Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Αντιγριπικοί εμβολιασμοί σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα διενεργήσει αντιγριπικά εμβόλια για την εποχική γρίπη στους ανασφαλίστους του Νομού, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22-10-2009, από τις 8:30 π.μ. έως 12:00 το μεσημέρι, στο Τμήμα Υγείας Αγρινίου (1ο χλμ Εθνικής οδού Αγρινίου - Αντιρρίου πάνω από τα ΚΤΕΛ τηλ:2631029403, 2641363450).
Οι δεύτεροι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23/10/2009, από τις 8:30 π.μ. έως 12:00 το μεσημέρι, στο Μεσολόγγι στη Διεύθυνση Υγείας (Σταυροπούλου 31 - ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ τηλ:2641364109, 2631364107).
Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λόγω της εμφάνισης της νέας γρίπης από τον ιό Α/Η1Ν1,οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως διαμορφώθηκαν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα ,είναι οι εξής:
Υγιή παιδιά 6 μηνών – 5 ετών, για την αποφυγή ταυτόχρoνης νόσησης από διαφορετικούς τύπους του ιού της γρίπης.
Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Οι πάσχοντες από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες .
Οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο με σοβαρές καρδιοαιμοδυναμικές διαταραχές.
Οι πάσχοντες από ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ).
Οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια ( π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Οι πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια.
Μεταμοσχευθέντες.
Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.
Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων ,οίκων ευγηρίας κ.α.)
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κλπ)
Οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία και την χοιροτροφία (εκτροφείς. σφαγείς κλπ) περιλαμβανομένου και του εποχικού προσωπικού.
Ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών στοχεύει στην αποφυγή συν-λοίμωξης από το στέλεχος Η5Ν1 που κυκλοφορεί στα ζώα και από το στέλεχος Η1Ν1, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον ανασυνδυασμό του ιού και την εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους δυνητικά πανδημικού.
Παρακαλούνται όσοι ανασφάλιστοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και επιθυμούν να εμβολιασθούν με το αντιγριπικό εμβόλιο να προσέλθουν στις αναφερόμενες υπηρεσίες τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ανασφαλίστου.
Εμβόλια για τους ανασφαλίστους θα χορηγηθούν και από τα Κέντρα Υγείας του Νομού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με την γνωστή διαδικασία: συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό και προμήθεια από τα φαρμακεία στις ομάδες υψηλού κινδύνου.