Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Έπεα πτερόεντα…

Γράφει ο Κωστής Στεφανάτος

Εκδότης της εφημερίδας "Μεσολογγίτικα Χρονικά"

5 Σεπτεμβρίου 1997. Όλοι μας ίσως θυμόμαστε την ημερομηνία αυτή όταν ο τότε πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Χ. Α. Σάμαρανκ, ανακοινώσε ότι η Αθήνα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τότε πολλά έχουμε ακούσει για όσα συνέβησαν σε βάρος της χώρας μας με αποτέλεσμα το κόστος για την διεξαγωγή των αγώνων να εκτοξευθεί σε πρωτοφανή δυσθεώρητα ύψη. Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι σήμερα που ο ελληνικός λαός βιώνει μια σκληρή λιτότητα συνειδητοποιούμε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Θα διερωτηθείτε γιατί άραγε τα αναφέρω αυτά; Ο λόγος είναι η πρόθεση του Δήμου να διεκδικήσει η πόλη μας την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ερχόμενη αντιμέτωπη με τη Ζυρίχη! την Αγία Πετρούπολη! και τις δικές μας Ναύπλιο, Καλαμάτα και Τρίπολη.

​Πρόθεσή μας δεν είναι να κακολογήσουμε την πόλη μας ή την απόφαση του Δήμου. Όμως όσοι έχουν ταξιδέψει στις πιο πάνω πόλεις, μπορούν να κάνουν μια σύγκριση και να διαπιστώσουν ότι υστερούμε κατά πολύ, ακόμη και αυτών των μικρών ελληνικών πόλεων.


​Ο Δήμος προφανώς θα απαντήσει πως θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται. Δηλαδή; Θα ανοίξουμε τα Μουσεία (Αρχαιολογικό και τα ήδη υπάρχοντα που είναι κλειστά), θα δημιουργήσουμε την ψηφιακή απεικόνιση της Εξόδου, θα γκρεμίσουμε τα ετοιμόρροπα κτήρια, θα ασφαλτοστρώσουμε τους σακατεμένους δρόμους, θα καθαρίσουμε τα σήματα της Τροχαίας, θα γίνει σωστή και ξενόγλωσση σήμανση των οδών και αρίθμηση κτηρίων, θα κάνουμε πλαζ ( θα πάρουμε την Τουρλίδα από τα Τουριστικά Ακίνητα), θα κάνουμε λιμάνι με ακτοπλοϊκή σύνδεση, θα φτιάξουμε υδατοδρόμιο, η μαρίνα θα λειτουργεί με σωστά πρότυπα, θα κάνουμε άλση και πλατείες, θα πάρουμε την Πλώσταινα και θα την κάνουμε σωστή λιμνοθάλασσα για να μη μυρίζει και αναδύει θερμοκρασία. Επίσης θα γκρεμίσουμε τα σπίτια των παράνομων Ρομά στο Αιτωλικό και το Μεσολόγγι, θα ανακαινίσουμε τον συνοικισμό Αγίου Παύλου που αποτελεί ντροπή για την πόλη, θα βάλουμε φώτα στους περιφερειακούς δρόμους και θα φροντίσουμε να μην πλημυρίζουν, θα βάλουμε φωτεινούς σηματοδότες όπου χρειάζονται και θα κατασκευάσουμε ομοιόμορφους οικίσκους για τα εργαλεία των ψαράδων στο δίαυλο. Επιπλέον θα κάνουμε δρόμους προς τους αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν κλειστοί και θα διαπλατύνουμε τους δρόμους προς το δάσος του Ζυγού. Ασφαλώς θα έχουμε ΧΥΤΑ σε λειτουργία και πρόγραμμα Ανακύκλωσης. Σκουπίδια δεν θα υπάρχουν στους δρόμους. Θα κάνουμε μια πόλη αξιοζήλευτη .

Όμως όλες αυτές οι εργασίες και αρκετές άλλες απαραίτητες για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, για να γίνουν απαιτούν…χρήματα. Ο Δήμος όπως γνωρίζουμε όλοι, βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση το ομολογεί άλλωστε και η ίδια η Δημοτική Αρχή. Από πού λοιπόν θα βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα ; Μήπως γνωρίζουν ότι το ΕΣΠΑ 2014 – 2021 θα δοθεί ολόκληρο στο Μεσολόγγι και εμείς δεν το ξέρουμε; Μήπως θα βρεθούν από δάνεια που θα πληρώσει αργότερα ο απλός λαός (βλέπε Ολυμπιακούς Αγώνες) ; Μήπως τελικά όλα αυτά είναι όνειρα και «έπεα πτερόεντα»;

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Μεσολογγίτικα Χρονικά"