Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Μια διαφορετική προσέγγιση της φιλοσοφίας για τον εορτασμό των εθνικών επετείων


Με την έκδοση του Λευκώματος "Λουκής Ακρίτας - Κύπρος και 'Έπος του '40", τα εκπαιδευτήρια Γείτονα συμβάλουν ουσιαστικά στη μύηση των μαθητών στο θέμα και στο πνεύμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό στίγμα για την παιδαγωγική και πολιτιστική φιλοσοφία του εορτασμού των εθνικών επετείων από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Κι αυτό διότι για τον εορτασμό του «ΟΧΙ» τα εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ αφιέρωσαν τον εορτασμό στον Λουκή Ακρίτα και διοργάνωσαν εκδήλωση στην οποία Πάτροκλος Σταύρου, πρ. υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίλησε για τον Λουκή Ακρίτα και τη συμμετοχή της Κύπρου στο μεγάλο ΟΧΙ του '40.
Στην ίδια εκδήλωση ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης διάβασε τους ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ του Λουκή Ακρίτα, ενώ η μαθητική χορωδία του σχολείου, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Πίσσα, παρουσίασε μέρος του 'Άξιον Εστί των Ελύτη-Θεοδωράκη, καθώς και το τραγούδι του Μάριου Τόκα: Η δική μου πατρίδα σε στίχους της Τουρκοκύπριας ποιήτριας Νεσιέ Γιασίν.
Όσον αφορά το Λεύκωμα " Λουκής Ακρίτας - Κύπρος και 'Έπος του '40" περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Τις ιστορικές διακηρύξεις των Ελλήνων πνευματικών ανθρώπων: Έκκληση & Μανιφέστο εναντίον της φασιστικής εισβολής στην Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου 1940
- Κείμενα των Πέτρου Παπαπολυβίου, Καθηγητή Ιστορίας Παν/μίου Κύπρου, για τη συμμετοχή των Κυπρίων στο 'Έπος του '40 και Παναγιώτη Μανιώτη, φιλολόγου Εκπ/ρίων ΓΕΙΤΟΝΑ, για τη ζωή και το έργο του Λουκή Ακρίτα
- Τέσσερα αποσπάσματα απ' τους ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΟΥΣ του Λουκή Ακρίτα
- Μικρό απάνθισμα ποίησης για τους αγώνες και τις αγωνίες της Κύπρου Ελλαδιτών και Κυπρίων ποιητών: Μιχαηλίδη, Μόντη, Παλληκαρίδη, Θ. Πιερίδη, N. Κρανιδιώτη, Χαραλαμπίδη, Ρίτσου και Σεφέρη.


Σημειώνουμε τέλος ότι η εκδήλωση αυτή απέκτησε και «μεσολογγίτικο» ενδιαφέρον αφού η κ. Έλενα Ακρίτα έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί εκ μέρους του δημάρχου Μεσολογγίου για την τοποθέτηση της προτομής του Λουκή Ακρίτα στην ομώνυμη πλατεία στο τέλος της οδού Κύπρου (σ.σ. απέναντι από τα σχολικά συγκροτήματα των λυκείων και του 2ου δημοτικού) αλλά και για το γεγονός ότι ο εκ των συγγραφέων του λευκώματος είναι ο μεσολογγίτης φιλόλογος Παναγιώτης Μανιώτης.