Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σπ. Διαμαντόπουλος: "Oυδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχάριστου"

Γράφει ο Σπύρος Διαμαντόπυλος

Οικονομολόγος – ΜΒΑ –

υποψ. Δημ. Σύμβουλος με τον συνδυασμό "Δήμος για τα παιδιά μας – Νίκος Καραπάνος"

Ο λόγος μου σε καμία περίπτωση δεν είναι αντικειμενικός. Δεν θα μπορούσε να ήταν. Είναι όμως ειλικρινής. Και (θέλω να ελπίζω) έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τον λόγο του ψηφοφόρου για τα ζητήματα της πόλης μας ανεξάρτητα από το εάν συμμερίζεται τη δική μου μεροληπτική οπτική. Αν μη τι άλλο, έχει σκοπό την παρακίνηση του εκλογικού σώματος για να έρθουμε όλοι κοντύτερα μέσα από ένα έντονο διάλογο για το πώς θα διαμορφώσουμε το αύριο.

Μεσολόγγι, λίγες ημέρες πριν την 18η Μαΐου 2014, ημερομηνία διεξαγωγής τωντοπικών και περιφερειακών εκλογών, ενώ μία εβδομάδα αργότερα προστίθενται και οι εκλογές για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών μας, εκείνων που θα βρεθούν στις τάξεις του Ευρωκοινοβουλίου να συνδιαμορφώσουν, στο βαθμό που τους επιτρέπεται( δυστυχώς ), πολιτικές για τους λαούς της Ευρώπης υπό την επήρεια της γερμανικής μπότας.


 

Αυτό όμως είναι άλλη κουβέντα. Γυρνώντας στα δικά μας, την 18η Μαΐου καλούμαστε να αναδείξουμε τους δημοτικούς ταγούς για την επόμενη πενταετία. Μια πενταετία, κατά την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα υψηλό ποσοστό τοπικής ανεργίας, καθίζηση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγούν σε διχασμό του κοινωνικού ιστού και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, η οποία καλείται να ορθώσει ανάστημα και εν τέλει να αναδείξει τις προσωπικότητες που θα την εκπροσωπήσουν επάξια στα δημοτικά δρώμενα. Για ακόμη μία φορά το Μεσολόγγι πρωτοτυπεί, αρνητικά όμως, με 8 υποψήφιους δημάρχους (11 ήταν στην αφετηρία πριν λίγες ημέρες) και 800 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, αμφισβητήσιμηςπολιτικής σκέψης ( ορισμένων εξ αυτών ) – οι οποίοι επιλέγουν να πολιτευτούν γιατί κάποιοι τους ανάγκασαν ή γιατί η ίδια η ανάγκη τους το επέβαλε. Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση τους. Τους κατανοώ αλλά δεν υιοθετώ τη στάση τους. Το πολιτικό διοικείν, σε αντίθεση με το ιδιωτικό διοικείν, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η εντιμότητα, η αγαθοσύνη, η συνέπεια, η δικαιοσύνη, έρχονται σε σύγκρουση με την απάτη, την ατιμία, την αδικία, τη «λαμογιά». Η σοφή και άξια δημοτική αρχή δεν είναι εκείνη η οποία διαθέτει μόνο τα παραπάνω πρώτα χαρακτηριστικά, αλλά και τον τρόπο ώστε τα δεύτερα χαρακτηριστικά να μην μπορούν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος δημιουργώντας συνθήκες μάχης. Στην κορυφή δεν φτάνουν μόνο οι αετοί, αλλά και τα ερπετά. Αν όμως τα ερπετά γνωρίζουν ότι οι αετοί διαθέτουν ισχυρά νύχια, δεν θα μπορέσουν ποτέ να υπερισχύσουν της δύναμης των αετών.Παρομοιάζοντας τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μετά των αρχηγών τους με την πυραμίδα, τους αετούς και τα ερπετά, σας καλώ όλους εσάς που θα συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία, να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ποιόν θα ψηφίσετε. Η ευθύνη είναι τεράστια και είναι αποκλειστικά δική σας. Για σας που δεν θέλετε να συμμετέχετε, σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη σκέψη σας, διότι «ο σιωπών δοκεί συνενείν». Εσύ που δεν θα ψηφίσεις δεν δικαιούσαι να ασκείς κριτική από το καφενείο την επόμενη μέρα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε διαπιστώσεις για τα προβλήματα του τόπου ή τις ευκαιρίες που διαθέτει, οι οποίες, λίγο ή πολύ, είναι σε όλους μας γνωστές. Όλοι μας γνωρίζουμε τί χρειάζεται ο τόπος μας για να πάει μπροστά ( με διαφορετικό τρόπο) και όλοι μας συμφωνούμε για το πού βρίσκεται σήμερα. Εσύ επιλέγεις με ποιους και όχι με ποιόν, διότι η δουλειά - προσφορά είναι συλλογική και όχι ατομική ικανότητα του ενός. Το «άθλημα» είναι ομαδικό. Συνάμα, η λύση των προβλημάτων του δήμου μας, αλλά και η ταυτόχρονη δημιουργία πλούτου, προαπαιτεί τη συνεργασία όλων εκείνων των προοδευτικών και φιλελεύθερων δυνάμεων, οι οποίες, με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, θα πρέπει να συναντηθούν, να συνεννοηθούν, να συντονιστούν και εν τέλει να πράξουν. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, όπως λέει και ο σοφός λαός.

Και επειδή είμαι λάτρης των γνωμικών, τελειώνω με τούτο:

Δύο πράγματα δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, ένα βέλος που μόλις εκτοξεύτηκε και μια χαμένη ευκαιρία.

