοπική αυτοδιοίκηση και την έκανε παράρτημα της κομματικής τους πελατείας για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά;

Έλεος πια, αρκεί η υποκρισία αυτού του είδους! Η δουλειά, η απασχόληση, η πρόνοια και η φροντίδα ανήκει σε όλους και όχι στους κολλητούς, στους παρατρεχάμενους και στα δικά μας παιδιά.

Τέλος δεν είναι δύσκολο να αποδομήσει κανείς τα επιχειρήματα περί διάθεσης 40 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο για διάφορα έργα διότι η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Αναφέρουμε εδώ συγκεκριμένα το έργο της Αγίου Αθανασίου προϋπολογισμού 11.800.000 ευρώ, το έργο του 4ου Δημοτικού Σχολείου προϋπολογισμού 3.100.000 και το έργο του 4ου Νηπιαγωγείου προϋπολογισμού 585.000 ευρώ, εκ των οποίων τα δύο πρώτα είναι έργα της Περιφέρειας και το τρίτο δωρεά του ιδρύματος Μελά. Σε κάθε περίπτωση όμως έμειναν στην πόλη αλλά η οικειοποίηση έργων άλλων φορέων αποτελεί πρακτική του παρελθόντος ξεπερασμένη και εκ του πονηρού.

Στον διευρυμένο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στις προσεχείς εκλογές κατέρχονται και διεκδικούν την ψήφο σας επτά συν ένα συνδυασμοί. Το συν ένα είμαστε Εμείς!

Εμείς από την πρώτη στιγμή που συγκροτήσαμε την αυτοδιοικητική μας κίνηση έχουμε τονίσει ότι δεν είμαστε ίδιοι, ότι είμαστε διαφορετικοί.

Είμαστε διαφορετικοί γιατί έχουμε ξεκάθαρα αντικαλλικρατικό πρόσημο

Δεν εκπροσωπούμε πολιτικές στον χώρο της αυτοδιοίκησης που στόχο έχουν την απόλυτη χειραγώγηση και μετατροπή της σε υποχείριο άσκησης κεντρικών πολιτικών στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είμαστε διαφορετικοί γιατί σταθήκαμε πάντα κοντά στα προβλήματα και τους αγώνες της πόλης (ΤΕΙ, Νοσοκομείο) την στιγμή κατά την οποία όλοι οι άλλοι απουσίαζαν και σήμερα εμφανίζονται ως μελλοντικοί σωτήρες του Δήμου.

Είμαστε διαφορετικοί γιατί έχουμε προτάσεις και για το τι μοντέλο εμείς θα υπηρετήσουμε, πώς θα λειτουργήσουμε τον Δήμο και πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την πραγματική του απογείωση.

Είμαστε διαφορετικοί γιατί η αυτοδιοικητική μας ομάδα αποτελείται από ένα ευρύτατο φάσμα δημοτών οι οποίοι εκπροσωπούν το νέο απέναντι στο παλιό και την δράση απέναντι στην αντίδραση.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός Δήμου εκτός από την διαχείριση της καθημερινότητας απαιτεί και την ύπαρξη και υλοποίηση του οράματος που κάθε συνδυασμός οφείλει να έχει.

Το δικό μας όραμα στηρίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:

1. Δήμος Προορισμός στο μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος: Αυτό σημαίνει ότι καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου ο διευρυμένος Δήμος καθίσταται επισκέψιμος για την έμπνευση που προσφέρει στους τομείς της ιστορίας και του πολιτισμού (εορτές εξόδου – τοπικές γιορτές και πανηγύρια που διατηρούν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, τα μοναδικής πολιτιστικής αξίας μουσεία μας – ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ, τα αρχαία θέατρα αλλά και οι νέες δομές που έχουν δημιουργηθεί από ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες).
Ταυτόχρονα η προώθηση και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού πάντα σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο, σεβόμενοι της ιδιαιτερότητες του τόπου μας (οικοτουρισμός, ιαματικός, θρησκευτικός) θα αλλάξουν άρδην το τοπίο και θα προσδώσουν στοιχεία νέας δυναμικής στον διευρυμένο δήμο πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνο στα χαρτιά και στις συζητήσεις.
2. Παραγωγική ανασυγκρότηση: Κεντρικός μας στόχος η περιφέρεια του δήμου να αναδείξει την ποιοτική γεωργία, κτηνοτροφία, απευθυνόμενη σε αγορές υψηλού βιοτικού επιπέδου, με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στην παραπάνω κατεύθυνση δημιουργούμε γραφείο υποστήριξης πρωτογενούς τομέα στο Δήμο για διαρκή ενημέρωση και πληροφόρηση των παραγωγών προωθώντας τα ποιοτικά προϊόντα του Δήμου μας στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
3. Δίκτυο Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής: Ιδρύουμε άμεσα δημοτικό ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης διαθέτοντας το 20% σε πρώτη φάση της αντιμισθίας όλων των αιρετών που κατέχουν έμμισθη θέση.
Θεσπίζουμε αντιδήμαρχο κοινωνικής αλληλεγγύης με αποκλειστική αρμοδιότητα στα συγκεκριμένα θέματα.

