Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μ. Τριανταφύλου: "σταματήστε να παίζεται με τις ζωές των εργαζομένων". Ερώτηση για την επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και προς τον Υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, για το θέμα της επανατοποθέτησης εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Η κ. Τριανταφύλλου κατηγορεί για λάθη, ολιγωρία και εγκληματική προχειρότητα το Υπουργείο Παιδείας και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων.

 

Η Ερώτηση αναλυτικά έχει ως εξής:

 

Προς

- Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

-Υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Επανατοποθέτηση εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο, που αφορά στις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, γεγονός που θα επιφέρει απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων και την παράδοση μεγάλου μέρους των υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το κράτος, στους ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, στις 22 Μαρτίου, λήγει η οκτάμηνη διαθεσιμότητα εκατοντάδων καθηγητών.

Συγκεκριμένα για το νομό Αιτωλοακαρνανίας ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης σύμφωνα με το ΦΕΚ 3318/τευχ.Β΄/27-12-2013 ήταν να προκηρύξει 5 θέσεις νοσηλευτών κατηγορίας ΠΕ .

Μετά από δυο μήνες σχεδόν, η κυβέρνηση με το ΦΕΚ 479/τευχ. Β’/26-2-2014 προκηρύσσει συνολικά 200 θέσεις Βοηθών Νοσηλευτών σε Νοσοκομεία, δηλαδή, θέσεις τυπικών προσόντων απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Συγκεκριμένα για το νομό Αιτωλοακαρνανίας προκηρύσσει 6 θέσεις βοηθών νοσηλευτών κατηγορίας ΔΕ, παρόλο που ήταν γνωστό ότι οι θέσεις αυτές δεν μπορούσαν να καταληφθούν από τους εκπαιδευτικούς που τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, διότι όλοι αυτοί ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ (απόφοιτοι πανεπιστημίου) ή ΤΕ (απόφοιτοι ΤΕΙ) και εκ του τίτλου σπουδών τους δεν μπορούν να κατέχουν την απαραίτητη άδεια άσκησης επαγγέλματος Βοηθού Νοσηλευτή. Στην συνέχεια η κυβέρνηση με το ΦΕΚ 662/ τευχ. Β’/18-3-2014 τρείς μέρες πριν την λήξη της διαθεσιμότητας μετατρέπει τις θέσεις αυτές στο ορθό, δηλαδή σε θέσεις Νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ. Δίνεται και 3ήμερη (!) προθεσμία στους εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις αυτές, που λήγει την παραμονή (!) της απόλυσής τους και προκηρύσσει μόνο 1 θέση νοσηλευτών κατηγορίας ΠΕ για όλο τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Εδώ αναδεικνύεται η απίστευτη ολιγωρία και εγκληματική προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί άλλο να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων και επίσης να λάβει υπόψιν ότι ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση όπως ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με 18 εκπαιδευτικούς με ειδικότητα νοσηλευτών να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα δεν μπορεί να χρειάζεται μόνο ένα νοσηλευτή ειδικότητας ΠΕ.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Γιατί όλη αυτή η καθυστέρηση στην προκήρυξη των θέσεων για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα; Όλες έχουν προκηρυχτεί μετά την πάροδο πέντε και πλέον μηνών απραξίας της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας.

 

2. Γιατί τόσα λάθη στις προκηρύξεις; Ακόμη και η τελευταία προκήρυξη 3 μέρες πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας είχε και αυτή πολλά λάθη.

Γιατί όλος αυτός ο εμπαιγμός και η προσβολή της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών, που διορίσθηκαν στις θέσεις τους με νόμιμες και αδιάβλητες διαδικασίες (επετηρίδα, πίνακες, ΑΣΕΠ) και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χωρίς καμία εκ των προτέρων αξιολόγηση; Γιατί όλες αυτές οι αλλαγές στην διαχείριση προσωπικού για το νομό Αιτωλοακαρνανίας;

3. Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβείται ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή κανένας από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να μην απολυθεί;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Τριανταφύλλου Μαρία