Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Κορυφώνονται στη Ναύπακτο οι εκδηλώσεις για την 438η Επέτειο της Ναυμαχίας του Lepanto

Συνέντευξη τύπου για τις εκδηλώσεις της 438ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. έγινε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009 στα γραφεία της ΑΝ.ΝΑ.
Στην συνέντευξη ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης μεταξύ άλλων είπε:
''νιώθουμε υπερήφανοι αλλά και ταυτόχρονα υποχρεωμένοι, να δώσουμε μέσω των αναβαθμισμένων εκδηλώσεων το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και εθνοτήτων. Είναι σημαντικό όσοι έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία να είναι σήμερα συνεργάτες και φίλοι στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που αποτελεί πλέον ενεργό κομμάτι ενός πολυπολικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου.''
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου Νίκος Κούμπιος ο οποίος αναφέρθηκε στα εξής : '' Ο Δήμος Ναυπάκτου και ειδικότερα η Αναπτυξιακή του Εταιρία έδωσαν τεράστια βαρύτητα σε αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις και πετύχαμε το όνομα της Ναυπάκτου να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα τον περασμένο χρόνο έγραψαν και πρόβαλαν σύσσωμα τα ΜΜΕ και ειδικότερα ο Αθηναϊκός τύπος καθώς και οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιταλίας και Ισπανίας τις περσινές εκδηλώσεις. Προσπαθήσαμε να δώσουμε υπόσταση και ουσία στο κοινό όραμά μας, η Ναύπακτος να μετατραπεί σε πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο''.
Μεταξύ άλλων μίλησε και για την παρουσία στις εκδηλώσεις του διεθνούς φήμη Καθηγητή de Mattei ειδικού μελετητή της Ναυμαχίας, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με πέρυσι, όπου η παρουσία της κας Αρβελέρ επικύρωσε με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της Ναυμαχίας και των εκδηλώσεων.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΝΑ Άγγελος Σταυρόπουλος ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετέχουν στην Ναυμαχία παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου.
Συγκεκριμένα ανέφερε: ''Με στόχο την ανάδειξη της καταλυτικής σημασίας -για την ιστορία και τον πολιτισμό- της ιστορικής ναυμαχίας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1571, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τριήμερο 9, 10 και 11 Οκτωβρίου.
Φέτος, στον εορτασμό θα συμμετάσχουν σχήματα από χώρες που συμμετείχαν στην ναυμαχία της Ναυπάκτου όπως: η 25μελής ομάδα θεατρικών και ιστορικών αναπαραστάσεων CERS, οι Circolo Canottieri Diadora, οι group val d'akragas και οι Spelonca από την πόλη Arquata del Tronto καθώς και πολυπληθής ομάδα από την Κροατία. Στις εκδηλώσεις δε θα παρευρεθούν και οι Πρέσβεις Ιταλίας, Κροατίας και Μάλτας".
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Παρασκευή 9/10
Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί ένα εκπληκτικό πισωγύρισμα στο χρόνο από τους CERS, την ομάδα θεατρικών και ιστορικών αναπαραστάσεων όπου με ενδυμασίες εποχής και θέμα ''Η καθημερινή ζωή πριν τη Ναυμαχία'' θα δώσουν το στίγμα της εποχής της Ναυμαχίας.
Για πρώτη φορά φέτος θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελληνοιταλική γαστρονομία καθώς σεφ από το Παλέρμο θα μαγειρέψουν αυθεντικές γεύσεις εκείνης της εποχής αλλά και τοπικές συνταγές από την Μαρία Λόη.
Μάλιστα θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη διάλεξη των διανομείων των γαλέρων εκείνης της εποχής από τον καθηγητή MANISCALCO PIETRO. Όλα αυτά θα λάβουν χώρα στο Λιμάνι της Ναυπάκτου την Παρασκευή στις 18:00.
Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του λευκώματος στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης ''Από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη έως τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, οκτώ Αιτ\νες Πρωθυπουργοί''.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Παν\μίου , η κα. Παναγιώτα Δακαλάκη, Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτ\νίας και ο κ. Νίκος Χιδίρογλου, δημοσιογράφος ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο Τάσος Σταυρόπουλος, δημοσιογράφος.
Στις 9:15 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση από μαθητές όπου οι λαμπαδηφόροι και οι τυμπανιστές θα γυρίσουν το ρολόι στο 1571.
Σάββατο 10 Οκτωβρίου
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009 στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή έναρξης όπου θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και ξένων αντιπροσωπειών.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία από τον καθηγητή Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Παν\μιου της Ρώμης de Mattei με θέμα ''Από τον Κωνσταντίνο το Μέγα στη Ναύπακτο: Σκέψεις πάνω σε μια ιδεώδη συνέχεια''.
Ο καθηγητής de Mattei γεννήθηκε το 1948 στη Ρώμη. Αποφοίτησε από Παν\μιο της Ρώμης, με άριστα. Φοίτησε στη σχολή του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ιταλίας και είναι καθηγητής Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Παν\μίου της Ρώμης. Είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με ειδικότητα στη Φιλοσοφία. Επίσης, είναι Πρόεδρος του ιδρύματος Lepanto και μέλος της ιταλικής ακαδημίας του Παν\μίου Columbia της Νέα Υόρκης.
Στις 17:00 το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σκακιστικός αγώνας, πρώτο τουρνουά blitz Lepanto, στην αίθουσα Ναυπακτία, ενώ στις 20:20 θα ζήσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, την φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θα εξελιχθεί σε ένα υπερθέαμα με ιππότες στο φρούριο του λιμανιού, αφήγηση του ιστορικού, χορευτικά και μουσική πανδαισία σε σκηνοθεσία Ιώνα Κεχαγιόγλου.
Κυριακή 11 Οκτωβρίου
Επίλογος των εκδηλώσεων θα είναι η επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 11\10 στο λιμάνι της Ναυπάκτου, η ρίψη στεφάνων καθώς και η αποκαλυπτήριος τελετή αναμνηστικής πλάκας στο Πάρκο Θερβάντες από τον εξοχότατο Πρέσβη της Μάλτας κ.Saviour Falzon