Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

«Θωρακίζεται» η ΔΕΥΑΜ για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους

Ηλεκτρονικό σύστημα για τον εντοπισμό των διαρροών αξίας 2 εκ. €, στο Μεσολόγγι
Ομόφωνα εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου η μελέτη για το έργο “Προμήθεια- εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης, τηλέ-ελέγχου, τηλεχειρισμού για την ελαχιστοποίηση των διαρροών του πόσιμου νερού του Δήμου Μεσολογγίου” καθώς και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΜ και του δήμου έτσι ώστε οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να αναλάβουν την κατασκευή του έργου.
Με το παραπάνω έργο προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλέ-ελέγχου -τηλεχειρισμού το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜ να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την λειτουργική κατάσταση του δικτύου ύδρευσης και να επεμβαίνουν άμεσα σε περιπτώσεις βλαβών.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.074.408,00€.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το έργο αυτό θεωρείται άμεσης ανάγκης καθότι οι διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη του Μεσολογγίου έχουν ως αποτέλεσμα την σπατάλη των υδάτινων αποθεμάτων και την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΥΑΜ, αφού οι ποσότητες του νερού που τιμολογούνται είναι πολύ μικρότερες απ’ αυτές που διοχετεύονται στο δίκτυο.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την γεωγραφική επέκταση του δικτύου ύδρευσης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, καθιστούν απαραίτητη την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης.
Το σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών θα αποτελείται από τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, διασυνδεδεμένο μέσω ασυρμάτων επικοινωνιακών διατάξεων με 29 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου ευρισκόμενους σε ισάριθμες θέσεις του Δικτύου ύδρευσης (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δεξαμενές), συνδεδεμένους σε σημεία εντός του δικτύου της πόλης, καθώς και 2 σταθμούς ελέγχου Ζωνών Δικτύου. Ταυτόχρονα μέσω 1 Φορητού Σταθμού Ελέγχου θα δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό της υπηρεσίας να συνδέεται με το σύστημα από οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο. Θα επιτυγχάνεται έτσι συλλογή δεδομένων όπως παροχή, στάθμη σε δεξαμενές-γεωτρήσεις, η τάση, η πίεση σε αγωγούς μεταφοράς νερού αλλά και η παρακολούθηση ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού (αγωγιμότητα, θολότητα, ph).
Το σύστημα επικοινωνίας θα είναι τέτοιο που θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του.
Η συλλογή και παρακολούθηση των παραπάνω πληροφοριών θα επιτρέπει, μέσω της κατάλληλης αξιολόγησης και επεξεργασίας αυτών, να έχει η υπηρεσία πάντα σαφή γνώση της λειτουργικής κατάστασης του όλου συστήματος και να προβαίνει σε επιθυμητές διορθωτικές ενέργειες ή και να προ-ρυθμίζει παραμέτρους λειτουργίας της εγκατάστασης.
«Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΜ είναι αυτό των εκτεταμένων διαρροών και των παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και τη διόγκωση του ελλείμματος της επιχείρησης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα, ως διοίκηση προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελέτης για την τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του δικτύου και για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε μεγάλο κομμάτι της πόλης, έτσι ώστε εκτός από τις διαρροές να εντοπιστούν και οι παράνομες συνδέσεις.
Τα έργα αυτά αξίας εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και έτσι σ’ αυτή τη φάση είμαστε σε θέση να μιλάμε για θωράκιση της ΔΕΥΑΜ από τις σπατάλες στην κατανάλωση νερού που αποτελούν το γενεσιουργό αίτιο της άσχημης οικονομικής κατάστασης.
Ταυτόχρονα έμπρακτα αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή παράγει ουσιαστικό έργο επ’ ωφελεία των δημοτών μας»,
σημείωσε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Γιάννης Αναγνωστόπουλος.