Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

"Ο Κουρσάρος" Μάγεψε τις καρδιές όλων με την καταπληκτική παράσταση του

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με την χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε με τεράστια επιτυχία, σε ένα κατάμεστο Τρκούπειο, τον Κουρσάρο (Il Corsaro). Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος της για την επέτειο των 190 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824.

Πρόκειται για την όπερα σε τρεις πράξεις του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901), ‘’Il Corsaro’’, η οποία είναι βασισμένη στην έμμετρη ΜυθιστορίαΟ Κουρσάρος «The Corsair» του Λόρδου Βύρωνα. Το Λιμπρέτο στα Ιταλικά έγραψε ο λιμπρετίστας του Βέρντι, Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε (1810-1876). Η Παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στην Τεργέστη στις 25 Οκτωβρίου 1848. - Η όπερα παρουσιάσθηκε σε μορφή αναλογίου, με πιάνο. Υπεύθυνος προετοιμασίας της παράστασης ήταν Ο Βαγγέλης Χατζησίμος, Τενόρος , Πρωταγωνιστής της Λυρικής Σκηνής.

 


Συμμετείχαν οι: Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος, Μυρτώ Μποκολίνη,υψίφωνος, Δημήτρης Ναλμπάντης, τενόρος, και Αρκάδιος Ρακόπουλος, βαρύτονος . Θαυμάσιοι μονωδοί, που ανήκουν στην νεότερη γενιά των λυρικών καλλιτεχνών και οι οποίοι διακρίνονται για την δυναμικότητα και την αγάπη τους για την μουσική. Στο πιάνο ήταν ο ταλαντούχος Μιχάλης Παπαπέτρου.

Για τον Κουρσάρο του λόρδου Βύρωνα μίλησε με εμπεριστατωμένο και φιλελληνικό λόγο ο διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής AndrewStauffer του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ο Καθηγητής A Stauffer, είναι πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας τηςΑμερικής, και διδάσκει στο ονομαστό πανεπιστήμιο για τις ανθρωπιστικές σπουδές του, Βιρτζίνια (University of Virginia).

Επίσης παρευρέθη ο Δρ. David Mc Clay, διευθυντής στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας και επιμελητής του αρχείου του Τζών Μάρρευ , προσωπικού εκδότη του Λόρδου Βύρωνα. Ο David Mc Clay, έφερε μαζί του ένα θησαυρό από σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα, για να τα δωρίσει στην βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας, της οποίας είναι επιστημονικός συνεργάτης.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου, με αναφορές στο έργο του σπουδαίου Ιταλού πρίγκιπα της Όπερας, Τζουζέππε Βέρντι, και στην συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου από το Μεσολόγγι και,την ευρύτερη περιοχή οι οποίοι καταχειροκρότησαν ενθουσιασμένοι τους καλλιτέχνες. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Π.Κατσούλης συνεχάρη την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου κ.Ροδάνθη Φλώρου καθώς και τους προσκεκλημένους για την εξαιρετική εκδήλωση, και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.