Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν και φέτος τη Ναύπακτο για το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων της 438ης ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου













Χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν και φέτος τη Ναύπακτο για το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων της 438ης ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, στις 09,10 και 11 Οκτωβρίου 2009. Η πόλη μετατράπηκε σε μια τεράστια σκηνή με πολλά και διαφορετικά δρώμενα.
Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου να απολαύσουν μουσικοχορευτικά θεάματα και να δουν την «καθημερινή ζωή πριν από τη Ναυμαχία» από την ομάδα θεατρικών και ιστορικών αναπαραστάσεων CERS. Ταυτόχρονα ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων μεταξύ Ναυπάκτου και Παλέρμο με αυθεντικές συνταγές και με την υπογραφή κορυφαίων Σικελών σεφ από την ομάδα CIBUS, καθώς και η διάλεξη των διανομείων των γαλέρων που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο κ. Maniscalco Pietro έδωσαν ξεχωριστό τόνο, ενώ το ίδιο βράδυ, οι λαμπαδηφόροι, οι τυμπανιστές, οι τοξότες, οι ναύτες και οι ιππότες εποχής από την Κροατία και τη Βενετία γύρισαν το ρολόι στο 1571, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις.
Νωρίτερα, το απόγευμα, είχε προηγηθεί στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου η παρουσίαση του Λευκώματος «Από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη έως τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, Οκτώ Αιτωλοακαρνάνες Πρωθυπουργοί».
Ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, η Παναγιώτα Δακαλάκη, Νομαρχιακή Σύμβουλος και ο Δημοσιογράφος Νίκος Χυδίρογλου, παρουσίασαν και ανέλυσαν σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας και πολιτικής δράσης του Σπυρίδωνος και Χαριλάου Τρικούπη, Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, Δημητρίου και Ζηνώβιου Βάλβη, Νικολάου Στράτου, Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνανών Περιστερίου «η Έξοδος» Χρήστος Χούτας.
«Από τον Κωνσταντίνο το Μέγα στη Ναύπακτο : Σκέψεις πάνω σε μια ιδεώδη συνέχεια», ήταν το θέμα που ανέλυσε στην ομιλία του ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Ρώμης de Mattei, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα το μεσημέρι του Σάββατου 10 Οκτωβρίου, τον οποίο ο Δήμαρχος Ναυπάκτου βράβευσε για το έργο του.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν οι χιλιάδες θεατές το βράδυ του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου από τα μουσικοχορευτικά δρώμενα και την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στο φρούριο του λιμανιού.
Λίγο πριν την έναρξη της αναπαράστασης σε δορυφορική σύνδεση ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης έστειλε μήνυμα ειρήνης τονίζοντας την ανάγκη «συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και εθνών στο παγκόσμιο ευμετάβλητο γεωπολιτικό πεδίο».
Στο δείπνο του Σαββάτου βραβεύτηκαν από το Δήμαρχο Ναυπάκτου Θ. Παπαθανάση ο Πρέσβης της Ιταλίας Gianpaolo Scarante, της Μάλτας Richard Laurenti, και η Πρέσβειρα της Κροατίας Η.Ε Dr Vesna Cnjetkonic Kurelec. Επίσης, τον καθηγητή Maniscalco Pietro του Πανεπιστημίου του Παλέρμο αλλά και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας του Βένετο και Διαχειριστή του MARCO POLO SYSTEM κ. Pietrangelo Petteno, την Εκπρόσωπο του Δήμου Βενετίας κα.Silvia Spignesi, τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας του Βένετο κ. Speranzon καθώς και τον εκπρόσωπό της Μεσσίνας κ. Enzo Caruso.
Στην επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Ναυπάκτου έγινε η ρίψη στεφάνων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνο Μωραΐτη ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, από τους πρέσβεις όλων των κρατών που συμμετείχαν εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.