Ενισχύουμε το υφιστάμενο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου και στηρίζουμε το εθελοντικό κίνημα και τις δραστηριότητες του.

Στρατηγικοί μας στόχοι είναι:


-Πρόσβαση όλων σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό
-Δικαίωμα όλων των δημοτών στη στέγαση
-Κάλυψη στοιχειωδών αναγκών σίτισης
-Εκπαίδευση για όλους
-Κανένας δημότης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
-Καταπολέμηση ανεργίας

4. Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία: Διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων από την ευρωπαϊκή ένωση δημιουργώντας ένα Δήμο με στέρεες βάσεις, οργάνωση και αξιόπιστο προφίλ.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους γειτονικούς Δήμους, συνεργασία με πανευρωπαϊκές οργανώσεις, όπως Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδηλατών, Σύμφωνο Δημάρχων, Πόλεις της ενέργειας, Κλιματική Συμμαχία.
Απώτερος στόχος ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου να γίνει το κέντρο μίας Ένωσης Ευρωπαϊκών Πόλεων Ιστορίας και Πολιτισμού.
5. Οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου: Διεκδικούμε μετ’ επιτάσεως τον ζωτικό χώρο του Δήμου Μεσολογγίου με ορίζοντα πενταετίας.
Αυτό μεταφράζεται σε διεκδίκηση των εκτάσεων του Δημοσίου, το Θαλάσσιο μέτωπο, το Λιμάνι, η Λιμνοθάλασσα και οι Αλυκές.
Στη συνέχεια η όποια αξιοποίηση περιουσίας του Δήμου θα γίνει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και όπως η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υπάρχουσα πολεοδομική νομοθεσία.
6. Μοντέλο Διαχείρισης Απορριμμάτων
Οραματιζόμαστε μια δημόσια – δημοτική – κοινωνική διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, με τις περισσότερες νέες τοπικές θέσεις απασχόλησης, με την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος
Η υλοποίηση του σχεδιασμού περνάει μέσα από την κατάρτιση ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής με στόχο:
α) πρόληψη – μείωση όγκου αποβλήτων,
β) επαναχρησιμοποίηση (σχεδιασμός και υλοποίηση Δράσης «ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ» και «Ανταλλακτήριο» και
γ) ανακύκλωση – κομποστοποίηση (λιπασματοποίηση), έτσι ώστε μια πολύ μικρή – έως μηδενική - ποσότητα απορριμμάτων να καταλήγει σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης διότι αυτό σημαίνει πολύ απλά πρόσθετη επιβάρυνση του δημότη και απολύσεις εργαζομένων.
7. Στόχοι του οικονομικού μας προγράμματος:
  1. Η σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, με αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας και ο πλήρης αποκλεισμός οποιασδήποτε διαρροής εσόδων. Πλήρης διαφάνεια για τα οικονομικά του Δήμου και συνεχής ανοικτός διάλογος με τους δημότες καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.
  2. H πλήρης αξιοποίηση των Κρατικών και κυρίως των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα εκπονηθεί από τον Δήμο, με στόχο την αύξηση των εσόδων και της ρευστότητας στην τοπική αγορά, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την μείωση της ανεργίας.
Αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων για την κατασκευή υποδομών, τα οποία θα δημιουργήσουν κίνητρα, για την προσέλκυση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

8. Τοπική Δημοκρατία:
Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες επανέρχονται στο προσκήνιο ως πρωτοκύτταρο της δημοκρατίας και του κοινοτισμού.

Οι αποφάσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων στα πλαίσια του Δημοτικού προϋπολογισμού που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα και τις βασικές υποδομές ανά τοπική κοινότητα αποτελούν δέσμευση για τον Δήμο και παρακολουθείται η διαδικασία υλοποίησης τους.

Βελτίωση διοικητικής εξυπηρέτησης από το υφιστάμενο προσωπικό.

Πρώτα ΒΗΜΑΤΑ
Άμεσοι στόχοι μας μετά τις εκλογές θα είναι:

1. Δήμος καθαρός σε κάθε σημείο! Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Στρατηγικός στόχος του συνδυασμού θα αποτελέσει η ανακύκλωση.

2. Πρώτη προτεραιότητα της νέας Δημοτικής αρχής υγιεινό και καθαρό νερό στο Αιτωλικό! Καθιερώνουμε εναλλακτικό μειωμένο τιμολόγιο για το Αιτωλικό μέχρι την οριστική λύση. Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.

3. Δημιουργούμε Δημοτικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου, διαθέτοντας το 20% σε πρώτη φάση της αντιμισθίας όλων των αιρετών που κατέχουν έμμισθη θέση.

