Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

STOP στα έργα για το νέο νοσοκομείο Αγρινίου!!!


Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και ενώ η καθυστέρηση στην καταβολή των πιστώσεων ήταν μόλις πριν από λίγες μέρες (φυσιολογική) η κατασκευαστική που ανέλαβε το έργο της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου του Αγρινίου διέκοψε χθες τις εργασίες, ενημερώνοντας σχετικά τους εργαζομένους. Οι υπεύθυνοι του έργου υποστήριξαν πως εδώ και δυο μήνες δεν έχουν καταβληθεί χρήματα από τη ΔΕΠΑΝΟΜ κι έτσι το έργο πρέπει να διακοπεί.
Σχετικές πληροφορίες, για την καθυστέρηση στην ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων και για επικείμενο λουκέτο, υπήρχαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αλλά τότε ο εργοταξιάρχης της J&P ΑΒΑΞ, ερωτώμενος σχετικά από την «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ», είπε πως δεν υπάρχει θέμα, πως συνηθίζεται να υπάρχουν τέτοιου είδους καθυστερήσεις και πως το έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Τώρα μέσα σε λίγες μέρες, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε, πως και γιατί η «φυσιολογική καθυστέρηση» έγινε αιτία το έργο να σταματήσει.
Όλα αυτά, μόλις μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών καλούνται να δώσουν λύση, αλλά και να ζητήσουν εξηγήσεις για την στάση αυτή των κατασκευαστών.
Η συγκεκριμένη κατασκευαστική είναι πολύ γνωστή και εκτέλεσε ή εκτελεί μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα (δηλ. φροντίζει να μην έχει ποτέ «ανοίγματα») και γι'αυτόν τον λόγο δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η χθεσινή ενέργεια της.

Άλλωστε, οι καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση τέτοιων έργων, για όσους γνωρίζουν είναι σύνηθες φαινόμενο και το δίμηνο δεν θεωρείται πως είναι ένα τέτοιο χρονικό διάστημα που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο του εργοταξίου.
Πολλοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στην νέα κυβέρνηση ώστε να εγκρίνει και να προχωρήσει γρήγορα στην ροή των χρηματοδοτήσεων μιας και «δεν θα ήθελε να χρεωθεί την διακοπή του έργου, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της». Εύλογα όμως προκαλείται πλήθος ερωτηματικών για την στάση της εταιρίας και των στελεχών της που προχώρησε σε αυτήν την αιφνιδιαστική κίνηση, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου, που εάν συνεχιστεί μπορεί να το θέσει και εκτός χρονοδιαγράμματος.

Άνθρωποι που γνωρίζουν από δημόσια έργα λένε πως το δίμηνο της καθυστέρησης στην καταβολή των πιστώσεων δεν μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο του εργοταξίου και πως υπάρχει πλήθος ανάλογων περιπτώσεων όπου σε πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις τα έργα δεν σταματούν. Πόσο δε μάλλον για μια εταιρία του βεληνεκούς της J&P ΑΒΑΞ...
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον εργοταξιάρχη, η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου του Αγρινίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010 και απομένει η χρηματοδότηση και εκτέλεση ενός ακόμη έργου που πρέπει άμεσα να γίνει.

Είναι αυτό της προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού του νέου νοσοκομείου, που συνεχίζει να εκκρεμεί...

Π.Η.Τ.