Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Καταπληκτικές ερμηνείες και συγκινητικές στιγμές στο 5ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»




Στη διάδοση και ανάδειξη της πολιτισμικής αξίας της ελληνικής και διεθνούς χορωδιακής μουσικής αλλά και στο ότι αποτελεί μία σημαντική διοργάνωση, που κάθε φορά, προσθέτει σε πολιτιστικό κεφάλαιο όχι μόνο στη Ναύπακτο, αλλά και στην Ελλάδα συνολικά, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης στην τοποθέτησή του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (16.10.09), στην έναρξη του 5ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Παπαθανάσης: «Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου, που είναι αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη, του Μουσικοσυνθέτη, που με τους αγώνες του, για τη Δημοκρατία και τον Άνθρωπο, υμνεί τη Ρωμιοσύνη, δίνει αξία μοναδική, στην πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας και αναδεικνύεται πλέον σε ένα διαχρονικό θεσμό».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση λέγοντας ότι «είμαι συγκινημένος αφού από την αρχή συμμετείχα ενεργά στην προσπάθεια να καταστεί θεσμός».
Το 5ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με τη μεγάλη συναυλία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου, και με σολίστες την Σοφία Μιχαηλίδη, το Δημήτρη Μπάση, τον Θόδωρο Δημοσθένους και τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, που ερμηνεύσαν κύκλους τραγουδιών από τα έργα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΖΟΡΜΠΑΣ.
Στο πιάνο συνόδευε η Ζιζή Κορκοντζέλου και διηύθυνε ο μαέστρος της Χορωδίας ΤΟΝΤΟΡ ΚΑΜΠΑΚΤΣΙΕΦ.
Τον Μαέστρο της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου ΤΟΝΤΟΡ ΚΑΜΠΑΚΤΣΙΕΦ βράβευσε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης για τη μεγάλη του προσφορά, καθώς επίσης και τον παρουσιαστή της πρώτης βραδιάς Κώστα Κωτούλα για τη συμβολή του στην άρτια παρουσίαση των διοργανώσεων.
Ο Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου Γιώργος Βαρελάς απένειμε τιμητική διάκριση στην πιανίστρια Ζιζή Κορκοντζέλου για την προσφορά της στο Φεστιβάλ και στη Μικτή Χορωδία.
Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου διαγωνίστηκαν χορωδιακά σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα.
Η Κριτική Επιτροπή που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα το βράδυ της ίδιας μέρας, αποτελείτο από τους Χρήστο Λεοντή, Νότη Μαυρουδή και Σταύρο Μπερή.
Το πρώτο βραβείο απένειμε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Κούμπιος στο Ωδείο Τούμπας Κ. Ματσίγκου, το δεύτερο βραβείο απένειμε εκπρόσωπος της Γέφυρας ΑΕ στη Χορωδία Μαρσύας , ενώ το τρίτο βραβείο στο Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ» ο Πρόεδρος της ΑΝΝΑ Άγγελος Σταυρόπουλος.