Βιογραφικό σημείωμα – Ποιος είμαι

Γεννήθηκα τον Σεπτέμβρη του 1979 στην Πάτρα και μεγάλωσα στο Μεσολόγγι.Είμαι παντρεμένος με την Τατιάνα Μόσχου. Γιός του Βασίλη και της Παναγιώτας Διαμαντοπούλου και έχω ένα αδερφό, τον Χρήστο Διαμαντόπουλο γνωστό οδοντίατρο-περιοδοντολόγο τον οποίο έχω σαν πρότυπο πολιτικής σκέψης.

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 2004 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ πιο πριν είχα εισαχθεί στην Σχολή Αστυφυλάκων στην τότε Αμυγδαλέζα Αττικήςπαραμένοντας για τρεις μήνες δημόσιος υπάλληλος. Το 2005 έχοντας τελειώσει την στρατιωτική μου θητεία επέστρεψα στο Μεσολόγγι μέσω ενός 9μηνου stage. Η πρακτική αυτή ήταν στην τότε ισχυρή ΑΝ.ΑΙΤ. ΑΕ άγνωστη σε μένα και στους περισσότερους κατοίκους της πόλης του Μεσολογγίου αφού ποτέ οι διοικήσεις τους δεν φρόντισαν να είναι εξωστρεφείς προς την τοπική κοινωνία.

Η ΑΝ.ΑΙΤ. ΑΕ για μένα ήταν μεγάλο σχολείο αφού εκεί γαλουχήθηκα, ευτυχώς ή δυστυχώς, με όλους τους εκλεγμένους αιρετούς της τοπικής δημοτικής και νομαρχιακής μετέπειτα περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύνταξη προϋπολογισμών και Τεχνικών Δελτίων Έργων και Υποέργων , διαχείριση αγροτικών επιδοτούμενων προγραμμάτων όπως το ΑγροτικόLeader , ΟΠΑΑΧ , διασυνοριακά προγράμματα όπως το Ελλάδα-Ιταλία, κοινωνικά προγράμματα, διαβουλεύσεις με δημάρχους και νομάρχες και πολλά άλλαενδιαφέροντα στη δουλειά αυτή. Ταυτόχρονα το 2009 -2011 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου πρόγραμμα MBA στη διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων ενώ από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα είμαι συνεργάτης - σύμβουλος και οικονομικός διαχειριστής των κοινωνικών προγραμμάτων « Βοήθεια Στο Σπίτι » , « Κ.Δ.Α.Π » των κοινωφελών επιχειρήσεων στους Δήμους Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας με 34άτομα προσωπικό. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας από το 2006. αφού στην ΑΝΑΙΤ ήμουν εξωτερικός συνεργάτης ως οικονομικός διαχειριστής του προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι, ενώ διατηρώ από το 2012 μελετητικό-λογιστικό γραφείο στην οδό Σπύρου Τρικούπη 10 ( έναντι ΟΤΕ ) έχοντας αναλάβει κυρίως τη σύνταξη και την υποβολή οικονομοτεχνικών μελετών στο ΕΣΠΑ. Τέλος λατρεύω τον αθλητισμό καιείμαι ιδρυτής του ΛΕΩΝ Αθλητικού Συλλόγου που δραστηριοποιείται σε τμήματα υποδομών –ακαδημίες μπάσκετ 6 έως 12 ετών – και δηλώνω κατηγορηματικά ότι πρώτιστος στόχος μου είναι η δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών άθλησης στο Δήμο που δυστυχώς σήμερα βρίσκονται σε απαράδεκτο επίπεδο. Με την σύζυγό μου Τατιάνα διατηρούμε εμπορικό μαγαζί εν ονόματι AMΠΑΛART στην οδό Λόρδου Βύρωνος 5 ( δίπλα στο Migato ), εμπορία υλικών συσκευασίας, είδη κορδέλας, είδη πάρτυ, είδη βάπτισης και γάμου κτλ.

Όραμά μου είναι να ενώσω το Μεσολόγγι με το Αγρίνιο, τον Αστακό και τη Βόνιτσα έτσι ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που θα αναδείξουν τα διαφορετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο κάθε Δήμος χωριστά, και θα μετατρέψουν την περιοχή μας σε κέντρο επισκεψιμότηταςεθνικής και διεθνούς εμβέλειας αλλά και τόπο μεγάλων επιχειρηματικών συνεργειών που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό θα είμαι μπροστάρης στη δημιουργία τοπικού γραφείου στις Βρυξέλλες το οποίο θα δουλεύει για το σύνολο του νομού μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

ΥΓ.1 Κάνω έκκληση σε εκείνους που είναι απογοητευμένοι ή νιώθουν αδικημένοι-μπορεί και να είναι- δεν πρόκειται για εθνικές εκλογές αλλά για τον τόπο μας μην συγχέετε το εθνικό-ευρωπαϊκό με το τοπικό επίπεδο. Εξάλλου έχεις την ευκαιρία να τιμωρήσεις το πολιτικό σύστημα ή εκείνον που θεωρείς ότι ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση την 26 Μαΐου, μην τιμωρήσει αδίκως την πόλη σου! Ας αφήσουμε τα κόμματα στην άκρη όπως μας άφησαν και εκείνα και ας ασχοληθούμε με το σπίτι μας.

ΥΓ.2 Τίποτα δεν κερδίζεται στην τύχη από μόνο του, χρειάζεται πλάνο συνοδευόμενoαπό συστηματική δουλειά, οξυδέρκεια, αποτελεσματικότητα, κατάλληλες συνεργασίες αλλά προπάντων το ΕΓΩ κάτω από το ΕΜΕΙΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