Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η Αιτωλοακαρνανία τιμώμενη περιοχή στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού

Με τιμώμενη περιοχή την Αιτωλοακαρνανία, ξεκινά την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009, το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού που θα πραγματοποιηθεί στον Εκθεσιακό Χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς).
Για την άρτια συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν αρκετές οργανωτικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και των τυροκόμων που θα πάρουν μέρος στην έκθεση.
Σε σχετική δήλωσή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος αναφέρει τα εξής:

«Η Αιτωλοακαρνανία, παραδοσιακός εκπρόσωπος της αγροτικής παραγωγής, μετασχηματίζεται.
Από καθαρά γεωργική περιοχή προσανατολίζεται και σε άλλους τομείς παραγωγικής δράσης.
Σήμερα, ο τομέας που εμφανίζει δυναμική πορεία είναι αυτός της κτηνοτροφίας, ο οποίος πλέον έχει καταστεί μοχλός τής οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Η τοπογραφία της περιοχής και η εξαιρετική βιοποικιλότητα που τη συνοδεύει, αποτελούν τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσδίδουν στα κτηνοτροφικά μας προϊόντα την εξαιρετική τους ποιότητα.
Διαθέτουμε σήμερα το 10% περίπου του συνολικού ζωικού κεφαλαίου της χώρας σε αιγοπρόβατα και το 8% σε βοοειδή ενώ ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι και η χοιροτροφία με 1200 περίπου χοιροτροφικές μονάδες και 30000 χοιρομητέρες.
Παρ’ όλα αυτά υστερούμε, κυρίως στη μεταποίηση και στην επεξεργασία των εξαίσιων προϊόντων που παράγουμε.
Μολονότι έχουμε ποιοτικό γάλα και σημαντική ποικιλία τυριών, αυτά δεν είναι επώνυμα και επομένως δεν φθάνουν - στο βαθμό που θα έπρεπε αλλά και τους αξίζει - στις αγορές της χώρας και του κόσμου όλου.
Η κτηνοτροφία της Αιτωλοακαρνανίας, τα ποιοτικά και βραβευμένα παραγόμενα προϊόντα της, όπως η φέτα, η γραβιέρα, το ανθότυρο, το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα και ακόμη το γιαούρτι - συμβατικής και βιολογικής προέλευσης - χρειάζεται να γίνουν γνωστά στο πλατύ αγοραστικό κοινό της πατρίδας μας.
Υπάρχουν δυσκολίες, τις γνωρίζουμε, όμως έχουμε την πεποίθηση πως δεν είναι ανυπέρβλητες.
Θέλουμε η κτηνοτροφία να οργανωθεί για να κατακτήσει τις αγορές.
Να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, εγχώριων και ξένων. Είμαστε βέβαιοι πως η τυποποιημένη επεξεργασία, η πιστοποιημένη μεταποίηση και η συστηματοποιημένη εμπορική προώθηση των προϊόντων θα προσδώσουν πολλαπλασιαστικά πλεονεκτήματα στις παραγωγικές δομές του τόπου, στα εισοδήματα και την απασχόληση.
Η κτηνοτροφία του νομού μας έχει παρόν και μπορεί, με τη συνεργασία όλων, να έχει ένα λαμπρό μέλλον».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στις 18:00 μ.μ. και θα είναι ανοικτή έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009.