Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Στο Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Ντύσσελντορφ Γερμανίας “HELLAS WOCHEN” ταινία του Λ. Δακαλάκη

«Όλοι μας έχουμε την ανάγκη ενός ανθρώπου που να μπορεί να καταλαβαίνει τα όνειρά μας. Τί συμβαίνει όμως όταν ο άνθρωπος που έχουμε ανάγκη δεν είναι πια στη ζωή;»

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα – προβληματισμός που πραγματεύεται η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ξένια», η πρεμιέρα της οποίας έγινε την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, και σκηνοθέτησε ο Μεσολογγίτης σκηνοθέτης Λευτέρης Δακαλάκης.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στον στον κινηματογράφο ΒΑΜΒΙ τουΝτύσσελντορφ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ελληνικές Εβδομάδες HELLASWOCHEN.

«Το θέμα της ταινίας είναι να προσπαθήσει να εξηγήσει το «πέρασμα της σοφίας»ανάμεσα σε ενα 9χρονο κορίτσι (Ξένια) και στον παππού της το οποίο με την αθωότητα και την ειλικρίνεια τής περιέργειάς του για αυτό που θα ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει, εμπιστεύεται στο πιο αγαπημένο του πρόσωπο (παππούς) τα μύχια της ψυχής του αισθήματα αλλά και τις πιο ακραίες φιλοδοξίες του», τονίζει ο σκηνοθέτης, προσθέτωντας πως πρόκειται για «μια αλληλεπίδραση συναισθημάτων και διαλόγου ανάμεσα σε δυο πρόσωπα που η διαφορά γεννεών ενώνεται μέσα απότην ακραιφνή αγάπη και την εμπιστοσύνη».



Η «Ξένια» είναι μια Ελβετική παραγωγή της Atropo Production (Lugano, 2014) στηνιταλική γλώσσα, σκηνοθετημένη από τον Έλληνα σκηνοθέτη Lef Dakalakis με την φωτογραφική ματιά του ελβετού DoP Pietro Tafaro.

Οι «Ελληνικές Εβδομάδες» (Hellas wochen) είναι μια πρωτοβουλία του StudyonInstitut für Sprache und Interkultur έχοντας την στήριξη του Γενικού Ελληνικού Προξενείου, με σκοπό την προβολή και διάδοση του πολιτισμού και της ελληνικής κουλτούρας μέσα από δραστηριότητες όπως προβολή ταινιών από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο (Ακαδημία Πλάτωνος, Παπαδόπουλος και ΣΙΑ, Άλπεις κ.α.), βραδιές αφιερωμένες στην ελληνογερμανική λογοτεχνία και ποίηση, μουσική συναυλία με την τραγουδοποιό Νατάσα Μποφίλιου όπως και εβδομάδα ελληνικών εστιατορίων. Παράλληλα, στα πλαίσια των Hellas Wochen θα γιορταστεί το 60ό Ιωβηλαίο του Γερμανοελληνικού συλλόγου Ντύσσελντορφ.