Του Γιώργου Κιούση
Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στην πόλη της Ελευθερίας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού, λειτουργεί ένας ξεχωριστός πολιτιστικός φορέας, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», που εδώ και 15 χρόνια δραστηριοποιείται εξαιρετικά έντονα με συνεχείς πολιτιστικές δράσεις.
Για την υπόσταση του Πολιτιστικού αυτού Οργανισμού μάς μιλάει ο ιδρυτής και δημιουργός του, ο δικηγόρος Νίκος Κορδόσης.
- Τι είναι η «Διέξοδος»;
«Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ο "πυρετός" της αντιπαροχής είχε κορυφωθεί στην Ιερή Πόλη λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών, πληροφορήθηκα ότι πωλούνταν το σπίτι του αρχηγού της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων Θανάση Ραζηκότσικα. Επρόκειτο για ένα σπίτι προεπαναστατικό, για την τύχη του οποίου η πολιτεία είχε αδιαφορήσει. Σκέφθηκα λοιπόν, ως αυτόχθων Μεσολογγίτης, πως είχα υποχρέωση απέναντι στον τόπο των γονιών και των παππούδων μου, στον τόπο που είχα αποφασίσει να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ, να το αποκτήσω έτσι ώστε να μην γκρεμιστεί, να μη γίνει πολυκατοικία, αλλά ένας χώρος Πολιτισμού, ένας χώρος για την Τέχνη και την Ιστορία».
- Με συμβολισμό;
«Ηθελα να δείξω ότι από το σπίτι του αρχηγού της Εξόδου μπορεί να γεννηθεί μια πνευματική διέξοδος. Να γεννηθεί ένας χώρος όπου οι άνθρωποι, που δεν αρκούνται στην καθημερινότητα, θα βρίσκουν πραγματική διέξοδο και οι καλλιτέχνες τον ιδανικό χώρο για να εκθέτουν τα έργα τους, να χαρίζουν την απόλαυση της μουσικής τους και οι άνθρωποι του πνεύματος να εκφράζουν τις ιδέες, τις γνώσεις και το απόσταγμα των σκέψεών τους».
- Τι βλέπει ο επισκέπτης;
«Κατ' αρχήν στη "Διέξοδο" λειτουργεί το Ιστορικό Μουσείο που έχει στην κατοχή του διάφορες συλλογές με περίπου 7.000 εκθέματα από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι το πρώτο μισό του 20ού και οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με το Μεσολόγγι. Ομως όντας η "Διέξοδος" ένας πολυδύναμος πολιτιστικός οργανισμός, διοργανώνει συνεχώς περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, λογοτεχνικές και φιλολογικές συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, επιδείξεις, εκδόσεις, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες συναφείς εκδηλώσεις λόγου, τέχνης και ιστορίας».
- Πλούτος εκθεμάτων...
«Επί μία ολόκληρη δεκαπενταετία οπλισμένος από την παρότρυνση της γυναίκας μου αναζητώ σε όλη την Ελλάδα και επαναπατρίζω από το εξωτερικό οτιδήποτε σχετίζεται με την Ιστορία και το Μεσολόγγι ειδικότερα. Την έκδηλη αυτή αγάπη μου για τον τόπο, πάθος θα το έλεγα, τη συμμερίζονται και πάμπολλοι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες, οι οποίοι με ευγενικές δωρεές τους εμπλουτίζουν με κειμήλια προγόνων τους τις συλλογές του Μουσείου».
- Τα σχέδια της «Διεξόδου»;
«Ηδη σε ένα εξαιρετικό νεοκλασικό κτήριο, του οποίου παραχωρήθηκε η δωρεάν μακροχρόνια χρήση του, δημιουργούμε την Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 14 Ιουνίου. Στους στόχους μας περιλαμβάνεται και η δημιουργία του πρώτου Μουσείου Αλατος στη χώρα, το οποίο είχε ξεκινήσει σε έναν ιδανικό για το σκοπό αυτό χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος, αλλά συνεπεία της οικονομικής κρίσης σταμάτησαν, ελπίζουμε προσωρινά, οι εργασίες δημιουργίας του».
- Συμμετέχετε στις Γιορτές Εξόδου του Μεσολογγίου;
«Ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε. Αλλωστε από τη "Διέξοδο" ο δήμαρχος κηρύσσει την έναρξή τους. Φέτος σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και για το διάστημα από 29 Μαρτίου έως 11 Μαΐου θα πραγματοποιήσουμε την έκθεση με το τίτλο "Στα βήματα του Μάγερ". Πρόκειται για μια ιστορική εικαστική έκθεση, στην οποία θα παρουσιάσουμε πρωτότυπα φύλλα των εφημερίδων που εκδόθηκαν στο Μεσολόγγι κατά την εκατονταετία 1824-1924, τυπογραφικά στοιχεία, εργαλεία και μηχανές της περιόδου εκείνης, σωζόμενα τμήματα του τυπογραφείου της πρώτης ελληνικής εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά" που εξέδιδε ο Μάγερ, την πρώτη έκδοση του Εθνικού Υμνου, καθώς και επεξηγηματικά κείμενα για τη δημοσιογραφία και την τυπογραφία της εποχής».
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