Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Θ. Μωραΐτης: "Το περιβάλλον πρωταγωνιστής"




Κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία των καμένων περιοχών


«Το περιβάλλον ήταν για την Πολιτεία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο γραφικός συγγενής. Για εμάς θα είναι ο πρωταγωνιστής. Και ο πήχης πρέπει να τεθεί ψηλά. Να διαχειριστούμε το περιβάλλον, ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία του και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε τη χρησιμότητα του στην κοινωνία και τη συνεισφορά του στην οικονομία. Και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και τους πόρους που μας διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Αυτά επισημαίνει σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης.
Όπως είναι γνωστό, κατά την ομιλία της, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη περιέγραψε τέσσερις βασικές προτεραιότητες για το νέο Υπουργείο:
(1) Κλιματική αλλαγή με προετοιμασία προς την Κοπεγχάγη,

(2) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και εξοικονόμηση με στόχο η χώρα μας να ανταποκριθεί στο στόχο παραγωγής 20% της ενέργειας από ΑΠΕ και επανεξέταση των αιτήσεων που λιμνάζουν,

(3) Δάση και προστατευόμενες περιοχές με σύνταξη δασικών χαρτών σε ορίζοντα τριετίας και

(4) Αστική αναγέννηση και αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση.
Το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου και ένα από τα πρώτα της κυβέρνησης, που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αφορά στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα δάση και την προστασία των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και την απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών στις πληγείσες περιοχές έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες με κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες και θα περιγράφονται.
«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην ανομία στα καμένα της Αττικής αλλά και σε καμία άλλη περιοχή της χώρας που έχει πληγεί ή θα πληγεί στο μέλλον. Όσοι ονειρεύονταν πάρτυ ανομίας πάνω στα καμένα…ας το ξεχάσουν. Και με το νομοσχέδιο αυτό, κάνουμε το πρώτο βήμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας στα ελληνικά δάση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης.