Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Από τη ΔΙΕΞΟΔΟ με την υψηλού επιπέδου έκθεση «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΡ - Ο Τύπος στο Μεσολόγγι 1824 -1924» η αυλαία των Γιορτών Εξόδου (VIDEO)




Για 15η συνεχόμενη χρονιά, η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων. για την 188η επέτειο της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου, στο Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ, με τα εγκαίνια της έκθεσης: «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΡ - Ο Τύπος στο Μεσολόγγι 1824 -1924».
Παρουσία πολυπληθούς κοινού για τα μηνύματα που εκπέμπει η έκθεση και για την αρτιότητα της οργάνωσής της, μίλησαν ο ιδρυτής της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, Νίκος Κορδόσης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, η Γενικής Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Μαριέττα Μινώτου, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, ο οποίος και κύρηξε την έναρξη των Γιορτών Εξόδου.
Στην ιστορική εικαστική έκθεση που διοργανώνεται με την συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου παρουσιάζονται για πρώτη  φορά ομαδοποιημένα,  εκατοντάδες πρωτότυπα φύλλα από τους τριανταπέντε τίτλους των εφημερίδων που εκδόθηκαν στο Μεσολόγγι. κατά την εκατονταετία 1824 – 1924.
Παράλληλα, στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται τυπογραφικά στοιχεία, εργαλεία και μηχανές της περιόδου εκείνης, σωζόμενα τμήματα του τυπογραφείου της πρώτης ελληνικής εφημερίδας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» που εξέδιδε ο Μάγερ, η πρώτη έκδοση του Εθνικού Ύμνου, ενημερωτικά κείμενα για την δημοσιογραφία και την τυπογραφία της εποχής καθώς και αναπαραγωγές «ιδιαίτερων» ειδήσεων προκαλούν το ενδιαφέρον και τον σχολιασμό των επισκεπτών.





Ξεχωριστή είναι η εμπειρία που έζησαν οι επισκέπτες όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να ακολουθήσουν τα «…βήματα του Μάγερ»,  τυπώνοντας το δικό τους αναμνηστικό  στις μικρές τυπογραφικές μηχανές του 19ου αιώνα οι οποίες λειτουργούν μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610)