Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Τίνα Μπιρμπίλη: "και Για μας το περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο κάθε πολιτικής"


Μάχη με το χρόνο για την ηγεσία του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος
Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα η παραλαβή του Υπουργείου



Ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τσακανίκα
Πολύ φορτωμένο ήταν το πρόγραμμα των μελών της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ειδικά της τριάδας του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου έγιναν δυο τελετές, εξαιτίας των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.
Στη Μεσογείων, ο πρ. Υπουργός κ. Χατζηδάκης υποδέχθηκε την νέα Υπουργό και τους Υφυπουργούς όπου και μίλησε για το έργο στον τομέα της Ενέργειας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρχε για την τελετή στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην οδό Αμαλιάδος, μιας και ήταν και η τελευταία εμφάνιση του κ. Σουφλιά, ως εν ενεργεία πολιτικού.
Ο Θεσσαλός Υπουργός, δεν ξέχασε, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει αναφορές στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου σε σύσκεψη που είχε μαζί με τον απερχόμενο Υφυπουργό κ. Καλογιάννη και την ηγεσία του νέου Υπουργείου κι αυτό γιατί γνωρίζει την θέση του Θάνου Μωραΐτη. Για το θέμα πάντως υπήρξε συζήτηση στη σύσκεψη αυτή.
Στη συνέχεια, ακολούθησε χαιρετισμός του πρ. Υπουργού, όπου κι έγιναν εκτενείς αναφορές στο έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ στο τομέα του Περιβάλλοντος-Χωροταξίας και ειδικότερα την ενσωμάτωση οδηγιών, την μείωση των καταγγελιών σε βάρος της χώρας, την απορροφητικότητα των προγραμμάτων, τις κλιματικές αλλαγές, την ανακύκλωση, τα απόβλητα, τους υδατικούς πόρους, τα ειδικά χωροταξικά, το κτηματολόγιο κλπ. Παράλληλα δεν παρέλειψε να σημειώσει πως το ΥΠΕΧΩΔΕ δέχθηκε πολλές φορές άδικη και κακόβουλη κριτική.
Η νέα Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ήταν ολιγόλογη και σημείωσε στην αντιφώνησή της πως «...η καταγραφή των λύσεων που δίνονται στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα γίνεται από τους πολιτικούς κρίνεται όμως από τους πολίτες και για μας το περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο κάθε πολιτικής αν θέλουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Είναι μέρες μελέτης και συντονισμού που θα γίνει πρωτίστως με τα στελέχη του νέου Υπουργείου.»
Αντικείμενο-πρόκληση είναι αυτό που περιμένει τον Θάνο Μωραΐτη, μιας και πιθανότατα αναλαμβάνει περιβάλλον και χωροταξία (ΠΕΧΩ) καθώς και τα δάση, που μεταφέρονται στο νέο Υπουργείο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων που παράλληλα θα τύχει και μεγάλης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Σχετικές ανακοινώσεις ως προς τις αρμοδιότητες θα γίνουν αύριο ενώ οι συσκέψεις στο νέο Υπουργείο, είναι συνεχείς.
Μετά την τελετή στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Μωραΐτης δήλωσε: «Το Υπουργείο είναι νεοσύστατο και έχει υψηλούς στόχους. Το περιβάλλον για μας δεν είναι μόνον σύνθημα ή μια ωραία κουβέντα, αλλά ένας μεγάλος στόχος. Εκεί θέλουμε πράγματι να υπηρετήσουμε το άλλο μοντέλο για τη χώρα μας. Ένα εναλλακτικό μοντέλο που θα μπορέσει πράγματι να αλλάξει τη μοίρα του τόπου.»