Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ο αγώνας κατά της εκτροπής της "λογικής" συνεχίζεται


Την συνέχιση του δικαστικού αγώνα, των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στο έργο της Εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, αποφάσισε χθες βράδυ (Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009), η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας το οποίο συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα μετά τις εξελίξεις που προκάλεσε η τελευταία απόφαση του ΣτΕ (3054/2009).
Με την απόφασή του το ΣτΕ έκρινε αντίθετο το σύνολο των έργων της Εκτροπής προς την κοινοτική νομοθεσία του περιβάλλοντος και υπέβαλε σειρά προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ακόμη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του ΔΕΚ επί των προδικαστικών ερωτημάτων, αποφάσισε την κατάθεση νέας αίτησης αναστολής για το σύνολο των έργων της εκτροπής καθώς και νέα αίτηση ακύρωσης και αναστολής για τα συμπληρωματικά έργα και συγκεκριμένα για την κατασκευή τελικής επένδυσης Σήραγγας Εκτροπής Αχελώου σε μήκος 12 χιλ.
Έργο που δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2009.
Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου Γιάννης Βαινάς ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του πολύχρονου δικαστικού αγώνα, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισής του.
Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος.
Στην ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος χαρακτήρισε τον αγώνα των Αιτωλοακαρνάνων κατά της εκτροπής του Αχελώου «επιβεβλημένο δίκαιο και ηθικό, ο οποίος μέσω των θεσμών δικαιώνεται».
«Η απόφαση του ΣΤΕ αποτελεί κόλαφο για τον πρώην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και όσους ψήφισαν τον νόμο 3481 του 2006 για να νομιμοποιήσουν παράνομες αποφάσεις και πράξεις προκειμένου να συνεχιστεί ένα έργο φαραωνικό, ένα έργο εκτροπής της λογικής.
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του έργου και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να υπερασπίσουμε τις θέσεις μας.
Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε επίορκοι του καθήκοντος μας απέναντι στο μέλλον του τόπου μας και στις επερχόμενες γενιές»,
υπογράμμισε ο κ. Σώκος.