Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Β. Μπρούμας: "Χρειάζονται άλλοι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι"

Γράφει ο Βασίλης Μπρούμας

Υπ. Δήμαρχος Μεσολογγίου με τη "Συμμαχία Δημοτικής Αναγέννησης"

Με δεδομένο το «απορώ και εξίσταμαι» της τοπικής μας κοινωνίας και αφορμή το αυτονόητο ενδιαφέρον του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων Ι.Π.Μεσολογγίου, επιθυμούμε να τοποθετηθούμε και να συμβάλουμε από την πλευρά μας στη βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου, μην περιορίζοντας τη σχετική συζήτηση σε επιδερμικό μόνο επίπεδο.

Με κάθε σοβαρότητα, τώρα που τέλειωσαν και οι απόκριες, κι ας μην σπεύσουν ορισμένοι να θεωρήσουν ότι αστειευόμαστε, υποστηρίζουμε ότι πραγματικά υπάρχει όχι μόνο χώρος αλλά και ουσιαστική ανάγκη για άλλες δύο σοβαρές υποψηφιότητες στο δήμο μας. Και εξηγούμαστε. Κρίνοντας φαινομενικά κάποιος μπορεί να πει ότι πρόκειται μέχρι τώρα για το απόλυτο μπάχαλο σχετικά με τις δημαρχιακές υποψηφιότητες. Δεν είναι όμως έτσι. Τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα με τους 11 υποψηφίους δημάρχους, αν διεισδύσουμε και δούμε λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια. Πριν το πώς, το τι και το γιατί, εν προκειμένω, προηγείται το ποιος. Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις.

Ας μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα, ειλικρινά, απροκατάληπτα και ψύχραιμα. Υπάρχουν μέχρι τώρα 11υποψήφιοι δήμαρχοι για το δήμο. Τρεις δεξιοί, ένας κεντροδεξιός, τρεις κεντροαριστεροί, τρεις αριστεροί και ένας ακροδεξιός. Επιμένουμε πρωτίστως στο πολιτικό και όχι στο κομματικό κριτήριο, χωρίς να χρειάζεται νομίζουμε να επεκταθούμε περαιτέρω και να εξειδικεύσουμε τοπικά επ’ αυτού τούτη τη στιγμή. Καταλαβαίνουμε τίποτα από αυτήν την κατάταξη ως προς το συγκεκριμένο ουσιαστικό μας ζητούμενο; Όχι και πολλά πράγματα, είναι αλήθεια. Προχωράμε έτσι στη χρήση κι άλλων κριτηρίων αξιολόγησης, κατάταξης και επιλογής. Να συμφωνήσουμε ότι ναι μεν το γενικό πολιτικό κριτήριο έχει οπωσδήποτε τη σημασία του και στις δημοτικές εκλογές, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η ικανότητα, η αξιοσύνη, το ήθος, η γνώση, η εμπειρία και η αφοσίωση του υποψηφίου στον τόπο, είναι σημαντικότατα κριτήρια επιλογής. Το γνωρίζουν καλά αυτό οι δημότες εκ των πραγμάτων και αδιάψευστα.

Για τον δήμο Ι.Π.Μεσολογγίου όμως, πέραν των ανωτέρω, έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία το αναντικατάστατο και απαράβλεπτο κριτήριο της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Και εδώ ακριβώς είναι τα δύσκολα και καραδοκεί πάντα ο σοβαρός κίνδυνος για το δήμο της υπερπλήρωσης των κριτηρίων από υποψηφίους, για να τα πούμε πιο χαλαρά για όσους πραγματικά δυσκολεύονται και γι’ αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν: των δύο κριτηρίων «ρεζίλι των σκυλιών» και «γέλιο της αρκούδας»! Και επειδή πρέπει σε όλα εν τέλει να πρυτανεύει η σοβαρότητα, αναγκαία δύο ακόμη: αυτών της αηδίας και της απέχθειας.

Δεν είναι άσχετη λοιπόν η «υπερπροσφορά» υποψηφίων δημάρχων στο Μεσολόγγι, διαπιστώνοντας ή διαισθανόμενοι ορισμένοι το σχετικό κενό και σπεύδοντες να το καλύψουν. Και ως προς αυτό, ευτυχώς που υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι, τουλάχιστον έτσι διαζώζεται η τιμή και η περηφάνια αυτού του ιερού δήμου. Γιατί; Οι τέσσερις εκ των υποψηφίων είναι πατενταρισμένοι κομματικοί που παίρνουν εντολές απευθείας από κομματικά γραφεία και γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για το Μεσολόγγι με το δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων στο νομό. Σημαντικό και αξιοσημείωτο λοιπόν που οι 7 εκ των 11 δεν βασίζονται στα κόμματα. Δύο εκ των 11 είναι «πολιτικοί κωλοτούμπες» και ήδη πολιτικά εξευτελισμένοι. Ένας πρώην υποτακτικός και παρατρεχάμενος του αγρινιοπασοκολαμόγιου, τώρα απαδεικνυόμενος ήδη και εντελώς άτολμος και άβουλος. Ένας φέρει αρνητικό φορτίο ως «κολλητός» της παλιάς αμαρτωλής εξουσίας. Ένας «πολιτικό απολίθωμα του παρελθόντος». Κι αν συνυπολογίσουμε και άλλα αντικειμενικά κριτήρια η συζήτηση θα πάει μακριά, αλλά έτσι κι αλλιώς το συμπέρασμα δεν αλλάζει: σύμφωνα και μόνο με τα ήδη αναφερθέντα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού, οι συνυποψήφιοι δήμαρχοι Ι.Π.Μεσολογγίου από τους συγκεκριμένους11, θα δυσκολευόμαστε να φτάσουμε τον αριθμό 2, βίας 3! Ναι, καλά διαβάσατε, δύο βίας τρεις υποψήφιοι! Και βέβαια οι δημότες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί. Φως φανάρι. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε σοβαρά, τόσο για να έχει ενδιαφέρον η προεκλογική αντιπαράθεση όσο και για να μπορέσουν οι δημότες να επιλέξουν τον «πραγματικά καλύτερο», θα ήταν καλό αν υπήρχαν άλλες δύο σοβαρές υποψηφιότητες στο δήμο μας.

Και κάτι τελευταίο. Ναι, έχει προτεραιότητα και σημασία η κατάρτιση των ψηφοδελτίων μας σ’ αυτή τη φάση, αλλά δεν νομίζουμε ότι αρμόζει και αξίζει η ιδιότυπη σιωπή των συνυποψηφίων και του Τύπου, σαν να φαίνεται πως πάνε να τη βγάλουν «στη μούγκα» ως προς την ουσία των δεδομένων και ζητουμένων σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Σύμφωνοι, υπάρχει χρόνος μπροστά μας. Να κι άλλο ένα κριτήριο που εμείς μπορούμε να προτείνουμε και το πληρούμε. Την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς περιστροφές και υποκρισίες. Όλα στο φως, χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Είπαμε και λαλήσαμε και αμαρτίαν ουκ έχωμεν…