4. Προχωρούμε σε έλεγχο των πεπραγμένων των προηγούμενων χρόνων στα οικονομικά του Δήμου, από Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

5. Καταργούμε στην πράξη τον Καλλικράτη αναβαθμίζοντας και ισχυροποιώντας τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

6. Προχωρούμε σε αναλυτική καταγραφή της περιουσίας του Δήμου και ξεκινάμε την διαβούλευση για την αξιοποίηση της.

7. Εξαλείφουμε την γραφειοκρατία και ανασυντάσσουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά και ενημερωμένα.

8. Καθιερώνουμε την διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία όπως προβλέπεται και ενεργοποιούμε τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης.

9. Διεκδικούμε πόρους και χώρους για την οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου (Λιμάνι, Αλυκές, Λιμνοθάλασσα, περιουσία του Δημοσίου)

10. Αναδεικνύουμε τον Δήμο Μεσολογγίου ως τουριστικό προορισμό(επικαιροποιημένος χάρτης ιστορικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου) με θεματικό περιεχόμενο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου – αθλητικός, οικοτουριστικός, θρησκευτικός τουρισμός κλπ.

11. Σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία, κτηνιάτρους, εθελοντικές ομάδες και ειδικούς προχωράμε σε στοχευμένες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος των αδέσποτων και την σωστή φιλοξενία και αντιμετώπιση των ζώων.

Το δίλημμα αιχμής στις προσεχείς εκλογές είναι: «παλιό – νέο» και «δράση-αντίδραση»
Λέμε ξεκάθαρα ότι το νέο είμαστε εμείς.

Έχει καταδειχθεί ότι όλοι οι αντίπαλοι υποψήφιοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει. Είτε γιατί διετέλεσαν στη συγκεκριμένη θέση είτε γιατί εκπροσωπούν πολιτικές δυνάμεις παλιές, αποτυχημένες, ζημιογόνες για τον τόπο και φθαρμένες.

Όσον αφορά το δίπολο δράση – αντίδραση έχουμε να πούμε ότι η αποτυχία τους, καταδεικνύει την υπάρχουσα κατάσταση και ότι εμείς δεν περιοριζόμαστε στην απόρριψη, στην καταγγελία, στην αποδοκιμασία και την άρνηση.

Έχουμε έτοιμες και δημιουργικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής εντελώς διαφορετικές από εκείνες των άλλων. Προπάντων ρεαλιστικές μετρίσιμες και αποτελεσματικές.

Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε την εμπειρία και την ικανότητα να διοικήσουμε ένα Δήμο με τόσα προβλήματα. Η δική τους διαχρονική αποτυχία δεν τους δίνει το δικαίωμα για τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε νέοι και έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την ψήφο σας και να δοκιμαστούμε. Έχουμε άξια και ικανά στελέχη από όλους τους εργασιακούς και επαγγελαμτικούς χώρους που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν πράγματα. Και βέβαια δεν έχουμε στις τάξεις μας αμαρτωλές ιστορίες του παρελθόντος που οδήγησαν τον Δήμο σε αυτό το τέλμα. Θα υπηρετήσουμε την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ γιατί είναι ο μόνος δρόμος που ξέρουμε και έχει ανάγκη η κοινωνία.

Η σύντομη θητεία μου στο Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας αποδεικνύει του λόγου το αληθές: η πόλη γύρισε στο Λιμάνι και αυτό ούτε αμφισβητείται ούτε αποκρύπτεται, όσο και αν κάποιους ενοχλεί.

Τι είναι για εμάς αυτοδιοίκηση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οποιαδήποτε στάση απόκρυψης των πραγματικών θέσεων και προθέσεων άλλων υποψηφίων που κατά βάση επιδιώκει την κλοπή των ψήφων είτε μέσω της εξαπάτησης είτε μέσω της εξαγοράς, με τις γνωστές παλαιοκομματικές ευφάνταστες μεθόδους, που δεκαετίες τώρα ευτέλισαν την εκλογική διαδικασία, είναι αντίθετες στο βασικό δομικό στοιχείο της δημοκρατίας, την ανεξάρτητη σκέψη και την ελεύθερη συνείδηση των δημοτών.

Είμαστε εσείς που θέλετε το καλύτερο.
Εσείς που θα συμμετάσχετε στη διακυβέρνηση της πόλης, των κωμοπόλεων και των χωριών μας.
Σ’ αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Θέλω να καλέσω εδώ κοντά μου όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού μας. Όλοι άνθρωποι με ατόφια αγάπη για την πόλη και τα χωριά μας. Άνθρωποι της δημιουργίας, της εργασίας, του αγώνα, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού.

Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της! Και έχει έρθει η ώρα για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΣ
Ευχαριστώ πολύ,
καλό μας αγώνα, με την νίκη!