Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Στο "πόδι" οι Θεσσαλοί για τον Αχελώο



Θορυβημένοι από την απόφαση του ΣτΕ,
αλλά και τις θέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Θέλουν να παραθέσουν τα επιχειρήματά τους,
στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλ/νίας

Καθημερινά και εκτενέστατα είναι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και γενικά των ΜΜΕ της Θεσσαλίας, μετά τη νέα δικαίωση των φορέων της Αιτωλ/νιας κατά του έργου της εκτροπής του Αχελώου και την «Ευρωπαϊκή» τροπή που παίρνει το θέμα, με την αποστολή προδικαστικών ερωτημάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στους νομούς της Θεσσαλίας η ανησυχία είναι έκδηλη και για έναν άλλο λόγο: Ότι η πολιτική ηγεσία του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικότερα η Τίνα Μπιρμπίλη αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο.
Έτσι, οι υποστηρικτές της εκτροπής στην Θεσσαλία αναμένεται να επιχειρήσουν την άσκηση έντονης πίεσης, με δεδομένη την ισχύ που έχουν σε πολλά επίπεδα, πλην βεβαίως αυτού του δικαίου. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες, συνεδρίασε για αυτό το θέμα στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΑΣΕ) για την εκτροπή του Αχελώου.
Η αγωνία για τη πιθανή ματαίωση των έργων εκφράστηκε δια στόματος του νομάρχη Τρικάλων κ. Βλαχογιάννη, ο οποίος είπε στη συνεδρίαση: ''Υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" από την κ. Μπιρμπίλη και από τον κ. Μωραϊτη, στο θέμα εκτροπής του Αχελώου. Ανησυχούμε για το αν θα συνεχιστούν τα έργα στην εν λόγω περιοχή.''
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά δημοσιεύματα, προτίθενται να επισκεφτούν μέσω της ΕΝΑΕ το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας για να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους υπέρ της εκτροπής, ότι δηλαδή " το έργο δε βλάπτει τον Αχελώο, ούτε περιβαλλοντικά ούτε οικονομικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία".
Αναφέρεται επίσης πως με τις τελευταίες εξελίξεις στην εκτροπή του Αχελώου φέρεται συνδέεται και η αλλαγή προεδρίας του εν λόγω συντονιστικού οργάνου των φορέων της Θεσσαλίας, καθώς νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Νομάρχης Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος.
Ως επίσημος λόγος της αλλαγής αυτής, προβάλλεται το επιχείρημα ότι ο νομός Καρδίτσας που εκπροσωπεί ο κ. Αλεξάκος έχει εντονότερο το πρόβλημα της ύδρευσης και είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο από την εκτροπή. Το ζήτημα της ύδρευσης φαίνεται να είναι και η «σημαία» των επιχειρημάτων των Θεσσαλών στο αίτημα τους για τη συνέχιση των έργων της εκτροπής, μιας και αυτό της άρδευσης είναι ένα επιχείρημα που έχει αποδυναμωθεί αρκετά εξαιτίας και της κατάστασης της γεωργίας.
Όλη αυτή η κινητικότητα των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία δείχνει ότι πλέον υπάρχουν αντικειμενικά μεγάλα εμπόδια στη συνέχιση των έργων της εκτροπής, γεγονός που αντιλαμβάνονται οι Θεσσαλοί και ασκούν πίεση που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.
Μια ενδεχόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλ/νίας για το θέμα, με καλεσμένους μάλιστα Θεσσαλούς εκπροσώπους, δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Είναι πάντως μια από τις ελάχιστες φορές που οι Θεσσαλοί δείχνουν να βρίσκονται σε μειονεκτική και δυσχερή θέση, γεγονός που καλούνται οι τοπικοί μας εκπρόσωποι να αξιοποιήσουν, κάτι που φαίνεται ήδη μιας και υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις της ΤΕΔΚ και του Νομαρχιακού Συμβουλίου για συνέχιση των προσφυγών κατά της συνέχισης των έργων της εκτροπής.