Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Μουσικό κοκτέιλ των Φίλων της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ"












Με την είσοδο της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ" στη δεύτερη δεκαετία της και μέσα σε μια ατμόσφαιρα εξαιρετικά ζεστή και οικεία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου, η ετήσια συνάντηση των μελών και συνεργατών της.
Τόπος συνάντησης το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου όπου τα μέλη ξεναγήθηκαν στα νέα αποκτήματα της συλλογής που εκτίθενται στον ισόγειο χώρο που έχει διαμορφωθεί πλέον σε μουσείο και στη συνέχεια στους πίνακες ζωγραφικής που εκτίθενται στις δύο αίθουσες του ορόφου.
Μεταξύ των νέων αποκτημάτων δεσπόζουσα θέση κατέχουν η συλλογή αλληλογραφίας των αγωνιστών του 1821 Σωτηρίου, Ιωάννη και Πανούτσου Νοταρά με πρωταγωνιστές του αγώνος όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Άνθιμος Γαζής κ.ά που δώρισε στην «Διέξοδο» ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Ταλφανίδης καθώς και δύο αρχοντικές χρυσοκέντητες στολές του τέλους του 18ου αιώνα από την Αδριανούπολη που δώρισε ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Πάϊκος .
Τους δωρητές αυτούς
καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Φήμια Πετροπούλου – Χαρώνη, Βάσω Μπίσσα – Σταφυλάκη, Χρίστο Ρουπάκη, Γιάννη Νικάκη, Κώστα Ζησιμόπουλο, Βασίλη Μπρούμα και Πετρολιά Πάικο που έληξε η θητεία τους, τίμησε η «Διέξοδος» με την διοργάνωση της εκδήλωσης και την απονομή στους μεν πρώτους του τιμητικού τίτλου του Μεγάλου Δωρητή στους υπόλοιπους δε του τίτλου του Επίτιμου Μέλους.
Την εκδήλωση, πλαισίωσε ο πιανίστας και σολίστ κ. Ανδρέας Κότσιφας ο οποίος κατενθουσίασε τα μέλη και τους συνεργάτες της «Διεξόδου» που δεν τον άφηναν να τελειώσει ζητώντας του επίμονα να συνεχίσει την τρίωρη απόδοση κλασσικών μουσικών κομματιών που συνοδεύονταν από έναν πλουσιότατο μπουφέ γλυκών και ποτών.
Εκτός από τα προαναφερθέντα τελευταία αποκτήματα ο επισκέπτης των νέων χώρων του μουσείου της «Διεξόδου» έχει την ευχέρεια να δεί και να απολαύσει αρχαία αντικείμενα του 4ου , 3ου και 2ου π.Χ αιώνα, νομίσματα των ελληνιστικών χρόνων, παλαιοχριστιανικά επιστήλια ναών, εικόνες και εκκλησιαστικά είδη του 18ου και 19ου αιώνα, ιστορικά έγγραφα και κειμήλια του 1821 όπως προσωπικά αντικείμενα του Αρχηγού της Φρουράς του Μεσολογγίου Αθανασίου Ραζηκότσικα, την σπάθα του πρώτου Φρουράρχου της Πόλης Λάμπρου Κουτσονίκα, την μεταλλική σφραγίδα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, αλληλογραφία των ποιητών Κωστή Παλαμά και Μίλτου Μαλακάση, Γαλλικά στρατιωτικά έγγραφα της εποχής του Μεγάλου Ναπολέοντος, πολιτικά έγγραφα υπογεγραμμένα από τους Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, σπάνιες εκδόσεις του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα και εκατοντάδες χαρακτικά, γλυπτά και πίνακες παραστατικής ζωγραφικής ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα.